Annonce
Debat

Kronik: Lokalområder – udvikling nu og fremover

Kommunalbestyrelsesmedlem Hanne Ringgaard Møller (RV) i Svendborg Kommune. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Nu, hvor 2021 er afrundet, og det nye år 2022 er påbegyndt, er det tid at se tilbage på lokaludvalgets iværksættelse og udvikling. Udvalget startede med at tage udgangspunktet i, at man i Svendborg har den vision, at vi skaber tid, rum og mulighed for, at alle kan leve og opleve det gode liv, hvad enten vi bor, arbejder eller besøger Svendborg i byerne eller på landet.

Vi ønsker at udvikle kommunen med omhu og omtanke i alt, hvad vi gør, og med udgangspunkt i Svendborg Kommunes særlige by- og landsbymæssige muligheder, den maritime historie og de landskabelige kvaliteter. Byrådet bakker op om fortsat udvikling af lokalområderne, herunder etablering af lokalråd og i at skabe potentialer for bosætning. Det skal ske med blik for områdernes særlige identitet, lokale fællesskaber og adgang til naturen. Borgerne er afgørende for at realisere visionen. Det er borgerne, der danner fællesskaberne og kender områdernes styrker og skjulte potentialer. Ovenstående blev baggrunden for lokaludvalgets tilblivelse, som blev nedsat i 2018.

Lokaludvalgets formål er: ”At styrke og udvikle nærdemokrati i hele kommunen, således at borgerne i lokalområderne mærker et stigende tilhørsforhold og føler sig som en del af hele kommunen.” Det sker ved, at der i lokalområderne sættes fokus på nærdemokrati, dialog og samskabelse. Det er Lokaludvalgets vision at skabe nye samarbejds- og inddragelsesformer, der kan styrke nærdemokratiet. Lokaludvalget har i perioden 2018-2021 været sammensat af politikere fra alle partier, som arbejder for at fremme udviklingen af stabile lokale fællesskaber og sikre politikudvikling på baggrund af de gode lokale ideer.

Annonce

Lokaludvalget har valgt, at hvert lokalområde i Svendborg kommune har to-tre politikere som kontaktpersoner.

Alt i alt har etableringen og organisering af lokalrådene og lokaludvalget været en succes.

Kontaktpersonernes rolle er blandt andet at understøtte ildsjæle i lokalområdet med at danne lokale fællesskaber, der kan bidrage til områdets positive udvikling og drage nytte af kommunens støtteordninger (puljer til borgerbudgetter, potentialeplaner og større anlægsprojekter). I det nye udvalg vil der være en ny gruppe af kontaktpersoner. En stærk lokal organisering af borgerne er fundamentet for, at et lokalområde kan udvikle sig målrettet og koordineret. Organiseringen kan ske som arbejds- eller styregruppe, der kun arbejder med et projekt som borgerbudget eller potentialeplanen. Der kan også oprettes et lokalråd, som har en valgt bestyrelse. Et lokalråd arbejder for lokalområdet på den længere bane og eksisterer også, efter borgerbudgettet eller potentialeplanen er afsluttet.

I otte ud af kommunens 13 lokalområder er der blevet etableret lokalråd, og der er blevet lanceret forskellige projekter og puljer for at understøtte borgerinitiativer blandt andet borgerbudgetter, midler til potentialeplaner i alt 1,2 millioner og 2 millioner årligt til lokalsamfundspuljen og puljen til projekter, der kommer i halen på potentialeplanerne, altså 2 millioner kroner.

Borgerbudgetter er en pulje på 200.000 kroner per lokalområde, som et lokalområde selv kan råde over. En lokal styregruppe bestående af borgere styrer processen med at uddele pengene. Det er borgerne selv, der bestemmer, hvordan pengene skal bruges. Det er op til styregruppen at beslutte, hvordan pengene skal fordeles, så længe processen er demokratisk og inddrager (en stor del af) lokalområdet. Eksempel på en afstemningsform: Borgere bliver inviteret til et lokalt borgermøde. Projekterne bliver præsenteret. Herefter kan alle deltagere stemme om, hvilke projekter der skal modtage penge. Derudover er der landsbyfornyelsespuljen og midler til en overordnet landsbyanalyse, der skal udføres i 2022-2023.

I 2021 er der gang i rigtig mange borgerbudgetter i Svendborg Kommune. Det er borgergrupper i de enkelte områder, der arrangerer borgerbudgetterne. Det er ikke alle områder, der er i gang samtidig.

Der er etableret lokalråd i Forum 5762, Stenstrup/Lunde/Kirkeby, Gudme Kongens Land, Tåsinge Nord og Syd, Thurø, Egense, Skårup/Åbyskov, og Tved er på vej som det niende lokalråd. Tilbage står byen, hvor det nye udvalg vil tage initiativ til samskabende projekter her.

Alt i alt har etableringen og organisering af lokalrådene og lokaludvalget været en succes. Nu har hele byrådet besluttet efter lokaludvalgets indstilling, at lokaludvalget omdøbes til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, og at det bliver et stående udvalg med øget kompetence og flere muligheder i forhold til samarbejde med de etablerede lokalråd og samtidig en større mulighed for at lave nye lokalplaner i et samarbejde med borgerne i det område det drejer sig om. Arne Ebsen fra Socialistisk Folkeparti har fået stafetten og overtager hermed styringen af udvalget. Jeg ser frem til overdragelsen og samarbejdet med Arne. Lokalrådene er kommet for at blive, og vi ser frem til fortsat udvikling i disse områder og ligeså til at udvikle kulturen og de bæredygtige løsninger i de forskellige lokalområder.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Læserbrev: Gul mig her og grøn mig der

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce