Annonce
Debat

Kronik: Hvor bevæger det lokale demokrati sig hen?

Arne Ebsen, kommunalbestyrelsesmedlem og formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget. Pressefoto

Tak for muligheden til at fortælle lidt om mine tanker her i overgangsfasen fra Lokaludvalget til Plan- og Lokalsamfundsudvalget. En overgang, der jo også betyder, at udvalget både skifter status og får et meget bredere grundlag. I sidste periode var lokaludvalget et såkaldt §17 stk. 4-udvalg, der nu skifter til at være et fagudvalg på linje med de øvrige. Sammenknytningen mellem planlægning og lokalsamfund giver i mine øjne rigtig god mening og mulighed for at give lokalområderne en stærkere position såvel politisk som fagligt.

Med en formandspost i Plan- og Lokalsamfundsudvalget og en plads i økonomiudvalget kan jeg forhåbentligt bidrage til, at vi skaber endnu bedre betingelser for alle borgere i Svendborg Kommune.

For mit eget vedkommende bliver det en spændende opgave at forene udvikling i by og på land. Kommunen er i god vækst, og det bliver udfordrende at skabe plads både til den nødvendige service, der følger med for de mange nye borgere, og samtidig få plads til også at skabe nyt. Sideløbende skal arbejdet med i endnu højere grad at inddrage borgerne intensiveres.

Annonce

En mand eller et parti gør det ikke alene. Derfor vil min indsats være fokuseret på at skabe stærke samarbejdsalliancer, der kan bære de store beslutninger igennem med bredest mulig opbakning. Jeg har en stærk tro på, at vi er et af de områder i Danmark, der i kraft af et rigt foreningsliv og solide rødder i demokratiet evner at stå sammen om at løse de kommende opgaver.

Vi er for eksempel udfordrede på en indsats for klimaet. Viljen til at finde løsninger bliver en prøvesten for, hvor godt vi lykkes med at samle kræfterne blandt borgerne. Langt de fleste vil gerne medvirke, så også fremtidige generationer har gode livsbetingelser, og der er ikke én rigtig løsning, men mange sideløbende indsatser, der skal gøre forskellen. Vi har på mange områder et stærkt civilsamfund, der er parate til at bære deres del af ansvaret. Derfor skal de naturligvis også tages med på råd.

Faktaboks

Arne Ebsen, fhv. lærer på Vestermarkskolen, er 66 år og gift med Anne-Birthe, som han bor med i Ulbølle. Sammen har de fire døtre og ni børnebørn.

Medlem af Socialistisk Folkeparti i 1978-2013 og igen fra 2019.

Valgt til kommunalbestyrelsen i Egebjerg 1982-1990 og igen 1998-2007.

Valgt til kommunalbestyrelsen i Svendborg 2006-2017 og igen fra 2021.

Formand for Nærdemokratiudvalget 2010-2013.

Andre bestyrelsesposter inkluderer formand for Opholdsstedet Hjørnegården, Saltofte, næstformand for FilmFyn, Idrætsefterskolen i Ulbølle og Foreningen Cykelsti Hvidkilde NU samt medlem af Lokalhistorisk Forening i Egebjerg, Forum 5762 (indtil kommende generalforsamling). Derudover er han valgt ind i Tværsocialistisk Liste.

Jeg har stor respekt for Lokaludvalget, der i sidste periode tog nogle gode tilløb til at inddrage borgerne mere i udviklingen, men udvalget var naturligt stækket, da de ikke havde samme position i forvaltningen som de øvrige udvalg. Et fænomen, jeg genkender fra perioden med Nærdemokratiudvalget. Dengang forsøgte vi at få en medarbejder i hver forvaltning, der kunne sikre koordination og fremdrift, men den slags sker ikke i løbet af kort tid. Kulturdannelse tager tid, og efter de fire år med Nærdemokratiudvalget forsvandt meget af arbejdet i den efterfølgende periode fra 2014-2017.

Jeg kan dog sagtens finde en række lighedspunkter i det arbejde, Lokaludvalget har udført. Den direkte dialog med borgergrupperne og forsøget på også at spænde et net ud under alle med et fælles forum giver god mening, men her skal samarbejdet nok formaliseres lidt mere. Her rammer vi også et dilemma, for hvor mange kræfter skal vi trække ud af de lokale initiativer til et samarbejde på tværs, hvis de involverede blot oplever, at det fjerner energi og ikke giver ny?

Budgetterne til lokalområderne er øget gennem de senere år, og opmærksomheden er styrket i kraft af lokaludvalget og flere energiske borgergrupper. Det er dog ikke tilstrækkeligt, for selvom pengene er bevilliget, sker der ikke altid så meget. Ofte mangler borgergrupperne den fornødne støtte til at realisere projekterne. Resurser, som ganske naturligt stilles til rådighed for udvikling inden for bygrænsen, bliver ikke i samme grad afsat til udvikling af vores landsbyer. Vi har brug for en sammenhængende udviklingsplan for lokalområderne under et, sådan som kommuneplanen forsøger det, men også for dynamiske videreudviklingstiltag for lokalområderne. En af opgaverne skal være at skabe plads til boligudvikling, så der sikres tilstrækkelig rotation i boligmassen. Mange ældre vælger at blive boende i uforholdsmæssigt store huse, da der ofte ikke er et lokalt alternativ. På samme måde forhindrer det unge i at etablere sig lokalt.

Vi har behov for et stærkt civilsamfund, der oplever det som meningsfuldt at være en del af det kommunale fællesskab

To andre forhold vil få min opmærksomhed. Allerede for 10 år siden forsøgte vi fra Svendborg Kommune at skabe et landsdækkende netværk af nærdemokratiudvalg. Det skulle tjene som inspirationsrum og til erfaringsudvikling. Det tænker jeg fortsat er vigtigt. Vi må og skal lade os inspirere af det, andre kommuner arbejder med. Interesseorganisationer er på mange måder også en inspirationskilde, der ofte gennem kontroversielle analyser peger på problemfelter i det kommunale landskab. Ligesom regeringens udspil om et Danmark i bedre balance naturligvis skal tages på ordet, så vi kan fremme vores position på det kommunale Danmarkskort.

Endelig vil jeg arbejde med mange former for borgerinddragelse. I forbindelse med strategiplanen forud for kommuneplanen i 2013 holdt forvaltningen en række fyraftensmøder med servering. Det var ikke alle steder, det lykkedes lige godt, men jeg husker stadig en række møder med stort engagement og gode ideer. Coronatiden har lært os, at kontante og afgrænsede diskussioner godt kan klares virtuelt eller som en blanding af tilstedeværelse og skærm, hvilket kan give flere muligheden for at være med. På en række områder har eller får vi glæde af faste dialoggrupper, for eksempel klimaområdet, det grønne område, handicapområdet med mere. Her giver det et bedre beslutningsgrundlag.

Vi har behov for et stærkt civilsamfund, der oplever det som meningsfuldt at være en del af det kommunale fællesskab – og først som sidst, så bliver vi udfordret på fremtidens kommunale serviceområder, hvor vi ikke kan regne med at finde medarbejdere og sikre kvaliteten, medmindre vi aktivt involverer og udvikler den lokale bæredygtighed.

Det ser ud til, at vi bliver flere borgere i kommunen. Det er vel egentligt ikke så ringe endda, og uanset, om de nu foretrækker land eller by, ja, så gavner det hele Svendborg Kommune. By og land er hinandens forudsætning og ikke modsætning. Jeg glæder mig til udfordringerne. Jeg håber også, at I vil være med i den proces.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Læserbrev: Gul mig her og grøn mig der

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce