Annonce
Debat

Kronik: Stoltheden over at være god til omsorg skal findes frem - det er et meget vigtigt arbejde

Line Strandgaard skriver i denne kronik, at omsorgsarbejde bør betragtes som et meget vigtigt arbejde, som også skal afspejles i løn og ansættelsesforhold. Pressefoto: Maria Fynsk Norup

Mor, jeg kunne godt tænke mig at arbejde på et plejehjem engang”. Bemærkningen kom fra min søn på 12, da vi gik forbi det nu nedlagte plejehjem, hvor jeg på et tidspunkt arbejdede som aktivitetsmedarbejder. Han var med mig på arbejde et par gange, hvor han på eget initiativ fik lavet papirflyvere med et par af beboerne, som susede gennem luften (altså papirflyverne), så moren lige var ved at tænke, at det blev for vildt - men det gjorde det ikke: der var derimod pludselig smil på mange af beboernes læber, og en gammel herre, som vi nærmest ikke troede kunne bevæge sig mere, fik pludselig mobiliseret kræfter til at sende en papirflyver tværs gennem opholdsrummet.

Jeg er glad for at min søn fik den og flere andre gode oplevelser med de ældre på plejehjemmet, og at han oplevede det helt særlige nærvær, man kan have med gamle mennesker. Og jeg er som mor glad og stolt over, at han har lyst til at arbejde med omsorg. Jeg fortalte ham derfor, at jeg mente, han ville være rigtig god til det arbejde, og at det ville være nogle heldige gamle, der ville få ham som hjælper. Drengens reaktion: stolthed.

Jeg mener, vi skal lære vores børn, at det at arbejde i omsorgssektoren er noget, man kan være stolt af, og det at være god til omsorg er noget værd.

Line Strandgaard

I debatten om problemerne med at rekruttere personale til plejesektoren nævnes det ofte, at der mangler varme hænder. Og det er fuldstændig rigtigt, men det er ikke hele sandheden: der mangler nemlig varme og kærlige hænder. For hvis man ikke har glæden ved at give omsorg til andre samt en vis ydmyghed over, at det faktisk er beboernes hjem, man færdes i, så bliver det efter min bedste overbevisning aldrig noget lykkeligt ansættelsesforhold.

Annonce

Stoltheden over at være god til omsorg skal findes frem. Og for at være stolt over ens arbejde, må der være nogen, der anerkender ens indsats. Vi kan jo starte med at begrave tjenestemandsreformen fra 1968, hvor mange af de kvindedominerede omsorgsfag blev placeret i en lønkategori, som kun gav mulighed for en lav lønudvikling i forhold til andre sammenlignelige fag. Grunden var, at man dengang betragtede omsorgsjobs som et supplement til mandens job og ikke noget, man skulle leve af alene. I dag burde vi være blevet klogere: vi er dybt afhængige af vores omsorgsarbejdere, og samfundet kollapser uden dem. Sygeplejerskekrisen er et tydeligt eksempel herpå.

Hvordan lykkes vi så med at tiltrække de nødvendige varme og kærlige hænder til den hårdt trængte sektor? Jeg mener, at der er behov for et afgørende holdningsskifte:

Omsorgsarbejde skal betragtes som et meget vigtigt arbejde, hvilket skal afspejles i løn og ansættelsesforhold.

Omsorgsarbejdere, der er gode til deres fag, skal fremhæves og hyldes: Flere omsorgsarbejdere på forsiden af aviserne! Flere statuer og monumenter over omsorgshelte og heltinder! Jeg ser inskriptionerne for mig:

X ydede en kærlig støtte og pleje til døende mennesker i sit arbejde på X.

X tog adskillige ekstravagter og udsatte sig selv for smittefare for at yde en ekstraordinær indsats under corona-krisen.

Indsatserne er mange…

Sidst men ikke mindst mener jeg, vi skal lære vores børn, at det at arbejde i omsorgssektoren er noget, man kan være stolt af, og det at være god til omsorg er noget værd. Vi kan starte med at tage børnene med på plejehjemmene og besøge de gamle og lade dem opleve glæden ved at glæde andre. For det er blandt børnene, at vi skal finde fremtidens varme og kærlige hænder.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Smitten stiger på skolerne: I flere klasser er over halvdelen af eleverne fraværende

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Debat: Vi fremtidssikrer Svendborg som studieby

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Trist besked at få når man er på ferie: Kynisk tyv har stjålet børnenes sparebøsse

Erhverv For abonnenter

Værft og marina solgt: Nu skal der bygges boliger på Thurø

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Annonce