Annonce
Debat

Kronik: Dannebrog skal vise vejen i et moderne korstog

Illustration: Gert Ejton

At vores fane - Dannebrog - er verdens ældste og ovenikøbet skænket direkte fra himlen til de danske tropper, som var på korstog i Estland under ledelse af kong Valdemar Sejr i 1219, understreger vores position i verdenshistorien og især i den europæiske kulturarv. Hvis vi selv skal sige det.

Og dét gør vi i dag på selveste valdemarsdag. Med flag på busser og offentlige bygninger. Det er godt, for det er også en anledning til at dvæle lidt ved det, der trækker vores selvbillede frem.

Mine kolleger i Europa-Parlamentet kan godt trække på smilebåndet af os danskere, når vi fremhæver, at vi er særlige. Dog for det meste med et glimt i øjet. Både fordi vi sjældent underspiller vores fædrelandskærlige markeringer, men også fordi vi har det med at forbinde det særligt danske med det særlige gode, kloge, hurtigste, mest moderne og mest effektive. Det ved mine kolleger godt, er rigtigt.

Annonce


Hvis vi skal løfte arven fra Valdemar Sejr og ære vores fane, bør vi i dagens verden og tidens Europa forstå, at det ikke er nok selv at synes, at vi er de bedste og henvise til imponerende bundlinjer for alt mellem himmel og jord blandt både private og offentlige virksomheder.


Langt hen ad vejen. Danmark er en stor eksportnation vores størrelse til trods, og udlandet vil rigtig gerne investere i danske virksomheder og innovationsprojekter.

Jeg vil gerne foreslå, at vi bruger denne valdemarsdag til at beslutte os for, at tiden er mere end moden for, at vi forstår dagens betydning på et dybere plan. Et plan, hvor vi - netop i kraft af, at vi i nu 802 år har vidst, at vi som nation er noget særligt, men også at vi ikke kan gøre som for 802 år siden: Tage på korstog og med våben udbrede vores meninger og erobre land.

Hvis vi skal løfte arven fra Valdemar Sejr og ære vores fane, bør vi i dagens verden og tidens Europa forstå, at det ikke er nok selv at synes, at vi er de bedste og henvise til imponerende bundlinjer for alt mellem himmel og jord blandt både private og offentlige virksomheder.

Vi skal for det første skrue op for undervisningen i tysk i skolerne. Selv lærte jeg tysk ved at kede mig foran DR i sort-hvid i barndommen og finde de nordtyske TV-kanaler med tysk tale henover de amerikanske westerns. Sådan er verden ikke i dag, og derfor skal tysk ind i skoleskemaerne, så de kommende generationer kan det sprog, som verdens fjerdestørste økonomi - og vores geografiske nabo - benytter.

Dernæst skal vi hurtigst muligt få gjort noget ved, at der er forholdsvist alt, alt for få danskere ansat i EU’s forskellige institutioner. For - hånden på hjertet - det er jo ikke nok at fejre flagdag, heppe larmende på landshold og de modige sangere til årets Melodi Grand Prix, hvis danske interesser og perspektiver skal forstås og fremmes i verden omkring os.

Det sker i hverdagen ude i virksomhederne. Formelt og uformelt. Her kan danskere forklare den danske arbejdsmarkedsmodel, så andre bedre forstår, hvorfor vi er imod en EU-mindsteløn - både for vores egen skyld, men så sandelig også for resten af EU. Her kan vi forklare, at vi faktisk forstår at lytte med interesse og tålmodighed til andre end os selv og herved vise, at vel er vi hurtige på aftrækkeren og kvikke i hovedet - men vi er også konstruktive og pragmatiske til at se løsninger og finde vej ud af problemerne.

For det tredje - og det kan måske virke lidt provokerende - skal Danmark lave en Europastrategi. En strategi, som sætter de to ovennævnte forslag ind i en aktivitetsplan, der leverer resultater. En strategi, som anerkender den undertrykte kendsgerning, at rigtig meget lovgivning i Danmark befrugtes og fødes i EU, før den lander i Folketinget, når et direktiv skal implementeres.

En strategi, der fyldes med andre konkrete forslag, som begavet løfter valdemarsdagens markering af, at Danmark vitterligt er noget særligt, og at vi er uundværlige for resten af Europa. Især fordi vi i strategien overbevisende formår at beskrive EU som foreningen af nationalstater, hvor enhver passer sit eget ansvarsområde - og er et stærk led i kæden, der løser det, intet land kan klare alene. En strategi, der udvikles i en atmosfære af, at man ikke er mindre dansk af at være mere europæisk. Tværtimod - at vi med en tydelig Europa-strategi netop gør os mere danske ved at turde udvikle et tydeligt sprog for vores vilje til og konkrete værktøjer i EU’s komplicerede og mangfoldige midtbanespil. En Europa-strategi, som naturligvis også kan læses på engelsk, fransk og tysk.

Den 15. juni 1219 faldt Dannebrog ned fra himlen - nu er det på tide, at vi løfter blikket og sender noget tilbage. På ægte kristen facon med blikket rettet mod vores naboer, så de ikke kun skal høre, at vi vil dem det godt, men så de også kan mærke, at vi virkelig mener det og har meget mere at byde på, end vi har brug for selv.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Ældreplejen har manglet sommerafløsere, og det vil få konsekvenser: - Nogle medarbejdere vil forlade faget

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Café Citronen forlader golfklubben efter kun et år: - Det er umuligt at skaffe personale

Erhverv For abonnenter

Brugs på Langeland dømt for ulovlig tobaksreklame: 5000 kroner i bøde, anklager krævede 40.000 kroner

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Navne For abonnenter

Mål i livet: Søren Skjold Mogensen ville være direktør - og det blev han

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Langeland For abonnenter

Fantastisk fællesskab i Medicinhaverne: Frivillige sikrer rekord for andet år i træk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Venstre lever i deres egen lille verden

Svendborg

En læser får svar: Hvorfor retter kommunen ikke plankeværket?

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

"Ruinen" hjemsøger stadig byen, selv om græsset er slået: - Det overrasker mig meget, hvis han bliver færdig med huset

Sport

Hemmelig sponsor for Odense Q gør kontrakter mulig i kvinde-klubben

Annonce