Annonce
Fyn

Kritiske forældre om besparelser på specialskole: - Det er ren talgymnastik

Fra venstre: Marianne Jørgensen, Ann Baunbæk og Lis Brødsted sidder alle i Pilehaveskolens bestyrelse og har børn på specialskolen. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen
Forældre til elever på Pilehaveskolen i Assens er nervøse over nye differentierede takster på specialskolen, som skal spare 1,5 mio. kroner om året fra 2021. De har bedt om et møde med udvalget for Uddannelse, Børn og Familie.

Assens: I slutningen af januar 2020 skal et oplæg til nye takster på Pilehaveskolen tage form.

Den nye takstmodel skal på baggrund af anbefalinger fra revisionsfirmaet BDO, som har gået kommunens økonomi efter i sømmene, spare Assens Kommune for 625.000 kroner i 2020 og 1,5 mio. kroner årligt fra 2021.

I december tog en arbejdsgruppe med blandt andet skoleledere fra Assens Kommune hul på arbejdet, som fortsætter 24. januar.

Men i specialskolens bestyrelse giver den nye model nervøs sved i håndfladerne. Forældrene i bestyrelsen har derfor bedt udvalget for Uddannelse, Børn og Familie om et møde. De frygter, at besparelsen vil have store konsekvenser for skolens elever, som alle er ramt af indlæringsvanskeligheder, og nogle af fysiske handicap.

- Vores ambition er, at vi vil have politikerne i tale. Vi vil vise dem, hvilken målgruppe, vi har. Vi er mere sårbare end andre. Og det kan ende med at blive dyrere end før, for de ved jo ikke, hvilke takster børnene vil blive visiteret til, siger bestyrelsesformand Ann Baunbæk.

- Det er talgymnastik. Udelukkende tal. Det er en bekymrende måde at drive handicappolitik på ...

Marianne Jørgensen, Pilehaveskolens bestyrelse.

Tvivler på BDO

Ann Baunbæk, Lis Brødsted og Marianne Jørgensen, alle medlem af bestyrelsen på skolen, stiller sig tvivlende over for, om man kan spare det forventede beløb på at omlægge takstmodellen for specialskolen.

I Randers har skoleområdet været igennem en lignende proces, og der mener forældre at have fundet fejl i de beregninger, der ligger til grund for BDO's anbefalinger. Forældrene på Pilehaveskolen føler sig derfor utrygge ved, at samme revisionsfirma står bag budgetmateriale i Assens Kommune.

- Det er talgymnastik. Udelukkende tal. Det er en bekymrende måde at drive handicappolitik på, mener Marianne Jørgensen.

I et svar fra Assens Kommune til Pilehaveskolens bestyrelse skriver velfærdsdirektør Henrik Juul Kjær og vicedirektør Esben Krægpøth, at de har bedt BDO redegøre for, hvad der ligger til grund for deres beregninger:

"Blokken er blevet til baseret på analyse med interviews, faglige dialoger m.v. Det er med andre ord ikke korrekt at sige, at blokken er blevet til på baggrund af statistiske analyser og benchmark af tanksterne på Pilehaveskolen, sat i relation til andre takster på specialskoler."

Annonce

Ingen tal at se

Fyens Stiftsidende har bedt Assens Kommune om indsigt i de beregninger, der ligger til grund for BDO's beslutningsblok vedrørende Pilehaveskolen, men meldingen fra velfærdsdirektør Henrik Juul Kjær er, at der ikke fra BDO's side er lavet en statistisk sammenlignende analyse.

- Det, der er vigtigt, er, at det er nu, vi får det grundige arbejde fra de involverede ledere. Det er dem, dvs. også Pilehaveskolens leder, der inviteres ind for at give nogle bud på, at når man skal lave en takstsystematik, hvordan skal det så se ud. Dette så man arbejder med differentierede målgrupper og er opmærksom på det i visiteringen, siger Henrik Juul Kjær.

Mogens Mulle Johansen (SF), som er udvalgsformand i Uddannelse, Børn og Familie, oplyser, at han heller ikke har set nogen bagvedliggende analyse fra BDO, men at han har tillid til, at deres beregninger er korrekte.

Han er åben over for at mødes med Pilehaveskolens bestyrelse.

- Men det er vedtaget, at tildelingsmodellen skal laves om. Der skal være en besparelse på 1,5 mio. kroner, og taksterne skal indrettes efter den, fastslår han.

Annonce

Besparelse er trukket

Besparelsen på Pilehaveskolen skal findes ved, at alle elever skal revisiteres til specialskolen, som i dag har en enhedstakst pr. elev på 270.000 kroner. Fremover vil der ikke være en, men flere takster, hvilket ifølge vicedirektør Esben Krægpøth er almindeligt i andre kommuner.

Revisionsfimaet BDO foreslog i budgetoplæg til byrådet, at man laver tre takster; på 200.000 kroner, 240.000 kroner og 290.000 kroner.

Besparelsen på de 625.000 kroner og 1,5 mio. kroner er allerede trukket fra skolens budget i 2020 og 2021, fortæller skoleleder Mette Karlsson.

Pilehaveskolen har 74 elever fra Assens Kommune og 15 fra andre kommuner. Den fastlagte besparelse - eller eventuelle gevinst - ved den nye takstmodel vil afhænge af hvilke og hvor mange elever, der visiteres til hvilke takster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce