Annonce
Fyn

Kritiske forældre om besparelser på specialskole: - Det er ren talgymnastik

Fra venstre: Marianne Jørgensen, Ann Baunbæk og Lis Brødsted sidder alle i Pilehaveskolens bestyrelse og har børn på specialskolen. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen
Forældre til elever på Pilehaveskolen i Assens er nervøse over nye differentierede takster på specialskolen, som skal spare 1,5 mio. kroner om året fra 2021. De har bedt om et møde med udvalget for Uddannelse, Børn og Familie.

Assens: I slutningen af januar 2020 skal et oplæg til nye takster på Pilehaveskolen tage form.

Den nye takstmodel skal på baggrund af anbefalinger fra revisionsfirmaet BDO, som har gået kommunens økonomi efter i sømmene, spare Assens Kommune for 625.000 kroner i 2020 og 1,5 mio. kroner årligt fra 2021.

I december tog en arbejdsgruppe med blandt andet skoleledere fra Assens Kommune hul på arbejdet, som fortsætter 24. januar.

Men i specialskolens bestyrelse giver den nye model nervøs sved i håndfladerne. Forældrene i bestyrelsen har derfor bedt udvalget for Uddannelse, Børn og Familie om et møde. De frygter, at besparelsen vil have store konsekvenser for skolens elever, som alle er ramt af indlæringsvanskeligheder, og nogle af fysiske handicap.

- Vores ambition er, at vi vil have politikerne i tale. Vi vil vise dem, hvilken målgruppe, vi har. Vi er mere sårbare end andre. Og det kan ende med at blive dyrere end før, for de ved jo ikke, hvilke takster børnene vil blive visiteret til, siger bestyrelsesformand Ann Baunbæk.

- Det er talgymnastik. Udelukkende tal. Det er en bekymrende måde at drive handicappolitik på ...

Marianne Jørgensen, Pilehaveskolens bestyrelse.

Tvivler på BDO

Ann Baunbæk, Lis Brødsted og Marianne Jørgensen, alle medlem af bestyrelsen på skolen, stiller sig tvivlende over for, om man kan spare det forventede beløb på at omlægge takstmodellen for specialskolen.

I Randers har skoleområdet været igennem en lignende proces, og der mener forældre at have fundet fejl i de beregninger, der ligger til grund for BDO's anbefalinger. Forældrene på Pilehaveskolen føler sig derfor utrygge ved, at samme revisionsfirma står bag budgetmateriale i Assens Kommune.

- Det er talgymnastik. Udelukkende tal. Det er en bekymrende måde at drive handicappolitik på, mener Marianne Jørgensen.

I et svar fra Assens Kommune til Pilehaveskolens bestyrelse skriver velfærdsdirektør Henrik Juul Kjær og vicedirektør Esben Krægpøth, at de har bedt BDO redegøre for, hvad der ligger til grund for deres beregninger:

"Blokken er blevet til baseret på analyse med interviews, faglige dialoger m.v. Det er med andre ord ikke korrekt at sige, at blokken er blevet til på baggrund af statistiske analyser og benchmark af tanksterne på Pilehaveskolen, sat i relation til andre takster på specialskoler."

Annonce

Ingen tal at se

Fyens Stiftsidende har bedt Assens Kommune om indsigt i de beregninger, der ligger til grund for BDO's beslutningsblok vedrørende Pilehaveskolen, men meldingen fra velfærdsdirektør Henrik Juul Kjær er, at der ikke fra BDO's side er lavet en statistisk sammenlignende analyse.

- Det, der er vigtigt, er, at det er nu, vi får det grundige arbejde fra de involverede ledere. Det er dem, dvs. også Pilehaveskolens leder, der inviteres ind for at give nogle bud på, at når man skal lave en takstsystematik, hvordan skal det så se ud. Dette så man arbejder med differentierede målgrupper og er opmærksom på det i visiteringen, siger Henrik Juul Kjær.

Mogens Mulle Johansen (SF), som er udvalgsformand i Uddannelse, Børn og Familie, oplyser, at han heller ikke har set nogen bagvedliggende analyse fra BDO, men at han har tillid til, at deres beregninger er korrekte.

Han er åben over for at mødes med Pilehaveskolens bestyrelse.

- Men det er vedtaget, at tildelingsmodellen skal laves om. Der skal være en besparelse på 1,5 mio. kroner, og taksterne skal indrettes efter den, fastslår han.

Annonce

Besparelse er trukket

Besparelsen på Pilehaveskolen skal findes ved, at alle elever skal revisiteres til specialskolen, som i dag har en enhedstakst pr. elev på 270.000 kroner. Fremover vil der ikke være en, men flere takster, hvilket ifølge vicedirektør Esben Krægpøth er almindeligt i andre kommuner.

Revisionsfimaet BDO foreslog i budgetoplæg til byrådet, at man laver tre takster; på 200.000 kroner, 240.000 kroner og 290.000 kroner.

Besparelsen på de 625.000 kroner og 1,5 mio. kroner er allerede trukket fra skolens budget i 2020 og 2021, fortæller skoleleder Mette Karlsson.

Pilehaveskolen har 74 elever fra Assens Kommune og 15 fra andre kommuner. Den fastlagte besparelse - eller eventuelle gevinst - ved den nye takstmodel vil afhænge af hvilke og hvor mange elever, der visiteres til hvilke takster.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce