Annonce
Langeland

Kritik af Langeland Kommune: - I bryder reglerne

Forhandlingsfællesskabets formand, Mona Striib, har været med til at forhandle aftalen om afvikling af ferie eller afspadsering på op til fem dage for offentlige ansatte på grund af covid-19-situationen. Hvis ansatte bliver bedt om at holde mere fri, er det et brud på aftalen, siger hun. Pressefoto.
Langeland Kommune bryder reglerne, når de pålægger de kommunale dagplejere at holde mere afspadsering end de fem dage, som regeringen og det offentlige arbejdsmarks parter har aftalt i forbindelse med nedlukningen af Danmark. Sådan lyder meldingen fra FOA og fra Forhandlingsfællesskabet, der har været med til at indgå den landsdækkende aftale.

LANGELAND OG STRYNØ: Langeland Kommune har pålagt sine dagplejere at holde mere end fem dages afspadsering i forbindelse med nedlukningen af landet. Men det er et brud på aftalen mellem regeringen, KL og Forhandlingsfællesskabet.

Så klar er beskeden fra fagforeningen FOA og fra Forhandlingsfællesskabets formand, Mona Striib, som sammen med KL og regeringen har indgået aftalen om, at offentligt ansatte – der ikke varetager kritiske funktioner - skal afvikle ferie eller afspadsering i op til fem arbejdsdage i perioden frem til 13. april.

- Hvis kommunen pålægger den enkelte at holde mere end fem dages afspadsering, så er det et brud med aftalen, siger Mona Striib på spørgsmålet, om det er i orden, at Langeland Kommune beder dagplejerne om at holde mere end fem dages afspadsering.

FOA Sydfyn er gået ind i sagen og har skrevet til Langeland Kommune, at det er deres klare holdning, at kommunen fortolker aftalen forkert.

Formanden for den pædagogiske sektor, Dorthe Jørgensen, vil holde fast i kommunen og bede dem om at ændre sin tilgang.

- Vi er gået ind i det og har skrevet til kommunen. Vi kan ikke gøre noget nu og her. Men vi tager det op, og det vil blive en tvist. Vi vil tage fat på, om dagene kan blive godtgjort, eller om dagplejerne kan blive kompenseret, siger hun og forklarer, at dagplejerne i Langeland Kommune generelt er hårdt presset af mange sygemeldinger og overarbejde.

Samtidig optjener dagplejerne en halv afspadseringsdag om måneden, fordi de har en arbejdsuge på 48 timer.

- Nogle af dagplejerne har op til 15 dages afspadsering stående. Og de er utilfredse med, at de bliver pålagt at holde mere end de fem dage, som aftalen lyder, for de vil gerne selv kunne råde over dagene, siger Dorthe Jørgensen og tilføjer:

- Det har ikke været drøftet nogle steder i MED-udvalget. Det har bare været trukket ned over hovedet på folk.

Annonce

Om aftalen

Den 27. marts indgik Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet en aftale om, at kommunerne kan bede medarbejderne om at afvikle ferie og afspadsering pga. covid-19 situationen.

Aftalen betyder blandt andet, at ansatte, som ikke varetager opgaver i hele eller dele af perioden fra 28. marts til 13. april 2020 skal afvikle frihed i en periode op til 5 arbejdsdage.

De allerede brugte fridage fra den 13. marts tæller med i regnskabet.

Forhandlingerne blev gennemført sammen med Danske Regioner, som har indgået en tilsvarende aftale. Der er ligeledes lavet en aftale på statens område.

Kilde: KL

Der er i alt 15 kommunale dagplejere i kommunen. Dagplejernes tillidsrepræsentant, Tina Mikkelsen, er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser. Men Dorthe Jørgensen fra FOA har været i kontakt med Tina Mikkelsen om problematikken og fortæller, at tillidsrepræsentantens telefon ifølge hende har været rødglødende på grund af kommunens praksis.

Dorthe Jørgensen oplyser desuden, at hun ikke er bekendt med andre kommuner, der fortolker reglerne, som Langeland gør det.

I Langeland Kommune afviser områdeleder Ole Goldschmidt, at kommunen bryder reglerne.

- Når de ikke har børn i dagpasning, og vi ikke kan finde på flere opgaver til dagplejerne, så afspadserer de selvfølgelig det, som de har til gode efter de overenskomstsmæssige varsler, der er, siger han.

Gør det indtryk på dig, at formanden for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, klart siger, at jeres praksis er et brud på aftalen?

- Det fremgår ikke af det, som jeg læser, at det er et brud på aftalen. Og det fremgår heller ikke af den vejledning, som er givet fra Langeland Kommunes HR afdeling. En ting er, hvad fagforbundene mener. En anden ting er, hvad vi gør i Langeland Kommune. Der har man ikke nødvendigvis den samme fortolkning af aftalerne, siger Ole Goldschmidt.

Han er desuden ikke bekendt med, at dagplejerne er utilfredse med løsningen om at afspadsere og mener, at der har været en god dialog med dagplejerne om afspadseringen.

Avisen har været i kontakt med flere kommunalt ansatte dagplejere, som bekræfter, at de er blevet bedt om at afspadsere mere end de fem dage, som aftalen med regeringen lyder. De bekræfter også, at tillidsmanden er inde i sagen. Ingen af dem ønsker at stå frem i avisen.

Om Forhandlingsselskabet

Forhandlingsfællesskabet repræsenterer 565.000 ansatte i kommunerne og regionerne.

Forhandlingsfællesskabet forhandler med de kommunale og regionale arbejdsgivere om blandt andet generelle lønforhold, barsel og ferie.

Forhandlingsfællesskabet har 51 medlemsorganisationer, heriblandt FOA.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dødsfald For abonnenter

Nekrolog: Praktiserende læge i Rudkøbing Erik Søgaard Rasmussen var aldrig bange for at tage ansvar på sine patienters vegne

GOG

GOG forlænger med stregtalent

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce