Annonce
Kultur

Krimioplæser til den store guldmedalje: Nu hyldes Githa Lehrmann med flot pris

Onsdag 14. april blev det offentliggjort, at Githa Lehrmann var årets lydbogsoplæser i kategorien krimi ved Mofibo Awards. Foto: Victor Bebe Larsen
Githa Lehrmanns oplæsnings-bagkatalog tæller over 600 bøger, og selv om hun efterhånden er blevet et kendt navn inden for krimigenren, så elsker hun at kaste sig over forskellige genrer.

Odense: På Odense Teater er Githa Lehrmann kendt for sine optrædener i stykker som "Hvis jeg bliver gammel" og "De store hunner", hvor hun har været fastansat siden 1999.

Zoomer man lidt ud på Danmarkskortet, så er hun - og ikke mindst hendes stemme - kendt blandt mange tusinde danskere i sin beskæftigelse som lydbogsindlæser.

Onsdag 14. april blev det så offentliggjort, at hun er vinder af årets lydbogsoplæser i krimikategorien ved Mofibo Awards. En pris som hylder lydbogsoplæserne og forfatterne bestemt af lytterne.

Annonce

- Jeg er da helt vildt stolt over det. Det er jo lytterne, som har bestemt, og det synes jeg, er ret fantastisk. Jeg er dybt taknemlig over alle de lyttere, som har stemt på mig, siger en glad Githa Lehrmann næsten med julelys i øjnene.

Hun har svært ved at pege på en specifik årsag til, at hun vinder prisen, men peger på, at hun har en bred lytterskare hos sig.

- Jeg går op i, at jeg holder et niveau, og jeg er sikker på, at det har noget med det at gøre. Folk kan mærke, det er i orden. Jeg tror, jeg har en lytterskare, der er glad for den måde, jeg fortolker tingene på.

Fire nomineringer i samme kategori

Faktisk er Githa Lehrmann nomineret hele fire gange i krimikategorien i et felt med 26 nomineringer. Oveni sikrede hun sig også en enkelt nominering i romankategorien med sin indtaling af "Højsangen fra Palermovej".

Om Mofibo Awards

Mofibo Awards afholdes af lydbogstjenesten Mofibo, og prisen blev lanceret i Danmark i 2020.

Konceptet stammer fra Sverige, hvor man uddelte lydbogsprisen for første gang i 2007.

De bedst anmeldte og mest lyttede lydbøger fra det seneste år udtrækkes.

Fra 3. til 28. februar har alle haft mulighed for at stemme på deres favorit lydbog.

De øvrige vindere i de andre kategorier er Daniel Brandt i årets børnebog, Susanne Bonde i årets ungdomsroman, Esben Hansen for årets roman, Anne Sofie Espersen for årets biografi og dokumentar.

En anden udannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Odense Teater Jon Lange vandt i kategorien årets kærlighedsroman.

- Jeg er sådan set også ret overrasket over, at jeg er nomineret, og så især fordi det er flere gange i den samme kategori. Jeg holder meget af alle bøgerne, og jeg er enormt glad for, at jeg vandt sammen med Sara Blædel.

Vinderbogen er Sara Blædels "Den tavse enke" fra november 2020, hvor der udover hæderen og en statuette også følger en præmie på 10.000 kroner med til både oplæser og forfatter.


Nu er jeg røget meget hen i krimigenren, fordi jeg har læst nogle af de store bestsellers. Det kan jeg også godt lide at læse, men jeg holder virkelig også meget af at læse skønlitteratur. Lige for tiden sværger jeg meget til skønlitteraturen, men overordnet set er det lige meget hvilken genrer, det er, bare det er godt skrevet.

Githa Lehrmann


Githa Lehrmann har efterhånden lagt stemme til mange af Sara Blædels værker. Hun har både oplæst Bedemandens Datter-trilogien og Louice Rick-serien. Derfor bruger hun også en del tid med forfatteren, hver gang hun skal indtale en af hendes nye bøger.

-Jeg har altid kontakt med hende, når jeg indtaler nogle af hendes bøger. Så snakker vi om, hvilke tanker hun har gjort sig. Jeg kan mærke, at det er en stor fordel både for hende og for mig, fortæller Githa Lehrmann.

Annonce

Ingen favoritgenrer

Karrieren som lydbogsindtaler begyndte i 1980. Siden da har Githa Lehrmann opbygget sig et bagkatalog med over 600 indtalte lydbøger, der strækker sig fra børnebøger som Peter Pedal til stakke af krimier som Jussi Adler Olsens Afdeling Q-serie

Til trods for at hun efterhånden har mange krimiindlæsninger på CV'et, forklarer hun, at hun ikke har en yndlingsgenre.

- Nu er jeg røget meget hen i krimigenren, fordi jeg har læst nogle af de store bestsellers. Det kan jeg også godt lide at læse, men jeg holder også virkelig meget af at læse skønlitteratur. Jeg holder også meget af andre former for skønlitteratur. Lige for tiden sværger jeg meget til historiske romaner og nye danske udgivelser, men overordnet set er det lige meget hvilken genre, det er, bare det er godt skrevet.

Skuespilleren forklarer, at hun aldrig har været specielt begejstret for voldsomme krimier, hvor vold er det bærende element.

- Mange af de krimier jeg læser, er mysteriekrimier. Bøgerne må også gerne tage fat i ting i samfundet og være samfundskritiske. Blandt andet har Anna Grue skrevet en krimi der hedder "Mordet i genbrugsen", hvor hovedpersonen er en kvinde i min alder, der opklarer mysterier- Det synes jeg er et sjovt univers.

Annonce

Drømmer om de store klassikere

Størstedelen af de bøger Githa Lehrmann har oplæst i sin lidt over 40 år lange oplæserkarriere, har været værker, der blev skrevet samtidig med, at de blev indtalt. Hun håber på, at hun får mulighed for at læse nogle af de store klassiske værker op.

- Der er jo en del ting, der blev læst op for 40 år siden, som man vælger at give en ny indspilning, fordi sproget ikke længere passer til tiden. Jeg kunne godt tænke mig at læse nogle af de store klassikere. Det er ikke så tit jeg får lov til at læse bagkataloget, sådan nogle som Karen Blixen og Tove Ditlevsen. Suzanne Brøgger ville jeg også elske at læse.

Indtil da ser Githa Lehrmann frem til snart at vende tilbage til de skrå brædder på Odense Teater, hvor hun til maj medvirker i stykket "Frank vender hjem."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce