Annonce
Fyn

Kræftpatienter, hjemløse og børn på julemærkehjem: Alle har godt af fodbold

Hvad enten man er diabetiker, cancerpatient, barn, mand eller kvinde er der goder at hente ved bare to timers ugentlig motionsfodbold. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Den forskning, der er bedrevet i motionsfodbolden og dens goder, har efterhånden kastet en del konkrete projekter af sig. Læs om fem af dem her.
Annonce

Brødtekst

1. FC Prostata

FC Prostata er et tilbud til mænd med prostatakræft. Forskning viser, at regelmæssig motion har en god effekt for mænd med prostatakræft, blandt andet i forhold til sygdommens udvikling og virkning på muskelstyrke. I FC Prostata lægges der vægt på både de positive effekter, fodbold har for kroppen, såvel som det fællesskab, der opstår med andre mænd, der er kræftramte. Tilbuddet udbydes i et samarbejde mellem de enkelte fodboldklubber, DBU og Komiteen for Sundhedsoplysning.

2. Ombold

Ombold er en nonprofit organisation, der siden 2003 har henvendt sig til socialt udsatte og hjemløse. Det er samfundsgrupper, der ikke typisk opsøger almindelige idrætsforeninger. Igennem årene har Ombold dog vist sig at være i stand til at tiltrække socialt udsatte samt motivere til både fysisk aktivitet og engagement. Ifølge Ombold selv sker det under mottoet fodbold, fællesskab, forandring.

3. Fodbold for børn på julemærkehjem

For børnene på julemærkehjem er motion en del af et vægttab, men det er i ligeså høj grad fællesskabet, der dyrkes, når der blandt de fem julemærkehjem i Danmark afholdes fodboldturnering. Op til turneringen træner børnene, og der lægges stor vægt på at give børnene en succesoplevelse med sporten. Udover kampen om pokalen kæmper børnene også om priserne team-player og fairplay-spiller.

4. Fodbold Fitness ABC

Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer) er et forskningsprojekt for kvinder, der er blevet behandlet for brystkræft inden for de seneste fem år. Efter en kræftbehandling oplever mange brystkræftramte kvinder uønskede bivirkninger i form af øget deponering af fedt samt tab af muskel- og knoglemasse. Fitness fodbold ABC tilbyder derfor sund, sjov og social motion til kvinder med lidt eller ingen erfaring med fodbold.

5. 11 for health

Fodbold kommer med "11 for health" på skoleskemaet. Det er et undervisningskoncept, der tilbydes til 30.000 skoleelever, 1200 skolelærere og 600 skoler i Danmark i perioden 2018-2020. Forløbet, der varer 11 uger, fokuserer på fjerde, femte- og sjetteklasseelever. Eleverne skal helt bogstaveligt lære at drible udenom usunde fødevarer, mens de scorer gode venskaber og en bedre fysik. Resultaterne indtil videre viser, at eleverne bliver fysisk stærkere, blandt andet får de lavere blodtryk og fedtprocent. Men også deres viden om sundhed vokser, ligesom deres opmærksomhed, hukommelse og generelle trivsel forbedres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce