Annonce
Ærø

Kostald, el-færge og ærøske pandekager: EU-politiker på inspirationstur på Ærø

Medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss (K) besøgte fredag 25. september Ærø. Dagens program startede hos landmanden Bent Nissen (th.) til en snak om landbrugspolitik i EU. Foto: Søren Tideman Lassen
Medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss (K) var sidste uge rejst hjem fra Bruxelles for at tage rundt i hele landet. Fredag brugte hun på Ærø, hvor et tætpakket program blandt andet bød på malkekøer og elfærge-simulator.
Annonce

Ærø: Pernille Weiss (K) sidder på hug foran en af landmand Bent Nissens fire malkemaskiner på hans gård i Ronæs. I ly af regnvejret iagttager politikeren, hvordan maskinen gør sit, inden den skubber koen videre og leder den næste i rækken ind.

- Det er noget mere effektivt, end når man gør det med hænderne, konstaterer hun.

Gården i Ronæs er første stop for Pernille Weiss, der er medlem af Europa-Parlamentet, da hun fredag 25. september er på inspirationstur på Ærø.

Hos landmand Bent Nissen blev der også tid til at se malkemaskinerne og hilse på kalvene. Foto: Søren Tideman Lassen

Med sig har hun sin politiske rådgiver Anne Hauge, formand for Det Konservative Folkeparti på Ærø Peter Fröhlich - som har planlagt dagens program - og direktør for Ærø Turist- og Erhvervsforening, Chris Hammeken.

Flokken trillede ind på gårdspladsen hos landmanden lidt over ni, og efter den efterhånden klassiske corona-albue, blev der kigget på malkekøer og snakket om landbrugspolitik i EU.

De små lokalsamfund som Ærø ligger langt fra beslutningerne i Bruxelles, og netop derfor er det vigtigt med et besøg, mener Pernille Weiss.

- Det er vigtigt at understrege og vise, at små lokalsamfund også har en stor indflydelse på politikken i EU. Det handler både om at finde inspiration, og få kontakt med virkeligheden, men også om at sprede information om EU-politik - og at denne er frit tilgængelig, siger hun.

Annonce

Innovativt ø-samfund

Grunden til, at Pernille Weiss ser en særlig grund til at besøge Ærø, er på grund af øens sammensætning.

- Ærø er et unikt samlingspunkt. Her er en koncentreret faglighed og viljen til at sætte noget i værk. Det er lidt et georg-gearløs samfund, hvor der er kortere fra idé til handling, end der er de fleste andre steder, siger Pernille Weiss og smiler.

Efter rundvisning på Motorfabrikken i Marstal og en længere snak om innovationsmiljøet på Ærø, fik Pernille Weiss et indblik i teknologien bag en kommende selvsejlende lille båd, som efter planen bliver søsat om få uger. Foto: Søren Tideman Lassen

- Danmark er landet med allerflest first-movers, men samtidig har vi kun omkring 5,5 millioner indbyggere. Derfor er det vigtigt med den her kontakt, hvor vi bygger bro mellem de store lande i EU og de små lokalsamfund, der gør tingene på nye og spændende måder. Og det er Ærø et rigtigt godt eksempel på, understreger hun.

Udover Pernille Weiss er hendes 13 kollegaer i Europa-Parlamentet alle af og til på inspirationsture og besøg for blandt andet at skabe nye forbindelser og finde gode eksempler, som de alle tager med tilbage til Bruxelles for at styrke vidensmiljøet i EU.


Der er så meget guld på øen, og i Danmark generelt. Og det skinner i resten af Europa og verden. Derfor er det så vigtigt at bibeholde kontakten mellem de store lande, som sidder i EU, og de små lokalsamfund, som eksempelvis Ærø

Pernille Weiss


Annonce

Vedvarende energi som nøglespiller

Pernille Weiss aflagde også visit på Motorfabrikken i Marstal og efterfølgende gik turen videre til Marstal Navigationsskole. Her er meget af teknologien bag el-færgen Ellen udviklet.

Lektor på skolen Henrik H. Mikkelsen satte ord på, hvordan EU-politik, der bestemmes fra skriveborde i Bruxelles, kan være langt fra virkeligheden.

- Vi er nervøse for, hvad der bliver trukket ned over hovedet på os (af regulativer, red.). Derfor er der en stor usikkerhed hos folkene på blandt andet Ellen, forklarer Henrik H. Mikkelsen.

Efter debat om EU-politik og introduktion til Marstal Navigationskole og det martime miljø på Ærø, fik vi lov at få en rundvisning og en demostration af Ellen-simulatoren. Her er Pernille Weiss og Peter Fröhlich igang med at sejle færgen ind i Søby, mens Henrik H. Mikkelsen fortæller og instruerer. Foto: Søren Tideman Lassen

El-færgen Ellen er et enestående eksempel på, hvordan lokalsamfund som Ærø kan bidrage med viden og innovation til klimaudfordringerne - noget som Pernille Weiss tager med tilbage til energiudvalget i EU.

- Energi er nøglespilleren i klimaudfordringen. Det er helt centralt at lede efter CO2-neutrale, eller endda CO2-negative energiformer, siger Pernille Weiss og understreger vigtigheden af det høje digitale niveau, der findes på Ærø.

Annonce

"Mange fondsmidler i EU"

Selvom programmet er arrangeret af formand for Det Konservative Folkeparti på Ærø Peter Fröhlich, understreger Turist- og Erhvervschef på Ærø, Chris Hammeken, at han ikke er der af politiske årsager.

- Jeg er her udelukkende for at lave lobby-arbejde, siger turistdirektøren og griner.

Og det er altså på ingen måde negativt understreger han.

Henrik H. Mikkelsen havde meget på hjerte da Pernille Weiss besøgte Marstal Navigationsskole. Her er flokken blevet vist op på toppen af bygningen til en flot udsigt udover hele Marstal. Til højre ses Turist- og Erhvervschef Chris Hammeken. Foto: Søren Tideman Lassen

- Lobby-arbejde behøver ikke tolkes som et negativt ord. Der er mange fondsmidler i EU, og det er der rigtig mange muligheder i. Derfor deltager jeg af og til i dage som denne for blandt andet også at få inspiration, men også for at udvikle kontaktfladen, forklarer Chris Hammeken.

Det er nu heller ikke hver dag, at et medlem af Europa-Parlamentet drager til Ærø, og Pernille Weiss tager mange indtryk med sig retur til Bruxelles.

- Der er så meget guld på øen og i Danmark generelt. Og det skinner i resten af Europa og verden. Derfor er det så vigtigt at bibeholde kontakten mellem de store lande, som sidder i EU, og de små lokalsamfund som eksempelvis Ærø, understreger hun.

Efter besøget på Marstal Navigationsskole bliver corona-albuen igen taget i brug, inden avisen tager afsked med flokken ovenpå en indlevende oplevelse i Ellen-simulatoren.

Udover landmands-besøg i Ronæs, Motorfabrik og Navigationsskole i Marstal stod dagen på besøg i Ærøskøbing samt rundvisning på Ellen i Søby, inden der afslutningsvis blev budt på Ærøske pandekager og en snak om lokaludvikling i bebeoerhuset i Ommel.

Peter Fröhlich viser en lille model af Ærø i træ, som er skåret på laser-skæreren på Motorfabrikken i Marstal. "Bliver jeg sat i fængsel, hvis jeg snupper denne med hjem?" spurgte Pernille Weiss. Træmodellen forsvandt umidelbart efter europaparlamentsmedlemmets besøg. Foto: Søren Tideman Lassen
Formand for Det Konservative Folkeparti på Ærø Peter Fröhlich havde sammensat fredagens program, som også bød på Ærøske pandekager i beboerhuset i Ommel. Foto: Søren Tideman Lassen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Annonce