Annonce
Svendborg

Kort nyt fra byrådet: Med nysgerrige tv-folk, generte skoleelever og masser af budgetsnak

Byrådet brugte det meste af oktobermødet på at tale om budget og besparelser. Foto: Andrea Bisgaard
Skolelever og tv-folk sank en smule sammen under tirsdagens byrådsmøde, som i den grad stod i økonomiens og budgetforligets tegn.

Svendborg: Aldersgennemsnittet blev ved tirsdagens byrådsmøde trukket gevaldigt ned, da en gruppe 9. klasseelever fra Rantzausminde Skole var mødt op for at overvære byrådsmødet. Eleverne forklarede, at de var blevet "slæbt" med i byrådssalen, fordi deres lærer er byrådsmedlem Søren Kongegaard (S) og de har ham i faget "Demokrati og Dannelse."

Men de lidt generte elever blev allerede overrumplet inden mødestart, fordi de 29 byrådspolitikere gik målrettet efter at hilse på dem med faste håndtryk.

Eleverne fra Rantzausminde Skole var kommet til byrådsmødet, fordi de har byrådsmedlem Søren Kongegaard (S) som lærer i faget "Demokrati og Dannelse." Foto: Andrea Bisgaard

- Det må være flere år siden, at vi har givet hånd til så mange mennesker på så kort tid, hviskede en af pigerne efterfølgende.

Annonce

---

DR var også mødt op i byrådssalen, fordi tv-stationen er i gang med at lave et indslag om byrådets mødeform.

- Byrådspolitikerne i Svendborg skiller sig ud, fordi de synger forud for alle byrådsmøder og spiser sammen efter byrådsmøderne. Det er der ikke mange byråd, der gør, og derfor laver vi et indslag om det op til kommunalvalget, fortalte journalist Jeppe Midtiby.

DR var også mødt op i byrådssalen. Resultatet kan ses i tv-avisen onsdag kl. 21 på DR1. Foto: Andrea Bisgaard

Det syngende byråd kan ses onsdag kl. 21 i tv-avisen på DR1.

---

Radikale Venstre åbnede ballet med et forslag om, at Svendborg Kommune skal udvise økonomisk mådehold i de sidste tre måneder af 2021. Hensigten er at forbedre det endelige årsresultat for 2021.

Ifølge Hanne Ringgard Møller (R) skal livremmen spændes ind, så kommunen kan minimere de varslede besparelser på 25 millioner kroner i 2022.

De øvrige partier tilsluttede sig forslaget på nær Enhedslisten.

- Selvfølgelig skal vi ikke bruge penge unødvendigt, men vores problem er ikke, at vi mangler penge. Vores problem er, at vi har svært ved at holde budgetterne. Vi er nødt til at forstå budgetloven ordentligt. Det vil være skadeligt for næste års budget, hvis vi begynder at spare nu. Hvis vi for eksempel skubber en udgiftskrævende hjælp til en handicappet til næste budgetår, fordi vi vil spare, så får vi ikke et retvisende billede af vores forbrug og dermed heller ikke et realistisk billede af budgettet, forklarede Jesper Kiel (EL).

Et flertal valgte imidlertid at støtte de radikales forslag, og politikerne skal nu i gang med at finkæmme fjerde kvartal af dette års budget, for at finde besparelser.

- Det er noget, vi selv må gøre. Det er ikke noget, vi kan pålægge økonomiafdelingen at gøre, slog borgmester Bo Hansen (S) i øvrigt fast.

---

Politikerne fortsatte med at diskutere økonomi, og det fik flere af Rantzausminde-eleverne til at forlade byrådssalen med tomme øjne. Under 2. behandlingen af budgettet kæmpede Venstre en kamp for at få sat en dato for, hvornår besparelserne skal udmøntes.

Venstre har tidligere kritiseret Socialdemokratiet for at trække processen i langdrag, og partiet foreslog derfor, at de stående udvalg skal finde besparelserne allerede i november - altså lige før valget.

- Det her handler ikke om budgettet. Det handler om processen. Vi kan ikke få noget at vide om, hvordan processen skal foregå. Vi foreslår derfor, at besparelserne skal findes på novembermøderne, sagde Venstres spidskandidat Mette Kristensen og Lars Erik Hornemann (V) supplerede:

- Selvfølgelig kan vi tilslutte os budgettet. Det her handler alene om, hvordan vi udmønter besparelserne. Det skal ske i indeværende valgperiode, hvis I spørger os. Egentlig bør det være unødvendigt at stille forslaget, men vi stiller det, fordi vi har en fornemmelse af, at nogle helst vil sidde og putte med det til efter valget, sagde han.

Lars Erik Hornemann og resten af Venstre vil have udvalgene til at kigge på besparelserne før valget den 16. november. Foto: Andrea Bisgaard

Jesper Kiel (EL) var ikke klar til en hurtig "tju-hej-sparerunde", som han kaldte den, mens Dorthe Ullemose (DF) slog fast, at parterne udelukkende skulle stemme om 2. behandlingen af budgettet og ikke om den proces, som besparelserne skal findes i.

Bo Hansen (S) var tavs under diskussionen, men det skyldtes - viste det sig - at forligspartnerne er inviteret til et møde om besparelserne på rådhuset onsdag.

- Jeg kan ikke sige ret meget om mødet lige nu. Overordnet handler det om, at administrationen har nogle forslag til selve processen. Enten kan vi håndtere besparelserne i indeværende år, eller også kan besparelserne bredes ud over en længere periode, forklarede han.

Venstre bad om at få sit forslag til afstemning, men kun Venstre var for.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Et svar til Peter Julius - det handler om at styrke fællesskaber

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce