Annonce
Fyn

Konservative er kritiske over for fjernvarmesalg: Nu inviterer partiet til borgermøde

Skal Odense Kommune sælge Fjernvarme Fyn? Det vil Det Konservative Folkeparti nu diskutere på et borgermøde. Foto: Fjernvarme Fyn
Ingen andre gør det, så derfor gør vi, siger Det Konservative Folkeparti, der er kritiske over for salg af Fjernvarme Fyn og nu inviterer til borgermøde om sagen. Det er for tidligt, mener borgmesteren.

Er det en god idé at sælge Fjernvarme Fyn?

Det spørgsmål er i centrum, når Det Konservative Folkeparti inviterer til borgermøde om det mulige salg af forsyningsselskabet.

Et salg, der ifølge det netop indgåede budgetforlig nu skal undersøges nærmere, men som Konservative er kritiske over for, og som partiet i avisen lørdag beskyldte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) for at ville haste igennem.

- Vi vil gerne skabe en dialog og en offentlig debat om Fjernvarme Fyn, og hvordan borgerne ser på det - det er jo borgernes selskab, konstaterer Tommy Hummelmose, der er gruppeformand for Det Konservative Folkeparti i Odenses byråd.

- Fjernvarme Fyn er en af de største værdier, Odense Kommune besidder, men det er et meget komplekst område. Derfor er det også vores ambition med mødet at give borgerne et indblik i, hvad det er for en størrelse, vi har med at gøre, og hvad det er for en fremtid, vi går i møde på forsyningsområdet, forklarer Hummelmose.

Han erkender, det er atypisk, at et politisk parti på den vis tager initiativ til borgermøde.

- Ingen andre har gjort det, men vi synes, behovet er der. Derfor gør vi det.

Annonce

Kort fortalt om mødet

Det Konservative Folkepartis borgermøde om et muligt salg af Fjernvarme Fyn er åbent for alle og finder sted onsdag den 20. november klokken 18.30 til 21. Det foregår på Giersings Realskole.

På mødet vil Kim Strømvig, direktør for Fjernvarme Fyn, introducere selskabet, Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, fortæller mere generelt om branchen, mens professor Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet beskriver, hvordan et salg kan påvirke varmepriserne.

Derefter indleder rådmand Søren Windell (K) den efterfølgende debat.

Det Konservative Folkeparti håber at kunne samle mindst 100 borgere til mødet.

Ingen snak om lynsalg

På borgmesterkontoret mener Peter Rahbæk Juel imidlertid ikke, at tiden endnu er moden til borgermøde om et eventuelt fjernvarmesalg.

- Jeg synes, borgerinvolvering er godt, understreger han. Men jeg tænker umiddelbart, det ville være klogt at følge den tilgang, vi har lagt ind i budgetforliget: At vi nu skal have kyndige folk til at give svar på, hvad et salg for eksempel kan betyde for fjernvarmepriserne og for den grønne omstilling, og hvad det er for en pris, byen kan forvente.

- De svar kan vi ikke give nu, og derfor er der risiko for, at diskussionen bliver på et uoplyst grundlag, mener Rahbæk Juel.

Han fastholder samtidig, at det på intet tidspunkt har været planen i forbindelse med budgetforliget at haste et salg af Fjernvarme Fyn igennem.

- Og det er jeg klar til at sætte hele min troværdighed ind på. Et lynsalg har aldrig nogensinde været på tale, påpeger han.

Hvad er det så, der gør - set med dine øjne - at Konservative kan få den opfattelse?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan kun sige, hvad der har været talt om på møderne, og det er at forberede en afklaring af et salg. Det har også været aftalt med Søren Windell (den konservative rådmand, red.) på to møder efter sommerferien.

Et trecifret millionbeløb

Der har igennem flere måneder været fortrolige drøftelser med Energi Fyn, der er interesseret i at købe Fjernvarme Fyn og derved danne ét stort, forbrugerejet selskab.

Ifølge Peter Rahbæk Juel vil det lægge et væsentligt, trecifret millionbeløb i kommunens kasse, og de penge kan blandt andet bidrage til at betale for byggeriet af daginstitutioner og boliger til det stigende antal børn og ældre.

Et flertal i byrådet er umiddelbart tilhængere af at sælge, mens Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stiller sig kritiske.

Også i 2011 var et salg af Fjernvarme Fyn på den politiske dagsorden, da daværende borgmester Anker Boye (S) lagde forslaget frem. Noget bredt flertal lykkedes det ham aldrig at samle, og han droppede derfor idéen.

Odense Kommune ejer Fjernvarme Fyn sammen med Nordfyns Kommune, der har tre procent af selskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce