Annonce
Fyn

Kommunerne svinede Lynfrosten til

Det er fortidens synder fra Tjærekompagniets mangeårige virksomhed på stedet, der ligger begravet på Lynfrost-grunden. Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Forureningen på Lynfrost-grunden blev grundlagt i en tid, hvor begrebet "miljøbevidsthed" var ukendt.

Nyborg: Det er i mere end én forstand de danske kommuners sorte samvittighed, der ligger begravet på Lynfrost-grunden i Nyborg.

Den massive forurening i området blev nemlig grundlagt i de mange år, Danske Gasværkers Tjærekompagni - senere bare Tjærekompagniet - bedrev virksomhed på grunden ved Storebæltsvej.

Danske Gasværkers Tjærekompagni blev stiftet af de danske kommuner i 1919. Tjære var et affaldsprodukt fra kommunernes gasværker, og fabrikken i Nyborg kunne nyttiggøre tjæren.

Dengang var "miljøbevidsthed" et ukendt begreb.

Og det var først helt oppe i 1960'erne, Tjærekompagniet fik de første miljøsager på halsen.

I 1965 klagede naboerne i området til den lokale sundhedskommission således over lugtgener fra virksomheden.

Til gengæld var der i de år ingen, der bekymrede sig om de mange tromler med giftstoffer, der blev gravet ned i området.

Annonce

Miljøskandaler

Det var først i 1980'erne, Tjærekompagniet blev ramt af egentlige miljøskandaler.

Og som historikeren Torben Svendrup skriver i Tjærekompagniets 75 års jubilæumsbog "Fra Tjære til Tarco":

"Miljøsagerne var uhyggeligt mange".

Alene i 1984 indgav Nyborg Kommune, Fyns Amt og Miljøstyrelsen politianmeldelse mod Tjærekompagniet - blandt andet for overtrædelse af en lang række af den daværende miljølovs bestemmelser.

Det, der dengang blev kaldt "Danmarks største miljøsag", resulterede i 1987 i en bøde på 200.000 kroner til virksomheden og en bøde på 20.000 kroner til den daværende og nu afdøde direktør Peder Stausholm Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce