Annonce
Svendborg

Kommuner smider flere penge i sydfynsk geopark: Ansøgning til Unesco bliver muligvis udskudt nok engang

Geoparken Det Sydfynske Øhav kæmper fortsat med at nå i mål med at få det eftertragtede Unesco-stempel. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bestyrelsen bag Geopark Det Sydfynske Øhav drøfter om den skal udskyde ansøgning til Unesco til efteråret 2022. Samtidigt må ejerkommunerne bag geoparken smide ekstra driftstilskud i foretagendet.

Sydfyn: Der skal flere hænder og mere tid til for at nå i mål med at få Geopark Det Sydfynske Øhav certificeret som Unesco Global Park.

Det er meldingen fra bestyrelsen bag geoparken, som sigter efter, at endelig ansøgning til Unesco, som allerede tidligere er udskudt to gange, skal skubbes til efteråret 2022.

Manøvren kræver flere penge til driften, hvorfor ejerkommunerne - Svendborg, Langeland, Ærø og Faaborg-Midtfyn - i alt tilfører Geopark Det Sydfynske Øhav en ekstra bevilling på 1.020.000 kroner.

Det forklarer Bo Hansen (S), som udover at være borgmester i Svendborg for nyligt er trådt ind i geoparkens bestyrelse.

- Sekretariatet, som indtil videre har stået bag geoparken og stået for at få lavet ansøgningen til Unesco, har ikke haft muskler nok til den kæmpe opgave, som det er. Derfor bliver pengene her afsat for at få sat de ekstra kræfter ind, som det kræver at få lavet de praktiske ting og frem for alt færdiggjort ansøgningen til Unesco, som er meget kompleks, siger Bo Hansen, som indskyder, at den endelige beslutning om at udskyde ansøgningen til 2022 formelt set bliver truffet ved et bestyrelsesmøde i marts.

Annonce

Ikke investeret nok

Det var tilbage i 2018, at de fire øhavskommuner i samlet flok meldte ud, at man gik efter at få det eftertragtede Unesco-stempel til Det Sydfynske Øhav, da det blandt andet ville være med til at booste naturturismen i området.

Det daværende Naturturisme I/S blev herefter omlagt og omdøbt til Geopark Det Sydfynske Øhav, og sekretariatet gik efter at aflevere en ansøgning til Unesco i efteråret 2019.

Det skulle dog vise sig at være en kende for ambitiøst, hvorfor ansøgningen blev udskudt. I første omgang til 2020, men det viste sig heller ikke ladsiggørligt, hvorfor ansøgningen i stedet skulle afleveres i 2021. Og nu bliver den efter alt at dømme rykket til 2022.

Bo Hansen, borgmester i Svendborg, er sammen med Faaborg-Midtfyns ditto, Hans Stavnsager, for nyligt trådt ind i bestyrelsen for Geopark Det Sydfynske Øhav. Det er blandt andet et signal om, at kommunerne nu rykker tættere på Unesco-ansøgningsprocessen. Foto: Michael Bager

- Det handler om, at der er nogle ting, som vi skal have op at køre inden, vi kan sende en ansøgning af sted. Og så har det at gøre med, at vi ikke vil sende noget af sted, som ikke kan blive godkendt. Vi vil være sikre på, at det materiale, der ligger, er fagligt i orden og noget, som Unesco kan nikke ja til, siger Bo Hansen.

Han medgiver, at man fra politisk side bærer et medansvar i, at projektet ikke er nået længere, end det er på nuværende tidspunkt.

- Der er ingen tvivl om, at det nuværende sekretariat har været for snævert. Og med det mener jeg, at når du har en organisation, der er så lille, er den sårbar over for sygemeldinger. Der burde vi fire kommuner måske have forudset, at der skulle have været puljet nogle flere kræfter til projektet. Og det er det, vi gør nu, siger han.

Kort om geoparken

Geopark Det Sydfynske Øhav dækker et areal på 2733 km2 på Sydfyn og øerne. Heraf er 1426 km2 land og 1304 km2 vand.

Geoparken består af i alt 46 lokaliteter af særlig geologisk interesse.

Formålet med Geopark Det Sydfynske Øhav er at:

- Øge kendskabet til områdets unikke geologi, natur- og kulturarv gennem viden og fortællinger om det levede liv med afsæt i øhavet, søfartshistorien, kulturlandskabet og et aktivt udeliv.

- Koble den særegne geologi på Sydfyn og øerne til områdets natur- og kulturhistorie  Skabe innovativ og bæredygtig udvikling og værdi i de fire ejerkommuner gennem samarbejder og stærk lokal forankring.

- Skabe merværdi for lokalbefolkningen og gæster.

- Hvis vi skal lykkes med det, er det vigtigt, at kommunerne kommer tættere på processen. At nogle af de ressourcepersoner, vi har siddende især i Svendborg og Faaborg-Midtfyn, kommer til at yde et stykke arbejde for, at vi kan komme i mål. Det er ansatte, der ved noget om geologi og måske biologi og typisk sidder i vores teknik- og miljøafdelinger. Vi kommer til at pulje den viden, vi har på området, og bruge den.

Annonce

Indstillet

Udover Bo Hansen er Faaborg-Midtfyns borgmester Hans Stavnsager trådt ind som formand i bestyrelsen for Geopark Det Sydfynske Øhav. Et signal om, at nu skal der ske noget.

- Det er en måde at signalere, at nu går kommunerne ind med de kræfter, vi har rent fagligt i det her projekt. Vi vil give det alt den fokus, vi kan. Potentialet i naturturismen i Det Sydfynske Øhav er kæmpe stort, og derfor skal vi i mål med det her, siger Bo Hansen.


Det er en måde at signalere, at nu går kommunerne ind med de kræfter, vi har rent fagligt i det her projekt. Vi vil give det alt den fokus, vi kan.

Bo Hansen, borgmester


Det blev på det seneste møde i Økonomiudvalget indstillet at godkende ekstra bevillingen til Geopark Det Sydfynske Øhav. Svendborg Kommunes andel af det ekstra driftstilskud er 463.284 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aflyst boligmesse blev startskuddet for et år med corona på Sydfyn: Da han tændte telefonen, var verden på den anden ende

Annonce