x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kommunens store virksomheder omfavner klimaet: - Markedet driver 80 procent af udviklingen

Affaldshåndtering er én af de opgaver, hvor erhvervslivet i kommunen spiller en vigtig rolle. Foto: John Freddy

Faaborg-Midtfyn: Erhvervsrådet i Faaborg-Midtfyn vil have erhvervslivet med på den grønne bølge. Det er der allerede flere, der har taget til sig. Her fortæller tre af de største virksomheder i kommunen om deres klimaindsatser.

Direktør Jørn L. Frandsen, firmaet Lactosan, producent af ostepulver

Jørn L. Frandsen. Arkivfoto

- Vi nedsatte en klimagruppe sidste år, der mødes en gang hver 14. dag for at snakke om, hvordan virksomheden kan blive mere bæredygtig. Vi har blandt andet en målsætning om, at vi skal halvere vores brug af plast i 2023 i forhold til 2019. Det kommer til at koste penge, men vi har en forhåbning om, at det vil betale sig på den lange bane, siger direktør Jørn L. Frandsen, der understreger, at den grønne omstilling er meget kompleks.

- Det nytter ikke noget, at man bare siger: Vi skal sænke vores CO2-udslip. For hvordan gør vi det? Er det for eksempel bedre skiftevis at slukke og tænde lyset, eller er bedst, at man lader lyset være tændt? Det er ikke lige til, og jo mere man sætter sig ind i det, jo mere komplekst bliver det.

Direktør Simon Clausen, firmaet Marius Pedersen, miljøvirksomhed med fokus på affaldsbehandling

Simon Clausen. Arkivfoto

- Det er lidt specielt for os, for vi er jo i branchen. Vi lever af at håndtere affald og genanvende det. Nu er begreber som grøn omstilling og cirkulær økonomi kommet ind i sproget, men vi har jo gjort det de seneste 40 år - vi har bare kaldt det noget andet, siger direktør Simon Clausen, der fortæller, at man oplever en stigende efterspørgsel på klimavenlige løsninger.

- Jeg vil sige, at det er markedet, der driver 80 procent af udviklingen - de sidste 20 procent er idealisme. Sådan bliver det nødt til at være. Vi kan ikke bare omlægge alle vores lastbiler til CO2-neutral biogas, for så vil vi ikke være konkurrencedygtige i forhold til udbud, der fokuserer på pris frem for klima, for diesel er stadig den billigste form for brændstof.

Direktør Steffen Kremmer, firmaet Skako Concrete, producent af betonblandere

Steffen Kremmer. Arkivfoto

- Vi bestræber os hele tiden på at udvikle produkter, der bruger mindre energi - og mindre cement. Cementproduktion er en af de helt store klimasyndere, så hvis vi nedbringer mængden af cement i vores betonblandere, så har det en stor afledt effekt hos vores kunder. Derudover har vi også kig på, om man kan genbruge gammelt beton, når man laver ny, men teknologien er der ikke endnu, siger direktør Steffen Kremmer, der nyansat hos Skako, men har været i byggebranchen i mange år.

- Bæredygtighed er noget, vi taler om hver eneste dag. Det gjorde man ikke i branchen for bare fem eller ti år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Støt handelslivet så seks tomme butikker ikke bliver til 76

Lokaldebat: I disse corona-tider er der tid til at reflektere over mange ting. En af disse er butikker. Som Faaborg er nu med mange lukkede på grund af coronaen og en mennesketom gågade samt andre steder, så kunne det være, folk skulle tænke lidt eller meget over brugen af indkøb på webshops. Det udvikler sig konstant i stigende grad. Hvis det bliver ved med at udvikle sig, så bliver Faaborg en meget tom og trist by, hvilket også vil have en effekt på et dalende antal turister. Denne tomhed har vi allerede nu fået et eksempel på. Så fremover: Handl lokalt i de fysiske butikker, så vi bevarer handelslivet. Hvis der er ting, man ikke kan købe her, så er det måske nødvendigt med køb på webshops. Forestil jer for eksempel en Open By Night uden butikker eller en almindelig hverdag med tomme lokaler. Det bliver en trist vandring igennem byen. 2019 optalte jeg antal butikker med start Østergade og op ad Østergade til Torvet, Torvegade, Mellemgade, Vestergade og frem til Mellemgade med slutpunkt ved Hammer-Hansen. Der er steder, som er detailhandel, caféer, bodegaer og restauranter. Der var faktisk 76 åbne steder. Der var seks lukkede. Generelt dukker der hurtigt nye butikker op i de tomme lokaler i byen. I dag var der det samme resultat. Og så er der jo også lige de fyldte lokaler i Herregårdscentret plus seks supermarkeder. Vi har et rigt handelsliv i Faaborg. Støt det og gå udenom webbutikker og ind i en fysisk lokal butik, så de seks tomme lokaler ikke bliver til 76.

Annonce