Annonce
Langeland

Kommunens budgetaftale på plads: Ældreområdet bliver prioriteret

Mens mange områder oplever sparekniven med kommunens nye budgetaftale, bliver ældreområdet - og særligt demensområdet - prioriteret. Foto: Flemming Krogh.
Natten til tirsdag faldt kommunens budgetaftale på plads. Der er nu givet politisk håndslag på aftalen, der blandt andet prioriterer ældreområdet, men også kræver besparelser i samtlige af kommunens institutioner. Venstre står uden for aftalen.
Annonce

Langeland og Strynø: Langeland Kommunes budgetaftale for årene 2021 til 2024 faldt natten til tirsdag på plads. I aftalen er der fundet besparelser for 5,7 millioner kroner næste år og stort set samme beløb de efterfølgende år, som var opdraget til politikerne for, at kommunens økonomi fortsat kan hænge sammen.

Bag aftalen står SF, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Venstre gik ud af forhandlingerne og er dermed ikke en del af aftalen.

Besparelserne næste år på 5,7 millioner kroner vil berøre følgende områder:

  • Det specialiserede socialområde for børn og unge bliver skåret med en million kroner næste år. Kommunens begrundelse for at skære her er, at der med den nuværende indsats på området forventes luft i budgettet fremadrettet, og at en besparelse derfor ikke vil have konsekvenser for indsatsen.
  • Der sker nedjusteringer i administrationen på en halv million kroner, der særligt rammer it og digitalisering.
  • Antallet af deltagere til Folkemødet på Bornholm bliver nedjusteret, hvilket giver en mindre besparelse.
Annonce

Flere i arbejde

  • Kommunens boligsociale indsats, som er en større, tværgående indsats, bliver nedjusteret med 460.000 kroner svarende til et årsværk. Indsatsen vil stadig køre videre, men til næste år i mindre omfang end oprindeligt planlagt.
  • Kommunen vil styrke indsatsen for at få flere på overførselsindkomster i arbejde. Hvis det lykkes, vil det mindske kommunens udgifter på områder, og på den konto og med den forventning i baghovedet skal der ske en besparelse på en million kroner der.
  • Langeland Kommune har gennem længere tid sat fokus på at nedbringe sygefraværet internt i kommunen. Her er der lagt besparelser ind på 850.000 kroner, fordi man forventer at have held med at nedbringe sygefraværet.
  • På kommunens havne skal der spares 400.000 kroner. Pengene skal hentes ind via højere takster for havnenes brugere. Det bliver med andre ord dyrere at benytte havnene for blandt andre gæster og autocampere.
Annonce

Penge til demente

  • Salami-metoden indføres på samtlige af kommunens institutioner, der samlet set skal finde besparelser næste år for 1,5 millioner kroner. Det vil være op til de enkelte institutioner at beslutte, hvordan de vil finde besparelserne.
  • Politikerne har valgt at prioritere et samlet kompetenceløft af de ansatte. Der er afsat en million kroner i 2021 til dette løft.
  • Syge - og hjemmeplejeområdet har også fået en million kroner. Her er det særligt er fokus på at styrke demensplejeområdet. Her er der yderligere en million statslige kroner at hente, hvis kommunen gør en indsats på området.

Udover de 5,7 millioner kroner skal der fremadrettet være en årlig effektivisering, som kommunen kalder det, svarende til 0,5 procent af serviceudgifterne for at skabe plads til blandt andet investeringsstrategier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Kæmpe vindmøllelettelse i Lundeborg: - Det er simpelthen dagens bedste nyhed

Fyn

OB afværgede krise i tilbagelænet stil

Svendborg

Politi om sprængstoffets oprindelse: - Vi har nogle gisninger, men dem holder vi for os selv

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Svendborg For abonnenter

Torben frygter at havne i et sort hul: Skovrejsningsprojekt kan betyde syv måneder om året uden sol på grunden

Annonce