Annonce
Langeland

Kommunalbestyrelsen i forbifarten: Demente, landeplads til helikopter og nye ferieboliger

Michael Martin Jensen fra Enhedslisten efterlyste handling på demensområdet. Foto: Catrine Madelaire
Mandag aften var der møde i kommunalbestyrelsen. Der var spørgsmål om demente, diskussion om gamle, kommunale byggegrunde og tilfredshed med Skrøbelev Gods' nye planer.

LANGELAND: Mødet i byrådssalen blev skudt i gang af en storsmilende Eivind Skive fra Mobil- og Bredbåndsforeningen Langeland, der i december modtog over 12 millioner kroner til at rulle bredbånd ud. Han takkede politikerne for opbakning.

Herefter var det Enhedslistens tur, der under spørgetiden stillede kritiske spørgsmål til kommunens indsats for demente og pårørende.

- Hvad sker der med de dementes bo- og plejeforhold, spurgte Michael Martin Jensen med henvisning til blandt andet oprettelsen af en demenslandsby i Tullebølle, der er sat på pause. Han var tydelig utilfreds med situationen og de manglende initiativer.

- Det var en meget væsentlig ting i valgkampen, hvor der blev lovet en del, nævnte han.

Borgmester Tonni Hansen (SF) forklarede, at det er en kæmpe opgave, og at omfanget af den er gået meget hurtigere, end politikerne havde regnet med.

- Vi kan ikke kun gøre det på et plejehjem. Vi er nødt til at have alle bolde i luften, sagde borgmesteren.

Lisa Pihl Jensen (S), formand for Sundhedsudvalget, kom også på banen.

- Vores indsats skal være anderledes og bredere. De demente er ikke glemt, tværtimod, sagde hun.

Annonce

Stier i Rudkøbing

Da behandlingen af de politiske sager gik i gang, blev etablering af to stier mellem havn og by i Rudkøbing diskuteret. Stierne er en del af det store Realdaniaprojekt "Hovedbyer på Forkant".

Stierne skal invitere havnens besøgende til byen og omvendt. Hver rute skal have sin egen fortælling om byen og være markeret med varder og information.

Da stierne skal krydse Havnegade, skal det laves et anlæg, der sænker hastigheden, så det bliver mere sikkert at krydse vejen.

- Vi er ikke meget for en indsnævring af en af hovedårerne til Rudkøbing, lød en indvending fra Venstres Ulrik Kølle Hansen.

Andre var bekymrede for, hvordan de brosten, der skal sænke hastigheden, vil være at gå på for ældre.

- Jeg har en forventning om, at det bliver flade brosten, lød det fra Lisa Pihl Jensen. Det blev også diskuteret, hvorvidt brostenene ville give støjgener, som Lohals blandt andet døjer med.

Erik Jørgensen (SF) mente, at der bør laves en H. C. Ørsted-sti. Men trods lidt uenigheder blev det besluttet at arbejde videre med de to stier og et anlæg ved Havnegade, der sænker hastigheden.

Byggegrunde

Skal kommunen tage en mindstepris for sine byggegrunde eller blot sælge – uanset prisen – hvis der er en køber? Det spørgsmål gav debat:

- Vi har ikke behov for at forære noget væk, og det koster ikke noget at have grundene liggende, lød det fra Bo C. Nissen (K). Kim Welcher (DF) var uenig og mente, at kommunen bør kunne sælge grundene til højest bydende:

- Man har jo ikke kunne sælge dem. Det her er ved at være pinligt. Jeg vil hellere se udvikling end at fastholde en mindstepris, lød det.

Bjarne Nielsen (V) fik ordet:

- Lad os dog komme af med de grunde, sagde han.

Bo C. Nissen mente dog ikke, at det er prisen på selve byggegrundene, der afgør, om de bliver solgt.

Der var flertal for at fastholde mindstepriserne på kommunens i alt 29 byggegrunde.

Nye ferieboliger

Til slut blev det besluttet, at hele belægningen på Strandgade skal udskiftes i forbindelse med projekt, der skal lede regnvand fra Strandgade til havnen.

Og så ønsker Skrøbelev Gods at opføre op til fem nye ferieboliger. Ejeren vil også etablere en helikopterplads, plads til flere autocampere og en mindre pavillon. Derudover vil ejeren af godset gerne bygge ud.

- Det er altid rart, når en langelandsk virksomhed vil udvide og ekspandere. Men jeg håber, at bygningerne falder ind i området, lød det fra Kim Welcher.

Der var generel tilfredshed med godsets planer, der blev godkendt med en høringsperiode for interesserede i området omkring godset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En dag i april

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Annonce