Annonce
Ærø

Kommunalbestyrelse vil redde lokalt fiskeri: Det er snart for sent, mener lokal fisker

Hans Erik Stærke mener, at det snart er slut med at fange torsk i det Sydfynske Øhav. Arkivfoto: Michael Printzlau.
Kommunalbestyrelsen på Ærø har taget tiltag til at sende en fælles borgmesterhenvendelse til Miljøministeren for at redde det lokale fiskeri. Hans Erik Stærke, der er fisker i Marstal, mener ikke, at det vil gøre det store udsving.

Ærø: Kommunalbestyrelsen på Ærø har besluttet, at der skal gøres noget for at redde det lokale fiskeri på Ærø.

De har nu taget initiativ til en fælles henvendelse fra en række borgmestre til Miljøministeren, Ministeren for Fødevare, Landbrug og Fiskeri og Folketingets medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget om fiskernes problem med parasit-inficerede sæler.

Det er Carl Jørgen Heide fra Ærø Plus der er initiativtager til sagen.

- Vi fremsatte sagen, fordi vi gerne vil bevare vores kystfiskere. De har været hårdt presset i mange år både med kvoter, restriktioner på, hvor dybt der skal være og nu også sæler og sælorm. Vi vil gerne bevare det autentiske liv, der er omkring havnen, siger Carl Jørgen Heide.

Den 8. februar beskrev vi her i avisen, hvordan fiskeriet i Marstal er presset af parasit-inficerede sæler. I dag er der ikke mange fiskere tilbage, men for Carl Jørgen Heide handler det om at bevare det, der er.

- Der er ikke mange jobs tilbage. Men hvert eneste job er vigtigt. Specielt med fiskerne. Det betyder også noget, at turisterne kan komme ned og købe frisk fisk. Og du kan jo bare se, hvor lang kø der er på kajen, når Hans Erik Stærke kommer ind.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen, fortæller, at han har haft fokus på problemet i lang tid.

- Vi har faktisk haft det oppe at vende for et år siden, og vi har talt om det i forbindelse med Lillebæltsudvalget, siger han.

Ole Wej Petersen har dog svært ved at komme med konkrete løsningsforslag, der kunne skrives ind i brevet.

- Jeg har ikke tænkt mig at komme med løsningsforslag. Men vores fiskere fisker på en bæredygtig måde. De ødelægger ikke havbunden som så mange andre. De beriger lokalsamfundet og turisterne, så de er værd at lave en kraftanstrengelse for.

Det er Carl Jørgen Heide enig i.

- Vi kan ikke komme med en løsning. Vi kan bare gøre opmærksom på et problem, siger han.


Vi fisker ikke for turisternes skyld. Vi fisker, fordi vi godt kan lide det.

Hans Erik Stærke


Annonce

Snart for sent

Den lokale erhvervsfisker i Marstal, Hans Erik Stærke, er mere lunken overfor idéen.

- Det er svært efterhånden at gøre noget ved det. Det betyder da noget, at de lokale politikere vil gøre noget. Fordi hvis de ikke vil gøre noget, så kunne man heller ikke forstille sig, at dem inde på borgen vil gøre noget.

Hans Erik Stærkes mest populære vare er torsken. Men efterspørgslen på torsk er meget større end udbuddet. Foto: Michael Printzlau

Hans Erik Stærke mener, at der er en meget simpel løsning på hele problematikken.

- Problemet er, at sælerne er en hellig ko for politikerne. Vi kan ikke få lov til at skyde den. Og der er åbenbart penge til alle mulige tiltag for at beskytte sælen, men ikke til kompensation til os fiskere, siger han og fortsætter:

- Vi fisker ikke for turisternes skyld. Vi fisker fordi vi godt kan lide det. Hvis det skal reddes, så skal der snart ske noget.

Hans Erik Stærke mener, at det snart er slut med at fiske torsk i Marstal.

Der er til gengæld mange andre fisk til salg hos Hans Erik Stærke. Men det sælger ikke lige så godt som torsk. Foto: Michael Printzlau

- Der skal snart ske noget, ellers bliver vi nødt til at spise rødspætter til nytår. Men jeg ved ikke, hvor godt det går til flæsketerninger og sennepssovs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce