Annonce
Langeland

Kommunal udligning handler om andet end teknik: Det er udelukkende retfærdighed

Bjørn Brandenborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Debat: Udligningen handler om retfærdighed - ikke teknik og teori.

Det må aldrig være dit postnummer, som afgør kvaliteten af dit barns børnehave eller din mors ældrepleje. Sådan er det desværre alt for ofte i dag - og det er uretfærdigt.

Derfor har det været en hjertesag for mig og for vores socialdemokratiske regering at lave en reform af den kommunale udligning. Det nye system skal afspejle og fordele pengene mellem land og by mere lige. Velhavende kommuner skal bidrage mere for at få vores land til at hænge sammen.

Der er mange, der prøver at gøre udligningen til en diskussion om teknik og teori. Og systemet er også meget komplekst. Men det er også nøglen til at skabe et mere retfærdigt samfund.

Udligningen betyder for eksempel, at der i alle dele af Danmark er råd til en ekstra pædagog. Penge til at lappe hullerne i vejen. Midler til at bygge en ny skole. I de store byer er det måske ikke ting, som gør de store forskel. Men i vores små lokalsamfund kan det være forskellen på at vende udviklingen eller stille og roligt at visne hen.

Mange af dem har været udfordret igennem mange år. Danskerne langt fra de store byer har vænnet sig til, at snakken om den kommunale økonomi kredser om én ting: Besparelser. Sådan er det i hvert fald, hvis man kommer fra Fyn.

Af den grund vil vi socialdemokrater løfte de fynske kommuners økonomi med over 350 millioner kroner hvert år. Så er der nemlig råd til pædagogen, til vejarbejdet og til skolen. Det er kun rimeligt, at vores børn, voksne og ældre kan få en god og ordentlig velfærd på niveau med resten af landet.

Sammenhængskraften er Danmarks allerstørste styrke. Den smuldrer, hvis ikke vi får en ny udligningsreform, for den slår allerede sprækker i disse år, hvor forskellen mellem land og by vokser.

Derfor håber jeg, at særligt mine borgerlige kolleger i Folketinget vil indse, at udligningen ikke er teknik og teori, der skal bruges til politiske drillerier. Udligningen er udgangspunktet for retfærdighed, og derfor har vi brug for en aftale, der samler på tværs af partier, så vi kan samle landet på tværs af land og by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Ærø får en helt ny uddannelse: Marstal Navigationsskole åbner en færgeføreruddannelse i efteråret

Svendborg

Plejehjem åbner for flere besøg

Annonce