Annonce
Langeland

Kommunal udligning handler om andet end teknik: Det er udelukkende retfærdighed

Bjørn Brandenborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Debat: Udligningen handler om retfærdighed - ikke teknik og teori.

Det må aldrig være dit postnummer, som afgør kvaliteten af dit barns børnehave eller din mors ældrepleje. Sådan er det desværre alt for ofte i dag - og det er uretfærdigt.

Derfor har det været en hjertesag for mig og for vores socialdemokratiske regering at lave en reform af den kommunale udligning. Det nye system skal afspejle og fordele pengene mellem land og by mere lige. Velhavende kommuner skal bidrage mere for at få vores land til at hænge sammen.

Der er mange, der prøver at gøre udligningen til en diskussion om teknik og teori. Og systemet er også meget komplekst. Men det er også nøglen til at skabe et mere retfærdigt samfund.

Udligningen betyder for eksempel, at der i alle dele af Danmark er råd til en ekstra pædagog. Penge til at lappe hullerne i vejen. Midler til at bygge en ny skole. I de store byer er det måske ikke ting, som gør de store forskel. Men i vores små lokalsamfund kan det være forskellen på at vende udviklingen eller stille og roligt at visne hen.

Mange af dem har været udfordret igennem mange år. Danskerne langt fra de store byer har vænnet sig til, at snakken om den kommunale økonomi kredser om én ting: Besparelser. Sådan er det i hvert fald, hvis man kommer fra Fyn.

Af den grund vil vi socialdemokrater løfte de fynske kommuners økonomi med over 350 millioner kroner hvert år. Så er der nemlig råd til pædagogen, til vejarbejdet og til skolen. Det er kun rimeligt, at vores børn, voksne og ældre kan få en god og ordentlig velfærd på niveau med resten af landet.

Sammenhængskraften er Danmarks allerstørste styrke. Den smuldrer, hvis ikke vi får en ny udligningsreform, for den slår allerede sprækker i disse år, hvor forskellen mellem land og by vokser.

Derfor håber jeg, at særligt mine borgerlige kolleger i Folketinget vil indse, at udligningen ikke er teknik og teori, der skal bruges til politiske drillerier. Udligningen er udgangspunktet for retfærdighed, og derfor har vi brug for en aftale, der samler på tværs af partier, så vi kan samle landet på tværs af land og by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce