Annonce
Ærø

Kommentar: Ærøs turistchef har misforstået sin opgave

Anders C. Østerby, lokalredaktørBylinebillede.

Når ugebrevet fra Ærøs turist- og erhvervsdirektør, Chris Hammeken, tikker ind i indbakken, kan man sædvanligvis læse om spændende begivenheder, omtale af Ærø i medierne eller lovprisninger af ærøske herligheder.

Nyhedsbrevet i fredags var anderledes. Turistchefen brugte hele sit nyhedsbrev eller mere end 1000 ord på at kritisere Fyns Amts Avis’ artikler om den kritik, som to tidligere ansatte havde rejst af Marstal Søfartsmuseum.

Enhver er i sin gode ret til at kritisere vores journalistik, og vi tager gerne imod kritik og står på mål på vores journalistik – også i denne sag.

Men når kritikken kommer i et officielt nyhedsbrev fra hele øens kommunalt støttede turist- og erhvervsforening, må man for det første forvente et noget bedre kendskab til journalistik, end turistchefen udviser.

Lad mig blot give to eksempler. Turistchefen skriver: "Hvis nyhedskriteriet på FAA’s alene er, at hvis minimum to medarbejdere er utilfredse med noget, så trykker vi historien, ja så er det mangelfuld kritisk journalistik."

For at svare kort: Når to ansatte har sendt en udførlig, officiel klage til en offentlig tilsynsmyndighed, så er det selvfølgelig en relevant historie. Vi ville svigte vores opgave som lokalmedie fuldstændigt, hvis vi bare lukkede øjnene, som turistchefen antyder, at vi skulle have gjort.

Turistchefen skriver også, at historien om besøgstallet på museet var ”for tynd til at gå i trykken”, fordi to eksperter ikke er enige i, at der er tale om manipulation. Men de to eksperter er samtidig kritiske over for metoden, fordi der efter deres mening er alt for meget fokus på besøgstal, som ikke siger noget om kvaliteten af et museum, og fordi museer netop af den grund har en interesse i at være optimistiske, når de skønner, hvor mange besøgende der har været. En interessant diskussion, som er affødt af de to tidligere ansattes kritik, og som man ikke kan have, hvis man tier kritikken ihjel. Lad os da få det frem i det åbne, så vi kan diskutere på et oplyst grundlag i stedet for på rygtebasis.

Men for det andet må man spørge, om det overhovedet er en turist- og erhvervsdirektørs rolle at kritisere et medie for dækningen af et hans medlemmer. Det mener jeg ikke, det er.

En turistchefs fornemste opgave er først og fremmest at sælge øen udadtil som et spændende sted at besøge. Og en erhvervschefs rolle er at støtte op om og udvikle det lokale erhvervsliv. Som der står i vedtægterne for Ærø Turist- og Erhvervsforening:

”Foreningens formål er at fremme turisme- og erhvervsudviklingen på Ærø ved at udnytte fælles økonomiske og faglige ressourcer til markedsføring samt fortsat innovation, vækst, bosætning og beskæftigelse på Ærø.”

Det er selvfølgelig nemt for turistchefen at lægge sig i slipstrømmen på den store forfatter Carsten Jensens kronik, som var et langt forsvar for søfartsmuseet. Spørgsmålet er bare, hvad han får ud af det, andet end nogle billige point fra dem, der allerede er overbeviste. Det er som at slå en åben dør ind.

En turistchef skal være samlende og tale på vegne af alle medlemmer. Det gør han ikke her. I stedet lukker han øjnene i en misforstået støtte til det bestående. Det fremmer ikke nogen udvikling. Tværtimod risikerer han at ekskludere og splitte og dermed skade sammenhængskraften på øen. Dét er på ingen måder hans opgave.

Annonce
Men når kritikken kommer i et officielt nyhedsbrev fra hele øens kommunalt støttede turist- og erhvervsforening, må man for det første forvente et noget bedre kendskab til journalistik, end turistchefen udviser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Efter voldsom undersøgelse på Svendborg Sygehus: Ærøbo måtte dingle ned til færgen, fordi hun ikke kunne få en patientbefordring

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Balancen skal tilbage på dagsordenen

Forventningerne til dette års finanslov har været store, og det er helt naturligt, at rigtig mange har sat næsen op efter at få en bid af kagen. Vi har trods alt skiftet regering for et lille halvt års tid siden, og der blev lovet både lidt her og lidt hist i løbet af valgkampen. Der er blevet talt meget om at bringe Danmark i balance i løbet af de seneste fire år. Både den tidligere og den nuværende regering har pointeret, at det har afgørende betydning for vores samfund, at balancen findes - og den er ikke helt på plads lige nu. Derfor er signalerne fra regeringen og støttepartierne heller ikke behagelige, når vi ser på udmeldingerne efter forhandlingerne. En udligningsreform er fortsat i restordre, og det er ikke, fordi der ikke er blevet talt højt og tydeligt om behovet. Der tegner sig dog desværre et billede af, at Mette Frederiksen og hendes regering taler mindre og mindre om det, siden hun og hendes folk har indtaget ministerkontorerne. Og så er der en lille, men ikke uvæsentlig post, som heller ikke har fundet plads i aftalen: landevejsprincippet. Det står der ikke et kvæk om i aftalen, og det er ærgerligt og lidt bekymrende. Landevejsprincippet har stor betydning for en ø som Ærø. Vi har for længst kunnet konstatere, at de lavere priser uden for højsæsonen har gavnet øen, og det har gavnet alle de mennesker, som tidligere egentlig gerne har villet en tur til Ærø, men et kig ned i pengepungen har sat en stopper for besøget. Sådan er det ikke længere, og det er fint, men vi mangler fortsat det sidste skub, så vi også får højsæsonen med ind under landevejsprincippet. Ærø og mange andre danske øer vil have stor gavn af en fuld implementering af landevejsprincippet. Det vil styrke de mindre samfund og binde landet bedre sammen. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er blevet plads til det i finanslovsaftalen. Selvfølgelig er det ikke alt, der kan klemmes ind i en finanslovsaftale. Nogle elementer må ofres, hvis andre skal have plads, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at der for eksempel også er et stærkt behov for ekstra opmærksomhed på normeringen i daginstitutionerne. Og skal der tilføres penge til det område, er der nogle områder, der må holde for. Det er et simpelt vilkår, når der skal laves en finanslov. Ind til videre er det dog et bekymringspunkt, at regeringens fokus på at bringe balance mellem landsdelene og by og land ser ud til at være sat på pause. Eller bare gemt lidt væk. Det må og kan regeringen helt afgjort gøre langt bedre.

Mad og drikke

Morten Aagaard glæder sig til første jul i chokoladebutikken i Odense: Han tager konstant temperaturen på sine brune dogmer

Annonce