Annonce
Ærø

Kommentar: Ærøs turistchef har misforstået sin opgave

Anders C. Østerby, lokalredaktørBylinebillede.
Annonce

Når ugebrevet fra Ærøs turist- og erhvervsdirektør, Chris Hammeken, tikker ind i indbakken, kan man sædvanligvis læse om spændende begivenheder, omtale af Ærø i medierne eller lovprisninger af ærøske herligheder.

Nyhedsbrevet i fredags var anderledes. Turistchefen brugte hele sit nyhedsbrev eller mere end 1000 ord på at kritisere Fyns Amts Avis’ artikler om den kritik, som to tidligere ansatte havde rejst af Marstal Søfartsmuseum.

Enhver er i sin gode ret til at kritisere vores journalistik, og vi tager gerne imod kritik og står på mål på vores journalistik – også i denne sag.

Men når kritikken kommer i et officielt nyhedsbrev fra hele øens kommunalt støttede turist- og erhvervsforening, må man for det første forvente et noget bedre kendskab til journalistik, end turistchefen udviser.

Lad mig blot give to eksempler. Turistchefen skriver: "Hvis nyhedskriteriet på FAA’s alene er, at hvis minimum to medarbejdere er utilfredse med noget, så trykker vi historien, ja så er det mangelfuld kritisk journalistik."

For at svare kort: Når to ansatte har sendt en udførlig, officiel klage til en offentlig tilsynsmyndighed, så er det selvfølgelig en relevant historie. Vi ville svigte vores opgave som lokalmedie fuldstændigt, hvis vi bare lukkede øjnene, som turistchefen antyder, at vi skulle have gjort.

Turistchefen skriver også, at historien om besøgstallet på museet var ”for tynd til at gå i trykken”, fordi to eksperter ikke er enige i, at der er tale om manipulation. Men de to eksperter er samtidig kritiske over for metoden, fordi der efter deres mening er alt for meget fokus på besøgstal, som ikke siger noget om kvaliteten af et museum, og fordi museer netop af den grund har en interesse i at være optimistiske, når de skønner, hvor mange besøgende der har været. En interessant diskussion, som er affødt af de to tidligere ansattes kritik, og som man ikke kan have, hvis man tier kritikken ihjel. Lad os da få det frem i det åbne, så vi kan diskutere på et oplyst grundlag i stedet for på rygtebasis.

Men for det andet må man spørge, om det overhovedet er en turist- og erhvervsdirektørs rolle at kritisere et medie for dækningen af et hans medlemmer. Det mener jeg ikke, det er.

En turistchefs fornemste opgave er først og fremmest at sælge øen udadtil som et spændende sted at besøge. Og en erhvervschefs rolle er at støtte op om og udvikle det lokale erhvervsliv. Som der står i vedtægterne for Ærø Turist- og Erhvervsforening:

”Foreningens formål er at fremme turisme- og erhvervsudviklingen på Ærø ved at udnytte fælles økonomiske og faglige ressourcer til markedsføring samt fortsat innovation, vækst, bosætning og beskæftigelse på Ærø.”

Det er selvfølgelig nemt for turistchefen at lægge sig i slipstrømmen på den store forfatter Carsten Jensens kronik, som var et langt forsvar for søfartsmuseet. Spørgsmålet er bare, hvad han får ud af det, andet end nogle billige point fra dem, der allerede er overbeviste. Det er som at slå en åben dør ind.

En turistchef skal være samlende og tale på vegne af alle medlemmer. Det gør han ikke her. I stedet lukker han øjnene i en misforstået støtte til det bestående. Det fremmer ikke nogen udvikling. Tværtimod risikerer han at ekskludere og splitte og dermed skade sammenhængskraften på øen. Dét er på ingen måder hans opgave.

Men når kritikken kommer i et officielt nyhedsbrev fra hele øens kommunalt støttede turist- og erhvervsforening, må man for det første forvente et noget bedre kendskab til journalistik, end turistchefen udviser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Budgetforlig: Politikere ruller ældrebesparelser tilbage og sender millioner til børnene

Annonce