Annonce
Langeland

Kom med på redningsaktion: Frivillige hjælper 700 sejlere om året

Dansk Søredningsselskab i Rudkøbing dækker det sydfynske øhav og har cirka 50 redninger på et år. Forkortelsen SAR står for det engelske Search and Rescue. Foto: Katrine Becher Damkjær
Hvert år hjælper de frivillige kræfter i Dansk Søredningsselskab hundredevis af danske og udenlandske sejlere i de danske farvande. Stationen i Rudkøbing dækker en stor del af Sydfyn og øerne, og avisen var med på sidelinjen, da søredderne var på opgave i Lohals.

Rudkøbing/Sydfyn:

- Rudkøbing 2, Rudkøbing 2, her er Pinoccio!

- Har i fået lagt ham i havn?

Annonce

Det er stationsleder Jørgen Rosenfeldt, der kalder over radioen.

- Rudkøbing 2, fik du det?, tilføjer han og afventer stille.

Intet svar. De har travlt med opgaven.

Der går flere minutter, før radioen giver lyd fra sig, men da den gør, er det med de forventede, gode nyheder.

Anmelderen, der havde problemer ud for Lohals, og derfor kontaktede Dansk Søredningsselskab, er blevet hjulpet til nærmeste havn i Lundeborg, melder de fra båden, der er døbt Rudkøbing 2.

Avisen er på besøg hos netop Dansk Søredningsselskab - DSRS - i Rudkøbing, hvor den planlagte, simulerede redningstur klokken 17 blev skiftet ud med en rigtig redningsopgave.

- I kommer lige fem minutter for sent, udbryder Jørgen Rosenfeldt, da avisen ankommer. Han tilføjer:

- Vi blev kontaktet for 25 minutter siden med en opgave i Lohals, og gutterne er netop sejlet ud.

Maks 20 min

DSRS er et frivilligt og ulønnet redningsmandskab, der er til rådighed 24/7 året rundt. Afdelingen i Rudkøbing består af 23 frivillige, der alle bor forholdsvis tæt på havnen. Det er nemlig vigtigt, forklarer den 73-årige stationsleder Jørgen Rosenfeldt, der har været frivillig hos DSRS siden 2009.

- Fra ham der har vagten kontaktes på alarmtelefonen og til båden er i vandet, går der maks 20 minutter om sommeren og 30 minutter om vinteren, siger han og forklarer at vinterdragten er en del tungere, og derfor tager længere tid at tage på.

- Han (den vagthavende red.) slår alarm i vores system, og så er det de tre hurtigeste der melder ind, som tager på opgaven.

Stationsleder for Dansk Søredningsselskab i Rudkøbing Jørgen Rosenfeldt foran afdelingens vandscooter, der er en af de allerførste svenske vandscootere. Foto: Katrine Becher Damkjær

Denne gang er opgaven et motorstop ud for Lohals. Det tager cirka 20 minutter at sejle derop, så fra anmelderen kontaktede DSRS, til de er på stedet, er der lige knap gået 40 minutter. Selvom anmelderen egentlig skal til Svendborg, hjælper DSRS ham ind til Lundeborg Havn.

- Vores opgave og ansvar er at hjælpe folk til nærmeste, sikre havn. Og så er det hans, eller hans families opgave, at få ham fragtet hjem bagefter, og få styr på problemerne, siger Jørgen Rosenfeldt og smiler.

Annonce

898 ikke-akutte aktioner

DSRS hjælper sejlere rundt omkring i landet med ikke-akutte problemer og har normalt i omegnen af 600 aktioner på et år - heraf langt de fleste om sommeren, som er højsæson for både lystsejlere, og derfor også uheld.

Sidste år var situationen dog anderledes. Her havde DSRS hele 898 opgaver og 49 af dem tog stationen i Rudkøbing sig af.

- Sidste år var der en del corona-sejlere. Folk, der sejler ud, uden at kunne noget som helst, og derfor ofte for brug for hjælp. Normalt har vi 34-36 opgaver på et år, så det var en klar stigning, siger Jørgen Rosenfeldt.

Dansk Søredningsselskab i Rudkøbing dækker det sydfynske øhav og har cirka 35 redninger på et år. Når vandet er fuldstændig stille kan båden her sejle 36 knob - knap 70 km/t - ved hjælp af den 150-hestes store Suzuki motor. De sejler selvfølgelig efter forholdene, og skyder derfor normalt en fart på mellem 20 og 25 knob. Foto: Katrine Becher Damkjær

Stationen i Rudkøbing dækker et stort område i det sydfynske øhav - cirka i en radius af 10 sømil fra havnen i Rudkøbing på Langeland.

- Der er godt nok 17 sømil til Søby (på Ærø, red.), som vi også dækker, men det er cirka deromkring, forklarer den erfarne søreder og tilføjer:

- Vi hjælper med ikke-akutte ting, og som oftest er det grundskyldning eller motorproblemer. Normalt er det ikke livstruende, men det kan det hurtigt blive, og derfor er det vigtigt, vi er så hurtigt ude.

I løbet af de sidste 10 år er de frivillige blandt andet kaldt ud to gange ved selvmordsforsøg på Langelandsbroen, og Jørgen Rosenfeldt fremhæver selv episoden fra i vinters, hvor en forladt cykel ved Siø-dæmningen længe vakte Fyns politi bekymring, og DSRS derfor blev tilkaldt til at bidrage med eftersøgningen i vandet.

Annonce

Medlemskab og fonde

På landsplan har DSRS omkring 320 frivillige, der alle har gennemgået et førstehjælps- samt radiokursus og taget et duelighedsbevis.

DSRS er en almennyttige forening og finansieres udelukkende gennem medlemskab. Det koster 550 kronet om året pr. båd, men så har man også mulighed for at få hjælp både i Danmark, norge, Sverige, Finland og Ålandsøerne.

- Derudover må vi søge fonde eller andre økonomiske midler, når vi skal investere i nyt udstyr, fastslår Jørgen Rosenfeldt og forklarer, at både, motorer og lignende altså ikke er billigt.

En af de andre 23 frivillige i Rudkøbing er 63-årige Per Hansen, der har vagten i dag, og han har ikke fortrudt, at han meldte sig til for snart to år siden.

- Nej, bestemt ikke! Jeg har selv sejlet hele livet, og nu hvor jeg har tiden, så vil jeg gerne give den viden videre og samtidig bidrage til sikkerheden og trygheden for sejlerne, forklarer han.

Annonce

"Det giver mening"

Jørgen Rosenfeldt er enig med sin kollega, og stemmer i. Han har været frivillig i 13. år og er netop i gang med hans 10. sæson som stationsleder.

- Jeg startede faktisk fordi jeg så en annonce i Øboen. Så tog jeg til et infomøde, og så har jeg været med lige siden.

- Jeg synes, det giver mening at hjælpe andre. Jeg har selv haft sejlbåd, og været rigtig glad for hjælp. Og så er jeg rigtig glad og stolt over at vi som frivillige kan give igen og gøre en forskel ved at hjælpe og skabe tryghed, siger Jørgen Rosenfeldt og forklarer, at en redningsaktion hurtigt koster iomegnen af 1600 kroner i timen, såfremt man skal have hjælp af statens kystredningstjeneste.

Foruden at være stationsleder bruger den 73-årige mand også noget af sin tid på at være vicevært.

- Normalt er det bare tilkaldevagter, men her i sommeren er der selvfølgelig en del, forklarer han og tilføjer med et grin:

- Jeg må holde fri, når jeg er gammel. Eller til oktober, hvor jeg har planlagt en lille ferie.

Per Hansen, forrest, og Jørgen Rosenfeldt, bagerst, holder øje med båden "Rudkøbing 2" på skærmen og sikrer sig med radiokontakt at opgaven ud for Lohals går som den skal.  Foto: Katrine Becher Damkjær
Her ankommer de tre frivillige - Hans Erik Theodorsen, Bonny Bæk og Kenneth Nielsen - der denne gang var på opgave for Dansk Søredningsselskab i Rudkøbing, tilbage til havnen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Her ses skærmen, der hjælper vagthavende på kontoret med at assistere dem, der er ude på opgave. Firkanten viser båden "Rudkøbing 2". Foto: Katrine Becher Damkjær
Dansk Søredningsselskab i Rudkøbing dækker det sydfynske øhav og har cirka 35 redninger på et år. I alt hjælper den almennyttige forening sejlere mellem 600-800 gange om året i hele landet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dybt traumatiseret og vil ikke i skole: 11-årige Jack blev jagtet med en kniv i skoletiden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Se videoen: Ild og dynamit - Svendborgs skovstrategi skudt i gang med sprængning af træer

Svendborg For abonnenter

Ostemand genvalgt som formand for de torvehandlende: Langer kraftigt ud efter socialdemokrat i åbent brev

Langeland

Debat: Langeland er en økonomisk karklud

Fyn

Nu lukker det sidste corona-afsnit i det danske sundhedsvæsen - men det kommer nok til at åbne igen

Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ærø For abonnenter

Nu er der faldet dom i sag om spildevand på Ærø: - Jeg er sikker på, at jeg får ret i sidste ende

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Hvordan bliver Langeland Kommune endnu vildere? Markedsdag på Langelands Efterskole skal skubbe på øen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Kommunal direktør: Ulykke i naturbørnehave var et hændeligt uheld

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Faaborg-Midtfyn

Mor og datter overtager tank: Vivi stopper efter 38 år på Shell

Navne For abonnenter

Øjebæ i stuen: Skoleleder Kasper Føns elsker sin soundbox og hader at gøre tingene halvt

Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Annonce