Annonce
Navne

Koldkrigshistorikeren, der blev museumchef

Peer Henrik hansen ved resterne fra en dobbeltgrav fra Lohals fra ca 3400 før Kristus. Graven og de imponerende stensamlinger kan ses på Langelands Mmuseums afdeling på Jens Winthersvej i Rudkøbing. Foto: Gitte Kjeldal
Peer Henrik Hansen har været ansat på Langelands Museum i 10 år. Det har været en turbulent tid, der har givet ham et helt andet job, end det han i sin tid søgte og tiltrådte

På Peer Henrik Hansens visitkort står der i dag museumschef, en titel han bestrider med mottoet "vi finder en løsning - vi finder altid en løsning". Det er ikke titel, magt og indflydelse, der ligger først i hans interesseområde, til gengæld kan han godt se, det har sine fordele.

- Det jeg synes er spændende, er alle de forskellige sammenhænge og mennesker, man bliver involveret med, og som giver stor inspiration til det arbejde jeg laver. Dét er sjovt og virkelig interessant. Andre bliver grebet af magten og indflydelsen, men sådan har jeg det ikke, siger han.

Museumschef blev han lidt modvilligt med skilsmissen fra Øhavsmuseet og Faaborg, selv om han ikke havde søgt jobbet og hellere ville gå og passe sit koldkrigsmuseum, som han var ansat til seks år tidligere.

- Men jeg fik et meget "pænt" tilbud fra kommunens tidligere kommunaldirektør, siger han.

Annonce

Peer Henrik Hansen

47 år, født og opvokset i Roskilde. Uddannet historiker fra RUC. Ansat på Koldkrigsmuseum Langelandsfort 2009, museumschef for Langelands Museum i 2015.

Bor på Thurø, er delefar til to døtre på 9 og 11 år.

Fritidinteresser blandt andet træning, har tidligere spillet amerikansk fodbold.

Forfatter til flere om historiske bøger og artikler.

Journalistdrømme og detektivarbejde

Peer Henrik Hansen ville egentlig have været journalist, men der var kø på kommunikationsuddannelsen ved Roskilde Universitetscenter i 90'erne og han fandt ud af, at en kommunikationsuddannelse kombineret med historie var et ret godt bud på gode fremtidsudsigter, så han tog historieuddannelsen først.

Historiestudiet greb ham til gengæld mere end han lige havde set komme og i en grad, så han blev ved den.

- Det der undersøgende og gravende detektivarbejde, der ligger i at arbejde med historie er rigtigt interessant, og det er ikke mindre spændende, at historien er så dynamisk. Det er ikke alle historikere, der er lige begejstrede for det. Det betyder nogle gange, at den forskning, man har lavet, bliver uaktuel, fordi der kommer ny viden, men det er netop det, jeg synes er spændende, siger han.

Han har selv været med til at revidere historien om, hvad man så fra Langelandsfort på dækket af sovjetiske skibe i '62 i forbindelse med Cubakrisen. Og udløst glødende debat på den baggrund, men også formidlet, hvordan forskning kan aflive myter og ændre historien.

Kold krig og demokrati

Peer Henrik Hansen blev i 2009 blev ansat som leder af det koldkrigsmuseum på Langelandsfort, der voksede hurtigere end nogen havde forestillet sig og koldkrigsforskningen er stadig hans store passion.

- Den kolde krig er begivenheder, der har fundet sted i nyere tid og der er masser af historie at dykke ned i stadigvæk. Min generation kommer ikke til at finde sandheden om den kolde krig, der er rigeligt til vores børn og børnebørn at undersøge. Før i tiden var der en livlig diskussion om demokrati, det er som om vi efter murens fald ikke længere diskuterer demokrati, fordi det nu er slut med det totalitære system, men eksempelvis lande som Polen og Ungarn har totalitære tendenser, men er med i det gode selskab i EU. Det kunne være fantastisk, hvis en del af Koldkrigsmuseum Langelandsfort formidlede diskussioner om demokrati, siger han.

Noget helt unikt

I det hele taget har han store drømme for fortet som er motoren i Langelands Museum, det er her de rigtigt mange mennesker kommer og genererer de indtægter, der er så hårdt brug for på museet i det hele taget.

- Særligt mange danskere faktisk og særligt folk fra andre steder end Langeland. Vi har brug for at brede historien ud om museet både i resten af landet men bestemt også på Langeland, så vi kan fortælle om stedet. Vi har netop haft besøg af nogle konsulenter, der skulle se på museet og de påpegende, hvor en helt unik ting vi har med Koldkrigsmuseum Langelandsfort, og at der er store udviklingsmuligheder i det, fortæller han.

Det umiddelbart næste udviklingstema i museets regi er udbygningen af Østergade, hvor Realdania har givet en stor pose penge til Langeland Kommune. Men Peer Henrik Hansen drømmer også om at udvikle Jens Winthersvej, når han drømmer vildt.

- Vi kunne lave et museum, der fortæller om Jens Winther. Vi har hans møbler stående og mange af hans ting, han var virkelig en original med en stor passion for arkæologi og det kunne være spændende, hvis vi kunne trække folk ind i hans historie og måske derigennem fortælle om arkæologien, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce