Annonce
Livsstil

Knap op for en flaske Langeland: Shores Langeland udskriver ølkonkurrence igen

Vinderopskriften til Shores Langelands nye kystøl i 2020 kom fra en trio bestående af fra venstre Rasmus Schjødt Kold, Anders Olesen og Jeppe Falck. De tre hobbybryggere var efterfølgende forbi Svendborgsund Bryghus og brygmester Bo Abelgren Ehlers for at brygge 2000 flasker, der blev udsolgt i løbet af en måned. Foto: Anders Olesen
Sidste år lancerede Shores Langeland en konkurrence, hvor hobbyølbryggere kunne komme med deres bud på, hvordan Langeland og Strynø smager i ølform. Vinderen smagte sødt, bittert og endda lidt salt. Nu er konkurrencen for i år sat i gang, og til sensommeren skal juryen bestemme, hvilken øl der bedst indkapsler øernes særkender.

Du tager noget malt og humle, gær og noget vand. Cirka sådan lyder ingredienslisten til ølbrygning i sin mest enkle form. Derfra kan de forskellige smagsgivere varieres i en uendelighed, og det er netop det, der gør det så sjovt at smage på de forskellige øltyper fra tung irsk stout, bitre amerikanske IPA-typer eller taiwanske pale ale med sort te i mæskekarret. Men hvordan smager en øl, hvis vi zoomer helt ind på Langeland og Strynø og fokuserer på de ingredienser, der gør de sydfynske øer til noget særligt? Det satte Shores Langeland sig for at undersøge sidste år, da de udskrev en konkurrence for hobbybryggere, hvor deltagerne kunne komme med deres bud på, hvordan øens øl skulle smage i 2020.

De forskellige bud blev vurderet af et kyndigt dommerpanel, og vinderen blev en pale ale brygget af en trio bestående af Rasmus Schjødt Kold, Jeppe Falck og Anders Olesen, der havde givet deres øl smag af blandt andet gule kirsebær, tang, sten og havvand fra kysterne langs Langeland.

- Sidste år var første gang, vi udskrev konkurrencen, og det var en succes. Nu står vi på skuldrene af det, og der er stadig behov for at sætte smag på kysten, siger Thomas Røddik Konradsen, som står i spidsen for det kommunale kystprojekt Shores Langeland, der står for ølkonkurrencen.

Annonce

Konkurrencen om at kapsle Langeland ind, handler om mere end bare gode øl, mener manden bag. Idéen opstod, fordi Langeland manglede gode gastronomiske souvenirs, som turisterne kunne købe med hjem.

- Min opfattelse er, at der ikke længere er ret mange, der køber små Krøllebølle-figurer eller miniaturer af Eiffeltårnet. Det er meget sjovere at købelokale delikatesser, når man er ude at besøge et sted. Det har manglet lidt på Langeland, at man rent faktisk kunne det, siger Thomas Røddik.

2000 flasker

Sidste år blev konkurrencen udskrevet sent, så deltagerne havde ikke meget tid til at eksperimentere og fejle, før de skulle have deres endelige bud færdigt. Derfor er konkurrencen i år blevet annonceret flere måneder tidligere, så der er god tid til at finjustere, før flaskerne skal indleveres, og dommerpanelet skal smage på øllet.


Når man brygger professionelt, er der mindre tid til at lege med nye råvarer, for der er en risiko for, at det går galt.

Bo Abelgren Ehlers, Svendborgsund Bryghus på Tåsinge


Vinderne af konkurrencen får lov at brygge deres øl i en væsentlig større skala ved Bo Abelgren Ehlers, der har Svendborgsund Bryghus på Tåsinge.

- Det er jo rigtig sjovt for mig at være med, for jeg er selv gammel håndbrygger og har stået i deres situation. Det er fedt at kunne lære lidt fra sig, og så er det en sjov tilgang til at lave øl. Når man brygger professionelt, er der mindre tid til at lege med nye råvarer, for der er en risiko for, at det går galt, siger brygmesteren.

Sidste års vinderøl indeholdt blandt andet gule kirsebær. Kirsebærrene var dog umulige at opdrive i efteråret, da øllet skulle brygges i større skala. Derfor blev gule kirsebær til gule blommer. Foto: Thomas Røddik

Der blev brygget 1000 liter af sidste års ”kystøl”, og det blev hældt på 2000 flasker, der inden for en måned var udsolgt. Og Bo Abelgren glæder sig allerede til at smage de indsendte flasker, når konkurrencen skal afgøres til efteråret, for niveauet sidste år var højt, og der var mange interessante øl iblandt.

- Vinderen var faktisk også ret speciel smagsmæssigt. De var virkelig gået til den, og der var både bitterhed fra strandmalurt og en frisk sødme fra frugten, siger han.

Annonce

Smag på kysten

Sidste år deltog 13 hold i Shores Langelands ølkonkurrence. I år har Thomas Røddik allerede hørt fra flere, som gerne vil deltage. Han sidder selv med i juryen sammen med flere mere ølkyndige personer. Blandt andet køkkenchef på Restaurant Pichardt i Trankær Christian Jørgen Pichardt, Malene Jul Hougaard, der er ølsommelier og tjener på Hotel Knudsens Gaard i Odense, og Klaus Rehkopff, landsformand for Danske Ølentusiaster.

- Det var sjovt at få indspark fra fagfolk, der ved noget om gæringsprocesser og humleforhold, siger Thomas Røddik.

Om konkurrencen

Deltagerne i konkurrencen skal indlevere deres øl senest 24. august. Dommerne mødes 26. august for at finde vinderen.

Vinderne af konkurrencen er efterfølgende med til at brygge deres øl på Svendborgsund Bryghus. Den færdige øl lanceres 15. oktober 2021, så den er i handlen op til efterårsferien.

Det vægtes højt i den endelige vurdering, at deltagerne har tænkt Langeland eller Strynø ind i deres øl.

Der er flere regler. Eksempelvis må deltagerne ikke designe et mærkat til deres øl, men skal påklistre et neutralt mærkat med en kode på. Det fulde regelsæt kan ses på Shores Langelands hjemmeside: www.shores-langeland.com.

En god øl i sig selv er dog ikke nok til at vinde konkurrencen, det skal også være tydeligt, hvordan øernes særpræg er tænkt ind i de gyldne dråber.

- Det vigtigste er selvfølgelig, at øllen skal smage godt. Det gjorde langt det fleste sidste år, men det nytter ikke noget, at man laver en glimrende brown ale, som ikke har noget tilhørsforhold til øen. Så vinder man i hvert fald ikke. Det handler netop om at sætte smag på vores kyster på Langeland og Strynø, siger han.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: - Der er kommet hvide mærker på mine nylagte fliser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce