Annonce
Svendborg

Knap en halv million til udsatte børn: Cykelløb kom til Svendborg - men politikerne udeblev

Anders Bondo Christensen (midt for), der er formand for Danmarks Lærerforening, har været med til cykelløbet hvert år, siden det startede. - Det er et helt fantastisk initiativ, at den her forening på frivilligt basis gør noget for folk, som har det svært, fortalte han. Foto: Helene Thau Jackson.
2. pinsedag lagde cykelløbet Broen Danmark Rundt vejen forbi Svendborg. Her tog lokale frivillige imod rytterne, der har indsamlet knap en halv million til fritidsaktiviteter for udsatte børn og unge.

Svendborg: Klik, klik, klik, klik.

Sådan lød det, da 35 par cykelsko stavrede over fliserne gennem fattiggården mandag formiddag.

Det var nemlig med cykelshorts og højt humør, men nok også en anelse ondt i bagdelene, at rytterne fra cykelløbet Broen Danmark Rundt ankom til Forsorgsmuseet i Svendborg, hvor der var serveret kaffe og fedtemadder til de trætte ryttere.

Det er tredje år, at cykelløbet afholdes, og overskuddet fra løbet går til foreningen Broen Danmark, der hjælper børn fra udsatte familier til at kunne deltage i fritidsaktiviteter. En af turens faste ryttere er Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening.

- Det er et helt fantastisk initiativ, at en forening på frivilligt basis gør noget for folk, der har det svært, og så er det her hold også helt uovertruffen, mener han.

Annonce
Cykelrytterne har taget turen fra Silkeborg og skal slutte i Bornholm, hvor de gerne skal ende inden weekenden. De 35 deltagere har indsamlet 450.000 kroner, der går til udsatte børn og unge. Foto: Helene Thau Jackson.

Politisk afbud

Det var Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, der, sammen med erhvervsmanden og cykelentusiasten Flemming Bøgely fra Silkeborg, i sin tid fik idéen til cykelløbet, men DF-politikeren var altså ikke selv at finde i de røde cykelshorts i år. Selvom han, sammen med christiansborg-kollegerne Morten Østergaard (R), Jacob Mark (SF) og Magnus Heunicke (S) havde planlagt at træde i pedaler for de udsatte børn, var der meldt afbud fra alle fire politikere.

Den eneste folketingspolitiker, der faktisk kunne finde tid til cykelløbet var den nyvalgte Stén Knuth (V), der tidligere har siddet som borgmester i Slagelse Kommune.

- Det her er en enorm vigtig sag, og det ved jeg, at de andre også synes, også selvom de ikke kunne være med i dag. Da jeg sad som borgmester, var jeg med til at etablere lokalafdelingen for Broen i Slagelse, og i 2018 blev jeg så spurgt, om jeg ville deltage, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Både for motionen og det sociale, men også for de mange familier, der har brug for hjælpen, fortalte han.

Lokale kræfter

Svendborg var første stop på tredje etape af turen, der startede i Silkeborg lørdag formiddag og afsluttes fem dage og 700 kilometer senere i Allinge på Bornholm, som folkemødet sættes i gang.

Sekretariatsleder for Broen Danmark, Erik Haumann, var sammen med lokalafdelingen for Broen i Svendborg mødt op på Forsorgsmuseet for at modtage rytterne.

- Cykelløbet har i år indsamlet 450.000 kroner, og de penge bliver så fordelt ud til vores lokalafdelinger for at hjælpe børn og unge i alderen 6 til 17 år i gang med fritidsaktiviteter. Det kan for eksempel være at hjælpe til med kontingentet, støtte til udstyr, et buskort eller en brugt cykel, forklarer han.

Rytterne står hver især for at skaffe sponsorer til løbet og skal derudover selv betale 8000 kroner for at deltage. I Svendborg har lokalafdelingen tidligere være lukningstruet, fordi de manglede frivillige, men siden er nye kræfter kommet til, og formand Mette Fabech har sammen med fire andre frivillige bygget lokalafdelingen op igen.

- Da jeg hørte om det nede i Frivillighuset, sagde jeg, "gi' mig det, lad mig prøve", og jeg føler faktisk, at vi er ved at være derhenne, hvor vi kan lægge en plan for, hvordan vi skal udvikle arbejdet fremover.

Siden Mette Fabech blev formand har foreningen blandt andet hjulpet flere børn fra fodboldklubben Stjernen med på fodboldlejr.

Klik, klik, klik, lød det fra cykelskoene, da rytterne trak cyklerne ind i forsorgsmuseets gård. Foto: Helene Thau Jackson.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Bagsiden af massiv tilflytning: Kommuner kan bygge sig ihjel

Læserbrev

Debat: Kan vi holde klimamomentum?

Byrådet har sat rammerne for en visionær Klima- og Energipolitik og for en progressiv bæredygtighedsstrategi, som vil blive besluttet i byrådet i februar. Men har byrådet styrken og viljen til at holde momentum, når de store politikker og strategier skal føres ud i livet? Svaret er helt selvfølgeligt: Det er vores pligt! Med den massive opbakning der er blandt unge på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, og med det stigende pres der ligger fra en bred befolkning, der nu mærker konsekvenserne af vores levevis gennem de sidste 50 år, hvor sommeren bliver stadig varmere, vinden stadig stærkere og vandet meget voldsommere. Målene for en grøn omstilling er sat og skærpet i 2018. Vi skal som kommunal virksomhed i 2030 være dækket med 100 procent vedvarende Energi og allerede i 2025 være dækket med 75 procent. Det er en voldsom opgave, som vi endnu ikke har alle løsninger til at nå. Men politisk har vi sat en retning, som betyder, at vi har løftet os fra at være passive tilskuere til en katastrofal udvikling, til en handlingsorienteret kommune, som tager ansvar. Men også her vil den progressive del af beslutningstagere og befolkning møde modstand og skepsis. Der vil komme anslag mod dele af de mange løsninger, der skal til for at nå målene. Vi har set det, hver gang der skal rejses vindmøller, solcelleanlæg eller et biogasanlæg, og vi vil mærke det, når vi skal til at omlægge til mere et økologisk grønt køkken i institutioner. Vi vil opleve det i svære budgetforhandlinger, når der skal skaffes flere penge til at udskifte kommunens bilpark til elbiler, og det bliver rigtig svært, når vi skal finde et flertal i byrådet til at nedlægge vores kraftvarmeværk. Men det er den vej vi skal. Vi vil blive berørt af en grønne omstilling. Det vil få konsekvenser for vores levevis, men det er den vej, vi skal gå. Men det er ikke alene kommunen, der har en opgave der skal løses. Det er hjemme hos den enkelte borger, der skal energirenoveres, og forbrugsvaner skal ændres. Det er i landbruget, produktionen skal omlægges, og jordarealer skal tages ud af driften. Det er i erhvervene, der skal findes nye veje i en grøn omstilling. Det gode er, at rigtig mange initiativer allerede er sat i værk, men vi skal op i et helt andet gear for at nå de mål, vi har sat. Nationalt har regeringen - med dens støttepartier - taget et kvantespring med den nye klimalov, og vi har i Svendborg Byråd skabt bred enighed om de politikker, der skal til for at nå de satte mål. Nu skal det vise sig om byrådet magter opgaven.

Annonce