Annonce
Fyn

Knald eller fald for ny købmand i Spodsbjerg

Knud Erik Møller og Jens Pedersen, to tredjedele af den arbejdsgruppe, der også tæller Lars Kruse, der undersøger muligheden for at åbne købmandsbutik i Spodsbjerg. De håber, at Spodsbjergs borgere støtter deres arbejde på borgermødet den 27. september, så de kan komme videre med at etablere en købmandsforretning inden påsken 2021. Foto:  Gitte Kjeldal
Søndag den 27. september kl 11 holdes det afgørende borgermøde i Spodsbjerg, der skal vise, om der er interesse for at støtte en ny købmandsforretning.
Annonce

Spodsbjerg: Det er knald eller fald for en ny købmand i Spodsbjerg søndag den 27. september. Her har arbejdsgruppen bag initiativet inviteret til borgermøde for at få svar på, om borgerne i Spodsbjerg vil støtte en ny købmand i byen, og om de vel at mærke er villige til at sætte nogle af deres sparepenge i det.

Tre mænd, Lars Kruse, Knud Erik Møller og Jens Pedersen udgør arbejdsgruppen og  har lavet forarbejdet, som de præsenterer på søndag.

- Det vigtigste, vi skal have ud af borgermødet, er et tilsagn fra folk i Spodsbjerg, om de er villige til at sætte penge i det her, før vi kan gå videre, siger Knud Erik Møller.

Annonce

Opbakning afgørende

- Vi har ikke lagt os fast på, hvordan vi vil organisere det her, om det skal være en forening, om vi skal sælge aktier, eller hvordan det rent økonomisk skal organiseres. Vi har brug for tilsagn fra borgerne om, at de vil sætte penge i sagen og vel at mærke penge, de ikke får tilbage. Det er ikke, fordi vi beder om så meget, og jeg tror nok, de fleste i Spodsbjerg vil kunne overkomme at sætte lidt penge til, siger Knud Erik Møller, der mener, det er med til at få folk til at handle i butikken, hvis de selv har investeret i den.

Hvor mange penge, der er brug for, er hverken han eller Jens Pedersen meget for at komme ind på.

- Vi står jo i en forhandlingssitutation med Tullebølle Brugs, der ejer den gamle Daglibrugs i byen, siger Knud Erik Møller.

Jens Pedersen understreger, at arbejdsgruppen helst vil købe den tidligere brugs.

- Det ser ikke godt ud med tomme forretninger i byen. Det har stor betydning for, hvordan byen præsenterer sig, og sådan en lukket forretning får det til at se fattigt ud, siger Jens Pedersen.

Annonce

Flere spor

Selv om gruppen først og fremmest har brug for økonomisk opbakning fra borgerne i Spodsbjerg arbejder de i flere spor.

- Vi har kontakt med Dagrofa, som har lovet os, at de har en købmand, der vil drive forretningen, hvis vi får åbnet butikken, siger Knud Erik Møller og understreger, at gruppen ikke forestiller sig, at der skal være frivilige involveret i at drive butikken.

Sagen kort

Fredag 29. maj havde Dagligbrugsen Spodsbjerg sidste åbningsdag. Dermed er landsbyen med de godt 200 indbyggere en ørken, hvad adgangen til dagligvarer angår.

Tre personer har taget initiativ til at kæmpe for at få stablet en erstatning for Dagligbrugsen på benene:

Lars Kruse, Spodsbjerg, er næstformand for Spodsbjerg Borgerforening.

Knud Erik Møller, Spodsbjerg, er kasserer i samme forening.

Jens Pedersen, Spodsbjerg, er havnefoged på Spodsbjerg Turistbådehavn og desuden medlem af Spodsbjerg Borgerforening.

Dagrofa, som står bag kæderne Spar, Let-Køb og Min Købmand, har tidligere sagt, at de er klar til at indlede et samarbejde med de frivillige, som forsøger at erstatte Dagligbrugsen Spodsbjerg med en købmandsbutik. Men at det er afgørende, at lokalbefolkningen er med.

-Nej, det skal være en selvstændig købmand, og det er alene hans eller hendes ansvar. Vi lejer bare butikken ud, hvis det lykkes os at købe den af Tullebølle Brugs til en pris, vi kan betale, siger han.

Arbejdsgruppen opstiller et telt med plads til 50 mennesker til mødet på søndag ved det gamle  pakhus ved søen og sørger for, at der er borde og højtalere udenfor, så også de, der ikke kan få plads indenfor, kan være med i, hvad der foregår.

Gruppen har også kontakt til både sommerhusejernes grundejerforeninger,  sommerhusudlejningsbureauer, bådudlejere og campingspladserne, så alle, der har en interesse i en kommende købmand, kan deltage.

Annonce

Den bedste sæson

Det vrimler med mennesker i Spodsbjerg på en solrig septemberdag. Havnen er pakket med biler og bådtrailere. I øjeblikket er det tyskere og hollændere, der vil fiske.

- Lystfiskersæsonen kommer til at strække sig langt hen i efteråret, den var lidt længe om at komme i gang, fortæller Jens Pedersen.

I sommer har det vrimlet med mennesker i havnebyen, de mange turister i sommerhusområderne nord og syd for byen, campinggæster på de to campingpladser, sejlere og lystfiskere i lystbådehavnen, og så de, der bare smutter forbi for at købe en is og kigge på skibstrafikken i Langelandsbælt.

- Det ville have været Dagligbrugsens bedste sæson, hvis de var blevet her, siger Jens Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce