Annonce
Langeland

Klumme: What matters most?

Kristine Karlshøjskriver i dagens klumme om at fokusere på det, der betyder mest. Arkivfoto: Martin Ramsgaard.

På min skærm ser jeg en masse cirkler med tal og nogle farvekoder, der indikerer mængden af data. Dokumentet, jeg er optaget af, er en rapport over de svar, som 17 medarbejdere i en teknisk afdeling i en kommune i Sønderjylland har indtastet.

Programmet, jeg bruger, vurderer, hvilke indsatsområder, der nytter mest at arbejde med alt efter hvilke svar, medarbejderne giver. Jeg kalder det What matters most, når jeg skal vælge, hvor vi sætter ind i trivselsarbejdet.

På fredag skal jeg afholde en workshop sammen med de 17 medarbejdere og deres leder. Alle ved, at den sidste trivselsrapport fra 2020 er forældet, og ingen har lyst til at rode rundt i gammel viden og forældede statistikker. Derfor er det vigtigt, at jeg som proceskonsulent træffer et valg om, hvad indsatsområdet skal være, ud fra "what mattes most" lige nu.

Annonce

Dét sted i min rapport, hvor flest har givet udtryk for, at en indsats kan virke, lige nøjagtig dér sætter vi ind og arbejder koncentreret, indtil vi har belyst udfordringer fra alle vinkler, fundet nye veje og givet håndslag på, at vi alle arbejder i samme retning.


Hvorfor er det vigtigt at have fokus på what matters most? Det er vigtigt, fordi vi tit oplever, at projekter og gode intentioner kuldsejler. Gode, dygtige folk står af ræset. Penge fordamper ud i ingenting. Samarbejder smuldrer.


Jeg er også proceskonsulent for et andet projekt. Her sidder en lille gruppe mennesker i deres fritid og kæmper for noget de tror er en fælles sag. De arbejder ikke med what matters most. De arbejder med dét, der optager de få lige nu og her. De varetager ikke den store fælles interesse.

Jeg kender selv den følelse af at sidde med et projekt i min fritid, som jeg knokler for at få liv i - lige indtil jeg opdager, at jeg er den eneste, der kæmper for den sag. Alle andre er gået hjem, fordi jeg glemte at løfte blikket. Måske sidder du også i en forening eller en klub, hvor I ikke rigtig kan samles om tingene. Så er udfordringen nok den samme som min.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på what matters most? Det er vigtigt, fordi vi tit oplever, at projekter og gode intentioner kuldsejler. Gode, dygtige folk står af ræset. Penge fordamper ud i ingenting. Samarbejder smuldrer. Vi løber ikke i samme retning.

Måske er det, fordi vi har glemt at spørge os selv “what matters most”. Vi ved ikke, hvor vi skal starte, og hvor det giver mest værdi med den mindste indsats. Vi ved det ikke. Derfor handler vi ud fra vores egen logik hver især, og så når vi ingen vegne sammen.

BLÅ BOG

Kristine Karlshøj, Bøstrup Strandvej 10, Bøstrup.

Har boet på Langeland ad flere omgange.

Arbejder med forandringsledelse og driver virksomheden Karlshøj & Co.

Er forfatter og kan lide sin køkkenhave og at vandre i hele verden.

Tag et hurtigt blik på dit lokalområde. Hvad lykkes rigtig godt? Hvor har en samlet indsats virkelig givet pote? Hvor har økonomiske midler skabt mest værdi? Hvor blomstrer netværk og gode relationer? Der, hvor det lykkes, er der, hvor en gruppe mennesker har arbejdet på det, der betyder mest for flest.

Nå, tilbage til min skærm og den fine rapport med cirkler og farver. I øverste gule felt står der 30,6 procent. Det betyder, at næsten en tredjedel af medarbejdere i den tekniske afdeling i Sønderjylland vurderer, at en indsats med “bedre struktur og rammer” betyder mest for flest.

Jeg kan oven i købet se, at det specifikke spørgsmål under det gule felt omkring “vi spilder vores tid på bureaukrati” er absolut topscorer i denne rapport.

Nu ved jeg præcis, hvor jeg skal sætte ind. Jeg kan gå lige til kernen med det samme med de rigtige værktøjer. Dermed sparer jeg både kundens og min egen tid - og udfordringen bliver løst ud fra det, der betyder mest for flest.

Tænk, hvis kommuner, lokalråd og virksomheder ville prioritere en simpel analyse af lokale indsatser, før man afsætter midler, energi og tid. Så kunne vi få mere af det, der betyder mest for flest.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce