Annonce
Debat

Klumme: Verden kan vente

Anna van Deurs. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

“Lykken er at gå en tur, ikke kigge på sit ur”. Sådan skrev jeg i min idébog, da jeg gik i 3. klasse. Nu sidder jeg i skovkanten og glor ud på vandet. Her er grønt, utrolig grønt. Det er, som om jeg har registreret, at alt springer ud, men ikke rigtig taget det ind. Det gør jeg nu. En form for fugl flyver over mig, og lige nu ville jeg ønske, at jeg vidste, hvad den hed. En kær bekendt gjorde mig på et tidspunkt opmærksom på, at skoven her er fyldt med bøg. Noget, jeg har registreret, men ikke rigtig lagt mærke til på mine mange gåture herude. Men han har ret. Der er nuancer i det grønne. Få meter fra mig tygger en ko roligt og taktfast. Det er en af de der dreadlockskøer, og jeg får en pludselig lyst til at krydse hegnet og ae den. Det gjorde en dreng fra min klasse engang, da vi var på lejrskole herude i 3. klasse. Eller, rettere sagt, hans mission gik ud på at hive den i halen, lige indtil en voksen fik afværget sammenstødet. En anden sommer med klassen spiste vi aftensmad ude på marken, idyl med picnictæpper, grillede majs og hyldeblomst i glassene. Lige indtil køerne besluttede, at her ville de også spise aftensmad. Mens de voksne fik travlt med at rykke, stod jeg og følte mig som Astrid Lindgrens "Madicken”, hvor familien må søge tilflugt i et træ og pænt vente, til køerne har tygget færdig.


For første gang i lang tid er der ikke engang en podcast i ørene som baggrundsstøj.


Annonce

Nu, hvor jeg kigger nærmere på den, ligner dreadlockskoen de køer, som græsser i Sagnlandet Lejre. Her boede min familie og jeg en uge i Jernalderen tre somre, fra jeg var 10-13 år. Levede og klædte os som dengang. Min teaterinteresse kombineret med en fascination af historien gjorde, at det var mit største og eneste fødselsdagsønske de år. I mit nostalgiske fortidsminde er det køerne, solnedgange ved søen og friheden, der står tydeligt. Fornemmelsen af uldtøjet og de bare fødder. Her var der kun solen og køerne til give os et hint om klokken. De havde deres eget indre ur. Jo længere hen på dagen, jo længere henne på marken stod køerne. Jeg husker også en morgen, hvor en ged vækkede mig. På grund af brandfare i de små lerklinede jernalderhuse med stråtag og træværk sov vi altid med døren åben, og geden havde taget sig den frihed at gå ind. Nu stod den roligt og gnaskede alt det mel i sig, som jeg havde kværnet dagen før på gruttekværnen. Frugten af lang tids arbejde. Alligevel kunne jeg ikke nænne at forstyrre den. Den så fredfyldt ud. Den havde intet, den skulle nå, altså ud over at spise sig morgenmadsmæt.

Jeg ved ikke, hvor længe jeg har blundet. Notesbog er gledet ud af mine hænder. Min første indskydelse er, at jeg skal op og videre, være effektiv, nok dasen for i dag. Har jeg blundet en time eller tre? Min mobil er slukket. Jeg føler mig underligt tom og stille indeni. Der er ikke noget, der forstyrrer. Her er bare mig og mine tanker. For første gang i lang tid er der ikke engang en podcast i ørene som baggrundsstøj. Her er tomt. Først føles det ubehageligt. Jeg skal lige vænne mig til det. Men så overgiver jeg mig, lukker øjnene igen og lytter til bølgerne, der slår rytmisk ind mod stranden. Verden kan vente.

Da jeg vågner igen, registrerer jeg, at der noget, som bevæger sig i græsset. Snart titter hovedet af en lang, snoet krop frem. Jeg stivner. Det samme gør slangen. To lysende gule pletter skinner til mig fra dens nakke. Sådan sidder vi lidt, slangen og jeg. Hvor længe ved jeg ikke. Så tager den til takke med, at jeg har tænkt mig at blive siddende og forsvinder videre ind i græsset. Jeg er lidt ør i hovedet. Solen står nu højt på himlen, og sulten begynder at melde sig. Min røde, lange frakke var rar som dyne, da jeg faldt i søvn, men nu giver den mig en følelse af varm bil. En grøn bille af en slags kravler rundt på min notesbog. Jeg pakker mine ting sammen. Kaster et sidste blik på mit grønne helle. Nu vil jeg hjem og have frokost. Klokken er 14:41.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Nu bliver færgerne en del af valgkampen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce