Annonce
Svendborg

Klumme: Til min højtelskede Maggi-terning

Anna van Deurs. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen

En rosin. To rosiner. Tre rosiner. Mens min mor og far slæbte borde, forberedte jeg mig til min søsters konfirmation ved at frasortere alle rosinerne fra et kilo müsli. Jeg havde fået en skør ide om, at det skulle være en del af hendes gave, for de sidste to år har Frida brugt 10 minutter hver dag på at sortere dem fra ved morgenmaden. Stille og roligt sidder hun der og fisker efter rosiner, mens jeg selv er ved at blive sindssyg blot af at kigge på det.

Det er i grunden sjovt, hvordan man kan putte de samme ingredienser i suppen, og så smager den alligevel forskelligt. Frida og jeg har samme mor og far, samme lyse hår og samme blå øjne, men alligevel er vi så forskellige. Når jeg kommer over om morgenen, ligger Frida f.eks. på gulvet og laver morgengymnastik, samtidig med at hun lærer fransk på Duolingo. “Bonjour, oui oui” og så lige en mavebøjning. Hold da op. Så effektivt og ungt et energiniveau! Den tid på dagen kan jeg knapt nok præstere at kravle ned fra min hems uden at falde.

En anden del af Fridas gave er en plante, der hænger i et meget flot planteophæng, som jeg selv har kreeret til Ungt Kunstværksted. Dog skal knuderne lige tjekkes efter. Jeg er langt fra lige så grundig og god til knob som min spejderdedikerede lillesøster.

Annonce

De sidste to uger inden konfirmationen er planten blevet babysittet hos vores genbo, så Frida ikke skulle opdage den. Lige så timet som Olsen-banden stod min genbo klar med planten, da min søster blev kørt til kirke. Nu er den så overgået til Frida , og hvis jeg var den plante, ville jeg føle mig i meget trygge hænder.

For Frida er ansvarlig. Hun er omsorgsfuld og omhyggelig, og så husker hun at vande sine planter. Ser man derimod på min egen chiliplante, så står det anderledes til. Den hænger med hovedet og er blevet et familiært nødhjælpsprojekt. Til tider bliver den ramt af et regnskyl uden lige, når jeg kommer i tanke om dens eksistens og vander den intenst i en uge. Andre gange er den tør som en ørken. Lige for tiden har min far forbarmet sig over den og taget chiliplanten i pleje på vores 1. sal. Der trives den faktisk ganske godt.

Hvis min søster var en ingrediens i en suppe, så var hun helt klart en Maggi-terning. Vi kan sidde ved aftensmadsbordet, og jeg forklarer noget i 100 år, hvor min søster kvitterer med at opsummere det hele i én sætning. Kort og præcist.

Nogle gange ville jeg ønske, at jeg var lidt mere som min Frida. F.eks. da jeg havde glemt min nøgle og klodset kom til at skubbe ekstranøglen ned i vores nedløbsrør. Klonk, klonk, klonk sagde det, og så måtte jeg ellers pinligt berørt banke på døren til min lillesøsters klasselokale og låne hendes nøgler. Jeg kender heller ikke andre, der i en alder af 14 år har en bog, hvor hun samler tips til voksenlivet. Selv blev jeg helt paf, da jeg blev bedt om at skrive i den. Det er nok nærmere Pippi Langstrømpe-filosofier end reelle vasketips, hun får med fra mig.

Vi ser hinanden hver dag, og jeg synes ikke selv, at vi bliver ældre, men på denne konfirmationsdag indhenter virkeligheden alligevel mig. Min lillesøster er knap så lille mere. Frida kan nu passe alt mit teenage-tøj. Hun har haft blåt hår, hører Nirvana på fuld blus i badet og har navngivet dokumentet med sin tale: “Konf talen 2020 yay”. Og da hun står der i sin hvide buksedragt og holder talen, får jeg fugtige øjne: “I har virkelig klædt mig på til livet. Med alle de ting vi har lavet, er mit CV jo næsten fyldt op. Ik Anna?”.


Vi ser hinanden hver dag, og jeg synes ikke selv, at vi bliver ældre, men på denne konfirmationsdag indhenter virkeligheden alligevel mig. Min lillesøster er knap så lille mere.


En af de ting, hun snakker om, er skuespiller. Da Frida var 6 år, arrangerede Katrine Heide og jeg fire teaterstykket på vores 1. sal. Et projekt, der involverede hele familien. Mor var catering, far var scenebygger og Frida og hendes veninder blev hevet ind som skuespillere. En af de ting hun har holdt super meget af, og hvor jeg har bidraget til Maggi-terningen. Vi er samme suppe med forskellig smag, og det er faktisk helt okay.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce