Annonce
Debat

Klumme: Tak til bandet

Klummeskribent og kommunikationsansvarlig ved Baggårdteatret i Svendborg, Jannie Schjødt Kold. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

I 90’erne var der noget, der hed forfest. Vi veninder mødtes, klædte os festligt på, satte hår og lånte hinandens eyeliners. Sko, politik, sex, drenge og alt blev vendt i en sky af hårlak og fortrolighed. Og til lyden af et svundet årti.

”And isn’t it ironic. Don’t you think.”

Man forlod modvilligt forfesten, for man vidste, at herfra kunne aftenen gå flere veje. Det næstbedste kom bagefter. At entrere et spillested, en bar eller et diskotek som et band. Følelsen af at gå på dansegulvet med sine venner i en form for formation. Usårlige. Sammen. Senere på aftenen kunne formationen splitte op. Nogen gik hjem før andre eller med nogen andre. Men det kunne også vel være, at vi gik hjem sammen, og at søndagen blev en forlængelse af forfesten. Masser af cola og zombiesamtaler på sofaen, serier på flimmeren og nogen nede at hente chips. Som voksen ved jeg, at man er heldig, hvis de venner stadig hænger ved. At det ikke er en selvfølge. Og at hvis venskabet består, så virker de tilsyneladende meningsløse eskapader legendariske. Episke. En baghistorie til vores videre liv og venskab og en kilde til grineanfald.

Annonce

Jeg værdsætter dem, der har kendt mig et halvt liv. Fra dengang jeg var usikker og gik i solarie i Kollemorten, mennesker der har sat fod i mit barndomshjem, hvor værdifuldt er det lige? Det bliver ikke mindre vigtigt, når man er flyttet. I lang tid vidste jeg ikke, hvad jeg skulle svare, når gamle venner spurgte, om vi havde fået nye. Hvad er en ven? Hvornår er man venner og ikke bare bekendte, naboer eller nogen, der tilfældigvis kommer i den samme fritidsklub med ungerne? Er det, når man er inviteret til middag i privaten? Når man bliver inviteret med til fødselsdag? Eller er det måske, når man har minder sammen. Noget, man kan tale med om. Kan du huske sidste år? Nye traditioner bryder frem som vintergækker i skovbunden. Langsomt, men sikkert. Det er først for nyligt, at det gik op for mig: Vi vinder stadig nye venskaber. Ofte i en arbejdsrelateret sammenhæng eller med nogen, der deler interessen for kultur, litteratur og teater. Det tager absolut intet fra de gamle.

Må det fortsætte hele livet.

At have en ven er at have en spurv i hjertet, der svarer på det, din vens ditto skræpper op om.

Forleden så jeg den nye dokumentar på DRTV om pigegruppen Spice Girls. Jeg så den med vores store datter. Der var flere bemærkelsesværdige ting. For eksempel at det – selvfølgelig – var mænd, der havde fået idéen til det banebrydende pigeband. At de unge kvinder fra starten ønskede at synge om noget andet end længslen efter mænd. Venner for eksempel. Mest af alt fremgik det tydeligt, at de fem bandmedlemmer på alle måder stod stærkest som gruppe. De var usårlige. Sammen. Når de senere efter bandets opløsning hver for sig mødte sladderpressens ulideligheder, pågåenhed, og Victoria Beckham for eksempel skulle på badevægten på live tv for at bevise, at hun have fået sin idealvægt igen efter en graviditet, var presset ubærligt.

”Friendship never ends,” synger de i gennembrudshittet "Wannabe", der var et gigahit i 1997, det år, jeg blev student, og hvor prinsesse Diana døde. Men det ved vi, at de nogle gange gør. Slutter. Af og til næsten umærkeligt glider de ud i sandet. Du opdager måske, at du ikke er inviteret til et bryllup, og du kan se på de sociale mediers brutale offentlighed, at alle andre er. Du erkender selv, at du mest ser en gammel ven af pligt, at fællesskabet ikke længere gror, men henter sin næring udelukkende i fælles fortid.

I kølvandet på den nye dokumentar om sexkrænkende kultur på TV2, fortalte Sofie Linde om tiden efter sin famøse tale. I to uger var der stille. Hun stod alene og var bange. For at miste sit job, for at blive mistænkeliggjort, hvad hun i den grad blev. Så kom støtteerklæringen fra en lang række kvinder i mediebranchen. På samme måde deles der lige nu på de sociale medier et #ligebagjer. Ganske som #metoo selv er alle bevægelser i grunden en holdsport.

Her i juletiden er der grund til at betænke dem, der er venneløse. At have en ven er at have en spurv i hjertet, der svarer på det, din vens ditto skræpper op om. At have en ven er at være i samtale og i lys. Nogle gange kommer de i bogform. Der er bøger og forfattere, jeg holder tæt ved mig altid. De er venner, med hvem jeg har en fortløbende dialog. I de senere år har jeg fået en helt ny slags ven. Firbenet. Egenrådig. Af og til knap så velduftende. En at skændes med, når sofapladsen bliver for trang. En, der har gang i sin egen forfest, inden jeg kommer hjem og åbner døren til hovedkulds overstadighed. Vi står for lighed og latter, sagde Victoria Beckham engang i et interview, da hun skulle forklare filosofien bag Spice Girls. Samt viljestyrke, ambition og evnen til at tjene penge og være ligeglad, kunne man tilføje. Spice Girls er selvtillid og pyjamasfest. Og sjovt nok er Spice Girls også her, hvor min udgave af feminisme møder min datters. Man må klæde sig, som man vil. Og man må godt have det sjovt, selvom uligheden er alvorlig. Til alle venner i verden, gamle som nye og dem, jeg har haft: Det bedste ved at være i et band er at være med i et band. Girl Power.

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Faaborg-Midtfyn

Nyt hærværk mod populært samlingssted: - Det er møg træls, for det skaber en dårlig stemning

Annonce