Annonce
Ærø

Klumme: Tør vi trække stikket og være legebørn igen?

Karin Korup er brugsuddeler i Dagli'brugsen i Søby. Arkivfoto: Andrea Bisgaard

Vi har travlt, vi har planer, vi har mål i livet, og vi kan da ikke bare stoppe, ikke være voksne ansvarsbevidste, pligtopfyldende og alvorlige. Eller kan vi? Tør vi?

Hvorfor kan vi ikke det, hvad er der galt i at trække stikket og være legebørn igen? Det er et spørgsmål, jeg syntes er ret relevant i denne alvorlige tid, vi lever i, hvor depression og angst kan sætte ind, så snart man tænder for tv-avisen.

Jeg møder folk, der tænder for nyhederne, men Gud, når de gør det, så er verden af lave. Jeg kan tage mig selv i at tænke, om det er rigtigt som voksen, at lade være med at følge med i verden omkring os. Vi har da en pligt til at følge med. Men efterhånden er budskaberne blevet så enslydende negative, at det med sikkerhed kan ødelægge det gode humør. Jeg syntes man har lov til at lukke ned for alt det voksne for en stund.

Tør vi lege igen? Ja her i efterårsferien har Ærø emmet af leg og glæde med børn, som har flokkedes alle vegne for at deltage i de mange aktiviteter, vi voksne har iværksat, så vi rigtig har kunnet lege med for en stund. Vi fik blandt andet lov til at smage kakao med skumfiduser. Uh, det var godt. Vi fik lov at pynte en hel skov med lys og lygter, derefter kunne vi klæde os ud, male ansigter, blive spøgelser, rollespillere og hvad man ellers havde fantasi til. Nøj, det var sjovt.

Hvor var det befriende at bruge en hel uge sammen med dejlige unger og bare tænke på at lege og have det sjovt. Når vi normalt har gang i aktiviteter, er der tit begrænsninger og bekymringer om, hvordan det hele skal gå, men når vi trækker stikket og bliver legebørn ude i skoven sammen med 100 andre, så er der bare ingen begrænsninger. Alle deltager positivt, og det varmer i hjertet at se den positive virkning, det har på mennesker.

I vores dagligdag på Ærø er vi desværre ikke beriget med overflod at børn, men denne efterårsferie har været helt fantastisk at opleve med alle de børn, der har færdedes på vores ø. Tak til alle dem, som har bidraget med leg og andre aktiviteter.

Jeg vil gerne sende et budskab til det alvorlige liv, vi lever: Selvfølgelig tør du! At turde er at miste fodfæstet for en stund, ikke at turde er at miste sig selv.

Annonce
Hvor var det befriende at bruge en hel uge sammen med dejlige unger og bare tænke på at lege og have det sjovt.

Blå bog

Karin Korup, 52 år, bosat i Søby.

Formand for Søby Erhvervsforening.

Har ti års erfaring som selvstændig tøjbutiksindehaver.

Begyndte i 1995 som salgsassistent i Dagli'brugsen i Søby.

I 2013 blev hun udlært uddeler i Jylland og har de seneste fem år været brugsuddeler i Søby.

Har sammen med Svend Åge to børn på 28 og 24 år, som i dag bor i henholdsvis Aarhus og Langeskov

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Vigtig GOG-gevinst mod arvefjender

112

For 11. gang: Indbrud i bil i Svendborg

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Et slidt toilet bliver aldrig retro

Mode har alle dage hentet inspiration fra fortiden. Og når ting bliver retro, bliver de spændende. Det, der var kikset for et par år siden, bliver pludselig smart og eftertragtet. Møbler i teaktræ og palisander har været i høj kurs, de gamle Lyngbyvaser er blevet solgt til ganske pæne beløb, gult og orange tøj vendte tilbage til tøjforretningerne og endda batikfarvning af tøj har flere gange vundet indpas. Terrassogulvet har en også overgang scoret pænt på retroskalaen. Men et gammelt skoletoilet fra 1969 med føromtalte terrassogulv bliver aldrig retro på nogensomhelst fed måde. Det forbliver, hvad det er. Og mestendels er det bare lidt ulækkert. Det lugter dårligt, også selv om det bliver gjort rent flere gange dagligt. Det gør det, fordi de mange års brug bare sætter sig i alle sprækker, og selv den mest indædte omgang knofedt kan ikke fjerne lugten og fornemmelsen af, at det er et sted, hvor hygiejnen ikke er i top. Derfor er det godt, at kommunalbestyrelsen på Ærø har besluttet, at Marstal Skole skal have 420.000 kroner til at renovere toiletter. Det rækker ikke til at toptune toiletfaciliteterne på hele skolen, men toiletterne i gården kan nu blive genstand for mere end rynkede næser og generelt ubehag. Når renoveringen er overstået, kan det måske ligefrem være, at skolens børn igen vil bruge dem uden væmmelse. Vi kan trække lidt på skuldrene over nogle slidte toiletter, men det gør noget ved trivslen, hvis vi ikke kan få os selv til at gå på toilettet. Syv timer kan blive meget lange, hvis et toiletbesøg trænger sig på, og man ikke kan få sig selv til at træde af på naturens vegne. Nu kan Marstal Skole komme et pænt stykke ad vejen, men helt i mål kommer skolen ikke. Beløbet dækker kun lidt over halvdelen af det økonomiske behov, skolen har. Derfor må opfordringen med det samme lyde, at kommunalbestyrelsen ikke glemmer eller nedprioriterer dette behov, når der skal lægges budget næste år. Børns trivsel har afgørende betydning for deres evne til at lære. Og vi kan nå et godt stykke vej, hvis vi sørger for acceptable rammer. Ingen taler om højteknologiske japanske toiletter eller bare noget, der minder om det. Det skal bare være et sted, eleverne ikke ækles ved at bruge i løbet af skoledagen. Kan vi sørge for det, så øges trivslen blandt eleverne også. Jovist, det koster penge, og andre ting må nedprioriteres. Den slags er ikke nemt, når man kigger på, hvad der er at gøre godt med på Ærø. Derfor må der også lettes på hatten, når politikerne, mens sparekrav tårner sig op, holder hovedet koldt og prioriterer børns trivsel.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce