Annonce
Svendborg

Klumme: Tænk dig nu om derude

Søren Kvistgaard. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen
Annonce

Blandt andet som en konsekvens af coronakrisen søger flere og flere af os ud i naturen. Vi opsøger roen, den friske luft, lyset og mulighederne for motion som aldrig før. Og det er i bund og grund vældigt positivt, og ét af ganske få lyspunkter, pandemien har bragt med sig

Men helt godt er det så alligevel ikke. For mange af os ved helt enkelt ikke, hvordan vi skal bære os ad med at være i naturen. Eller også er vi ligeglade, og tænker, at naturen er til for vores skyld og skal bøje sig efter vores behov. Den ligger jo alligevel bare der og flyder. Uanset bevæggrunde er resultatet det samme: naturen tager skade af vores færden i den.

Og hvis der er noget, naturen omkring os ikke har behov for, er det mennesker, der mosler rundt uden respekt for dens skrøbelighed. Den er allerede rigeligt spændt for: Landbruget okkuperer 2/3 af vores landareal med alt, hvad det indebærer af sprøjtegifte, monokulturer, udvaskning af næringsstoffer til åer og fjorde, og stadig færre levesteder for de sidste vilde dyr.

Ifølge en rapport fra Aarhus Universitet er stort set alle danske skove i det, der kaldes ”stærkt ugunstig bevaringsstatus”, og selv helt almindelige dyr som hættemågen og alle varianter af de små mårdyr er nu rødlistede.

Kort opsummeret: naturen har nok at se til. Og derfor er der ganske enkelt ikke brug for kitesurfere i Keldsnor på Langeland, mountainbikere på Siøs strande – der er yngleområde for mange fugle – eller autocampere, der uden tilladelse parkeres på privat grund. Alt sammen aktuelle eksempler på menneskers tåbelige adfærd i naturen, rapporteret af Nis Rattenborg, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Langeland, i Fyns Amts Avis 8. september.

Der er heller ikke brug for bådejere, der jagter Svendborgs herostratisk berømte delfin rundt i sundet – alene for at få et glimt af den, og måske et rystet foto til Facebook. Ej heller mangler vi børnefamilier, der beslutter sig for at bygge deres egen naturlegeplads midt i et yngleområde for den sjældne isfugl, komplet med fint anlagte trædesten i åen. Et projekt, der uigenkaldeligt skræmte isfuglene væk fra området – måske med æg eller unger efterladt i reden. En lokal katastrofe, refereret af en sydfynsk fuglefotograf.

Og sådan kan man blive ved. Men hvorfor er det, at nogle af os ikke kan finde ud af at færdes i naturen med respekt? Ud over som nævnt uvidenhed og ligegyldighed, gør en særlig form for danskhed sig ifølge en adfærdsforsker fra RUC sig gældende. ”Danskerne opnår status ved at bryde regler, at overskride grænser” forklarer han til Fyns Amts Avis 10 september. Hvor skræmmende det end lyder, er det altså i vores natur at blæse på naturen!


Men hvorfor er det, at nogle af os ikke kan finde ud af at færdes i naturen med respekt?


Men det er der heldigvis råd for. Naturkyndige kalder på mere information som en vej til en sundere omgang med skov og strand. Ikke forbud – det virker ifølge adfærdsforskeren ikke på danskere – men simpel uddannelse i, hvordan man gebærder sig i naturen. En genskabelse af en forståelse, der nok er gået tabt i takt med, at vi er blevet et såkaldt moderne samfund.

Og du kan sagtens gøre noget selv – betragt endelig dette som en opfordring: meld dine unger ind i et lokalt spejderkorps, hvor de med hjælp fra erfarne folk lærer at færdes med respekt for naturen. Meld dig selv ind i en af de organisationer der arbejder for at bevare de sidste rester af natur i Danmark – for eksempel Naturfredningsforeningen eller Dansk Ornitologisk Forening – og få ad den vej viden om, hvordan DU også kan bruge naturen, samtidig med, at du passer på den.

Frem for alt: indse, at naturen ikke er skabt alene som et middel til vores vederkvægelse. Den er en forudsætning for hele vores levevis og har værdi og eksistensberettigelse i sig selv. Derfor fortjener den vores beskyttelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Annonce