Annonce
Langeland

Klumme: Syv år for Langelands Museum

Formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø og tidligere museumsinspektør Peter Dragsbo. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce

Da jeg i 2013 blev ”familiesammenført” med min kone Helle Ravn på Langeland, forventede jeg bestemt et aktivt otium. Men jeg regnede med, at min borgerpligt i museumsverdenen var slut med afgangen fra Sønderborg Slot. På Langeland havnede jeg dog midt i ”oprøret” mod den noget mislykkede museumsfusion med Faaborg. Og det varede ikke længe, før Bjarne Nielsen og Lisa Pihl Jensen foreslog mig som medlem af bestyrelsen for Øhavsmuseet som ekstern ekspert.

I starten havde jeg ingen ambition om at være med til at sprænge fusionen, men blot at bidrage til, at linjen blev lagt om, så Langelands Museum fik den plads, det fortjente. Men hurtigt viste det sig, at de to kommuner var langt fra hinanden, både geografisk og mentalt. Efter et bestyrelsesmøde, der gik i hårdknude, kom Bjarne Nielsens spontane reaktion: ”Så stopper vi her!”.

Med Langeland Kommunes beslutning om at udtræde af fusionen begyndte en lang skilsmisse. Der er ingen grund til at gå i detaljer, kun at sige, at hvis de oppe på Fyn undertiden var røgede, kunne vi også være spegede. I hvert fald skulle begge museer stille op til statsanerkendelse hos Kulturministeriet.

Her stod kommunens embedsmænd imidlertid uden viden om, hvordan det skulle foregå. Heldigvis havde jeg i mange år været museumsleder på både et lille og et stort museum og samtidig siddet i fag- og museumspolitiske råd og nævn under Kulturministeriet. Så sammen med nogle gode medarbejdere på museet og langelandsdelen af bestyrelsen lykkedes det at lave beskrivelser og planer for det nye gamle Langelands Museum, som blev godkendt af Kulturministeriet.

1. oktober 2015 genopstod Langelands Museum som selvstændigt museum - og så blev jeg sgu´ formand for det hele. Der var ikke så få udfordringer den vinter. Økonomien var forringet, bygningerne var blevet forsømt, og afdelingen i Østergade havde lidt under planerne om at afvikle stedet. Personalet skulle også vænne sig til de nye tider, og nogle havde følt sig mobbet af oprøret – selv om det var lederen og arbejdsplanen, der blev kritiseret.


Men når det er sagt, må jeg også tilstå, at det kræver tålmodighed, når man sidder med et kommunalt museum.


Men vi fandt den rette leder på Langelandsfortet, aktiviteterne blomstrede frem igen, og vi kunne begynde at lave nye arbejdsplaner og visioner for museet. Arkæologien blev forankret i et sydfynsk fællesskab, bevaringscentrets fremtid blev sikret, og vi fik endelig igen en fast nyere tids museumsinspektør. Det gik fremad, selv om vi hele tiden blev slået oven i hovedet: Bygningsskader, besparelser, ekstraudgifter, besparelser .. Alligevel var vi ikke nervøse, da museet i år blev ”kvalitetsvurderet” af Kulturministeriet, selv om vi stadig venter på den endelige bedømmelse.

Blå bog

Peter Dragsbo er formand for Bevaringsforeningen Langeland og Strynø og sidder i bestyrelsen for Langelands Museum.

Er tidligere museumsinspektør ved Esbjerg Museum, ledende museumsinspektør ved Middelfart Museum, direktør for Museet på Sønderborg Slot samt overinspektør ved Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Bor Sdr. Longelse.

Men når det er sagt, må jeg også tilstå, at det kræver tålmodighed, når man sidder med et kommunalt museum. Visions- og arbejdsplanerne skulle godkendes af kommunalbestyrelsen – men så skulle der pludselig laves ”planstrategi”. Og så blev planerne lagt i skuffen (selv om museet følger dem). Så kom Realdania i 2019 med en dejlig pose penge til en genoplivning af Østergade-afdelingen som led i bymidteprojektet. Men endnu er intet sket – og finansieringen af de planlagte basisudstillinger er heller ikke på plads (selv om Østergade 23-25 naturligvis ikke kan åbne uden udstillinger). Så blev der som corona-hjælpeprojekter vedtaget både en sikring af museets magasiner og en istandsættelse af Østergade-bygningerne. Til hurtig udførelse – jamen, hvornår?

Men trods alt er Langelands Museum på rette kurs og har vist sin levedygtighed som selvstændigt museum. Så nu syntes jeg, det var tid til at afgå som formand (selv om jeg bliver i bestyrelsen). Forude ligger udbygningen af Langelandsfortet og mange andre ting - men det arbejder den nye formand allerede på. Efter de ”7 år for Lea” kan jeg nu begynde årene for Rakel, for Bevaringsforeningen. Kampen for kulturarven og de bevaringsværdige bygninger har nu engang altid ligget mit hjerte nær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce