Annonce
Langeland

Klumme: Ti, tyve, tredive ... Stranden er stadig det bedste sted at bruge tiden

Biblioteksleder Anni Bagge Jensen hylder sommerens strandliv. Arkivfoto: Anna Stærbo

Sommeren kører i højeste gear, og der meldes udsolgt på langt de fleste overnatningssteder. Der bliver kørt en del på parkeringspladserne for at finde plads, og spisestederne har god søgning. Vi har holdt ferie i starten af juli, så vi fik vores del af varmen med. Lige nu vrimler det med turister over alt næsten, selvom vi lokale godt kan finde steder, hvor der ikke er så mange.


Lær jeres børn at respektere vandet, og lær dem at svømme. Hold øje med dem, og smør dem ind i solcreme. Så er man ikke begrænset til de få overfyldte strande, men kan nyde det gode strandliv utallige steder.


Annonce

Jeg har som altid tilbragt varme dage på stranden, Ristinge for mit vedkommende. Og jeg har konstateret, at strand, sand, vand og sol er formidable elementer i at få en fantastisk dag for hele familien og alle aldre. 

Når det hele går op i en højere enhed, er det suverænt det bedste sted at bruge tiden. Helt små børn bliver på hede dage kølet ned af den relative kølighed, der er ved vandet, småbørn elsker sandlegen, at finde sten og spændende dyr, større børn kan tumle sig i vandet, til læberne er blå, og de unge bruger stranden til at mødes og se hinanden an. De voksne kan slappe af, bade og nyde solen i fred og ro.

Det har overhovedet ikke ændret sig, heller ikke den enkle, men sjove leg: ti-tyve-tredive – op til hundrede, og så er man en kylling – voksen eller barn – hvis ikke man dykker under. Helt enkelt og stadig sjovt. Glemt er pædagogiske strategier og skærmforbrug. Tiden går af sig selv.

Stranden indbyder til enkle lege og aktiviteter, og man behøver ikke at være ved muffen for at deltage. Alle kan være med. Og fornøjelsen ved at spise den medbragte klemme, som man aldrig må glemme, er særlig på trods af sandets evne til at liste sig ind alle steder.

Blå bog

Anni Bagge Jensen er biblioteksleder, Langeland Bibliotek.

Begyndte som bibliotekar i 1982 på Langeland Bibliotek.

Fra 2001-2011 arbejdede hun på Svendborg Bibliotek.

Næstformand i Repræsentantskabet for Fyns Amts Avis.

Har skrevet klummer for avisen siden 2008.

I de senere år har der været øget fokus på sikkerheden med god grund, og TrygFonden får en del reklame med deres livredderdel. Det er fint, men lyt nu til en ældre dame: Lær jeres børn at respektere vandet, og lær dem at svømme. Hold øje med dem, og smør dem ind i solcreme. Så er man ikke begrænset til de få overfyldte strande, men kan nyde det gode strandliv utallige steder. 

Og så gælder det på strandene som alle andre steder: Tag hensyn. Jeg læser med gru de mange beretninger om især de københavnske bystrande, der åbenbart nærmer sig Sunny Beach-agtige tilstande. Godt, man ikke bor der eller er henvist til at bruge dem. Dette ser jeg ingen steder på Langeland.

Alle steder er der fredeligt, folk tager hensyn, og der er heldigvis så god plads, at selv på den mest populære strand (det er nok Bjørnhøj eller, som det hedder lokalt, Cementfabrikken) er det muligt at finde et godt sted, hvor familien, parret, gruppen af unge eller de ældre kan få et sted, hvorfra man kan nyde det hele. Ikke mindst det leben, der er. Og trænger man til ro, så findes der kilometervis af strande, hvor man sagtens kan være sig selv.

Er man en af dem, der ikke kan tåle sol, er der også rigeligt med gråvejrsdage, hvor en tur langs stranden er helt formidabel til at få luft, få sat tankerne på plads, få motion og ikke mindst en naturoplevelse, der altid er ny og frisk. Dette er min hyldest til saltvand, strand og strandliv i det hele taget. Hver gang nyt og samtidig dejligt velkendt og uforandret.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Debat: Holdbare løsninger i Langeland Kommune er politikernes ansvar - ikke administrationens

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce