Annonce
Langeland

Klumme-skribent spørger: Hvorfor hulen nedlægge valgsteder?

Jette Purup, dagens klummeskribent. Arkivfoto: Kristina Holt
Annonce

For nylig var de langelandske politikere på nippet til at lukke tre skoler uden at vide det. Det blev forpurret, og skolerne skal nok overleve, for ingen politiker har lyst til at nedlægge skoler lige nu.

Sidste mandag nedlagde politikerne så tre valgsteder, og det er værre, for et valgsted fra eller til betyder nok ikke så meget for politikerne i næste års valgkamp?

FAKTUM ER, at et flertal i kommunalbestyrelsen har besluttet, at tre af otte valgsteder i Langeland Kommune nedlægges til nytår, nemlig valgstederne på Strynø, i Lejbølle og i Lindelse. Beslutningen er en del af kommunens budget for 2021.

Det betyder, at 1273 vælgere, som satte deres kryds på et af disse valgsteder ved folketingsvalget sidste år, skal køre op til 10 km længere eller sejle i over en time, hvis de vil stemme på valgdagen til kommunalvalget 16. november næste år.

Det er et problem: Jo længere, folk skal køre (eller sejle) for at stemme, desto færre gør det, og det er de fattigste vælgere – for eksempel dem, der ikke har bil – der bliver hjemme.

Strynø lå ellers klart i toppen af hitlisten over valgdeltagelsen i kommunen ved det seneste valg: 91 pct. - 126 af de 139 stemmeberettigede - mødte op og stemte. Lejbølle var nr. 2 med 84 pct., Lindelse lå i bunden med 79 pct.

Hvorfor netop disse tre valgsteder skal nedlægges, står hen i det uvisse, for diskussionerne er foregået bag lukkede døre.

Borgmester Tonni Hansen har dog i Fyns Amts Avis løftet sløret lidt: Lukningen af valgsteder skyldes øgede krav til digitalisering.

Men der tager du vist fejl, borgmester. Digitalisering er ikke noget krav, så vidt jeg kan læse mig frem til.

Sidste år i august spurgte Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti indenrigsminister Astrid Krag, om det er rimeligt, at kommunerne skal skære i antallet af valgsteder (…) for at finansiere et nyt it-system til afholdelse af valg

Krag fik firmaet KOMBIT, som skal levere det nye it-system, til at svare: Kommunerne må selv bestemme, om de vil digitalisere alle valgsteder, lød det.


Jo længere, folk skal køre (eller sejle) for at stemme, desto færre gør det, og det er de fattigste vælgere – for eksempel dem, der ikke har bil - der bliver hjemme.


Så Tonni Hansens næste argumenter, at problemet er it-sikkerheden og at kommunen ikke har it-medarbejdere nok til otte valgsteder - de falder jo så også bort.

I øvrigt har KOMBIT meddelt, at det nye system først er klar i 2022...

Det må betyde, at kommunalvalget om et år kan afvikles manuelt i Lejbølle, Lindelse og på Strynø, som det plejer.

På Strynø, for eksempel, kan valgsekretær Asta Lundsgaard som sædvanlig sidde og krydse vælgerne af i sin store bog, og valgstyrerformand Karl Møller Knudsen kan udlevere en alenlang stemmeseddel til hver enkelt.

En af fire menige fire valgstyrere (jeg var en af dem ved folketingsvalget i 2019) kan trække forhænget til stemmeboksen for, så vælgeren kan sætte sit hemmelige kryds med den røde – altid røde – blyant. Valgstyrer nr. 2 kan påse, at stemmesedlen havner i valgurnen, nr. 3 udlevere chokolade og nr. 4 sige høfligt farvel.

BLÅ BOG

Jette Purup er født i 1951. Journalist og pensionist.

Har arbejdet i bl.a. Danmarks Radio samt på Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Øboen.

Har været valgstyrer på Strynø ved de to seneste valg.

Er aktiv i bl.a. Lokalt Demokratiudvalg, Alternativet Langeland og Langelands Sti-venner.

Når Karl kl. 20 har erklæret valget for afsluttet, kan valgstyrerne gå i gang med at sortere og tælle stemmerne, og Asta kan ringe resultaterne de rigtige steder hen. Færdigt, manuelt arbejde - ingen digitalisering her.

Stemningen i gymnastiksalen på Strynø Skole er en lille smule andægtig valgdagen igennem. Alle øboerne - børn og voksne - er bevidste om, at noget vigtigt er på spil. De fejrer demokratiets folkefest sammen, retten til at stemme ved frie og hemmelige valg.

Det er ufatteligt, at man vil lukke valgstedet på Strynø, mente en læserbrevsskribent forleden. Han kunne have taget Lejbølle og Lindelse med. Jeg fatter det heller ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce