Annonce
Svendborg

Klumme: Play eller pause

Anna van Deurs. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Foto: Andreas Bastiansen

Det er tungt at trække vejret. Jeg er tæt på at tude som et lille barn, frustreret og ked af det, og jeg vil gerne ud af den tilstand. Derfor har jeg lige trykket pause på Before the Flood, der følger Leonardo DiCaprios kamp for klimaet. Trykket pause på virkeligheden og dens barske realiteter. Jeg bliver helt pinlig berørt samme øjeblik, som jeg trykker på knappen. For lige nu er jeg ramt af kognitiv dissonans, og jeg vil gerne bare af med det. Men jeg fortjener det.

Vi mennesker stræber grundlæggende efter overensstemmelse mellem det, vi tænker, det vi siger og det vi gør. For når det lykkes, har vi det rart. Stemmer vores tanker, holdninger og viden derimod ikke overens med vores handlinger og ytringer, opstår der kognitiv dissonans. Anerkendt psykologisk teori udarbejdet af Leon Festinger. En ubehagelig indre konflikt. Spændingstilstand. Det kan være en lille indre konflikt hos forbrugeren, der gerne vil købe økologiske varer, men ikke har råd til det. Det kan være en stor konflikt hos misbrugeren, der godt ved, at stofferne ødelægger alt, men alligevel tager dem. Lige nu er det mig, 19-årige Anna, opvokset i Generation Klimakrise, der ikke føler, at jeg gør det godt nok. Jeg væmmes med gru mine flyveture til Indien, New York og Mexico - jeg kunne blive ved. Klumpen i min mave vokser blot yderligere ved tanken om, at min rejselyst stadig hiver i mig. Jeg er ung, nysgerrig og lige blevet student. Det er nok desværre ikke sidste gang, jeg sætter mig i en flyver.

Et menneskes holdning består af tanker, følelser og handlinger. De følelser, vi har for en sag, påvirker vores tanker om sagen, og vores tanker påvirker omvendt også vores følelser for den. I sidste ende går det ud over måden, vi handler på. Lige nu har mine følelser rigtigt gode odds for at ændre mit handlemønster. Hvis Greenpeace ringede i dette øjeblik, ville det tage dem få sekunder at tømme hele min bankkonto. Men desværre holder de følelser jo ikke længe, hvilket jeg egentligt er lidt taknemmelig over. For det er dybt ubehageligt at være ramt af kognitiv dissonans. Et ubehag, som jeg lige nu forsøger at reducere. Gad vide, hvor mange af mine handlinger, der i virkeligheden er et forsøg på at få verden til at stemme overens?

Annonce

Som mennesker er der flere forskellige måder, vi gør det på. For eksempel ændrer vi vores måde at tænke på, så den stemmer mere overens med vores handlinger: - Jeg ryger jo kun til fester. Vi undgår situationer med mennesker, hvor vi risikerer at ytre os i modstrid med vores holdninger. Eller vi undgår viden, der gør os bevidste om, at vores holdning og handling ikke stemmer overens. For eksempel findes der et utal af dokumentarprogrammer, statistikker og følelsesladede taler om klimakrisens alvor. Alt sammen noget, der sender os direkte i kognitiv dissonans. Måske derfor bliver så mange fjerne i blikket, sukker og skifter emne, når ordet klima kommer på banen? Jo mere research jeg laver til min næste kortfilm Klimakrigeren, jo flere klima-posts dukker der også op på min Facebook og Instagram. Algoritmen tilpasser sig det, jeg søger på, og giver mig mere af det. For som instruktør at kunne skildre en radikaliseringsproces, der lige nu har gode vækstforhold, skal jeg nemlig forstå min hovedkarakter. Forstå hendes verden. I starten læste jeg alle opslagene om klodens dårlige tilstand til ende. Nu har jeg lagt mærke til, at jeg scroller hurtigt forbi. Et ubevidst forsøg på at undgå kognitiv dissonans?


Vi er alle mennesker, og selvfølgelig vil vi gerne undgå det ubehag, der opstår, når vores holdning og handling ikke stemmer overens. Men vi står i en global krise og i stedet for at snooze de dårlige nyheder og dermed den kognitive dissonans, kan vi udnytte det, når vi er i den.


Teenager, forælder, pensionist eller politiker. Vi er alle mennesker, og selvfølgelig vil vi gerne undgå det ubehag, der opstår, når vores holdning og handling ikke stemmer overens. Men vi står i en global krise og i stedet for at snooze de dårlige nyheder og dermed den kognitive dissonans, kan vi udnytte det, når vi er i den. Bruge ubehaget konstruktivt og reducere det ved at få vores handling til at stemme overens med vores holdning. Ved at bytte oksekød ud med kylling reduceres vores CO2 aftryk i kosten med op til 80 procent, afhængig af hvor i verden vi bor. Jeg tager en dyb indånding og trykker play. Play for dokumentaren og Leonardo DiCaprios klimakamp. Play for virkeligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce