Annonce
Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Hans Jakob Clausen. Foto: Michael Bager

Vi svineproducenter ender ofte i gabestokken som de store klimasyndere, fordi vi nok ikke er gode nok til at informere den øvrige befolkning om, hvordan vores dyr i vores besætninger bliver målt på klimaaftryk.

En stor svineproduktion får ofte skyld for at belaste klimaet, men det er nu ikke grisens skyld. Dyrets evne til at omsætte foder til kød er nærmest uden side stykke.

De færreste danskere vil nok skrive under på, at grise er godt for klimaet. Opvokset på store svinefarme på en diæt af blandt andet soja fra Sydamerika ender de på middagsbordene i Kina. Det lyder som opskriften på klimasvineri af værste skuffe.

Annonce

Vi er nu lidt varsomme med at sige, at grise er direkte klimavenlige, men sammenligner vi grise med andre husdyr, ser regnestykket fornuftigt ud.

Men piller man alt det med konsekvenserne af et overdrevent kødfråseri ud af det store klimaregnestykke og kigger på, hvad grisen rent faktisk kan, står man tilbage med et dyr der aspirerer til at være klimaduks. Vi er nu lidt varsomme med at sige, at grise er direkte klimavenlige, men sammenligner vi grise med andre husdyr, ser regnestykket fornuftigt ud.

I en rapport fra Århus Universitet når forskerne frem til, at lam er den værste klimasynder. Lammekød giver et CO2-udslip på 21,4 kilo pr. kilo, oksekød 13,9, kylling 5,5 og grisekød 5,3. Men alligevel trædes der varsomt i den formulering, hvilket skal ses i lyses af den ballade, Danish Crown fik efter en kampagne i 2020. Her blev grisekød omtalt som mere klimavenligt, end man tror, og klimakontrolleret.

Det oversolgte ifølge kritikerne budskabet om grisens fortræffeligheder, fordi kødproduktion belaster klimaet, uanset hvordan fakta vendes og drejes.

Vi i landbruget skal være forsigtige med de her tal, for der findes ikke en international standard for, hvordan man beregner klimagaser for husdyr. Så længe vi ikke bruger samme formel, får vi heller ikke det samme resultat.

Men der er ingen tvivl om, at den største klimabelastning kommer fra foderet - og det er grisene rigtige gode til at udnytte. Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret, selv her får kyllinger baghjul.

Blå Bog

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing.

Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk.

Hans Jakob Clausen er desuden medlem af Odd Fellow Ordenen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Når jeg ser på grisenes formidable evne til at omsætte foder til kød, ser regnestykket noget anderledes ud. I år 2020 lå danske avlsgrise i førertrøjen på en foderudnyttelse på omkring 2 kilo korn pr. kilo tilvækst. Hvis man ikke er alt for nøjeregnende, svarer det til, at grisene skal bruge 2 kilo korn for at vokse et kilo. Jeg kan se ud fra min egen foderudnyttelse, at det ligger den på 2,65 pr. kilo korn pr. kilo tilvækst. De sidste 10 år er det tal faldet med en procent om året.

Der er stadig en stor genetisk variation hos vores avlsdyr, og så længe, der er variation, er der også mulighed for fremgang, men vi avler ikke kun grise med lavt foderforbrug, for det kan have negativ virkning på grisenes holdbarhed.

Jeg håber, at mange her fra Langeland besøgte nogle af de Åbne Landbrug, man kunne komme ud besøge sidste søndag. Faktisk var der 55.000 danskere, som tog mod til at besøge os. Det skal I have tak for.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Gudstjenester

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce