Annonce
Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Betina Iroisch Kristensen. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

"Nu falmer skoven" er min absolutte yndlingssalme, og efteråret er også en af mine favoritårstider. Bladende, der skifter farve, og den smukke efterårssol, som gør udelivet særligt attraktivt i efteråret. Med dette efterår går kommunalvalget også for alvor i gang.

Det er fedt at se, at omkring 127 har valgt at stille deres kandidatur til rådighed for vores demokrati.

De 127 kandidater er fordelt på 15 lister. Og det er skønt, at cirka en tredjedel af de opstillede er kvinder. Selvom endnu flere havde været fedt lige såvel, som en større kulturel og etnisk mangfoldighed havde været dejlig. Men forhåbentlig finder de stemmeberettigede en kandidat, de kan spejle sig i.

Annonce

Der er nok af dagsordner at tage fat på for dem, der stiller op, og særligt dem, der bliver valgt. Noget af det, jeg har fokus på, er Svendborg Kommune som attraktiv tilflytningskommune, både tilflytningsattraktiv for borgere, men også for virksomheder. Og så er jeg som sygeplejerske, mor og skolebestyrelsesformand, særlig optaget af den lokale velfærd, altså hvilke tilbud der er til vores børn og unge, hele skole- og uddannelsesområdet og selvfølgelig ældre- og handicapområdet.

Hvordan er deres bud på, hvordan vi ikke blot kan bevare velfærden, men også udvikle velfærden i Svendborg Kommune?

Danmark vokser, og det gør Svendborg også, og det betyder også, at flere bliver en del af vores kommunes velfærdssystem. Og særligt antallet af ældre over 80 år forventes at vokse støt. Fyns Amts Avis bragte et indlæg den 14. oktober, hvor vi kan læse, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregninger viser, at blandt andet Svendborg Kommune skal tilføres omkring 200 millioner eller spare for et tilsvarende beløb frem mod 2030, hvis der skal være råd til samme velfærd som i dag. Det er ret bekymrende, og landets borgmestre har også fælles sendt en appel til folketinget, og det tyder på, det tages alvorligt fra Christiansborg. Blandt andet er der udarbejdet et forslag om en velfærdslov.

Men det ændrer ikke ved det faktum, at når en befolkning vokser, så giver det øgede velfærdsudgifter, og der har over årene været diverse sparekataloger i kommunalt regi. Derfor er noget af det, jeg interesserer mig for her i valgdebatten, at høre de opstilledes tanker og bud både omkring den her store ekstra udgift, som vi kan forvente. Hvordan er deres bud på, hvordan vi ikke blot kan bevare velfærden, men også udvikle velfærden i Svendborg Kommune?

Der er stadig steder, hvor der er for mange børn per voksen. Det er både på skole- og dagtilbudsområdet. Men der skal også kigges på, hvor mange de ansatte inden for ældre- og handicapområdet har ansvaret for på en vagt. Der er stadig for mange steder inden for velfærdsområderne, hvor der for mange opgaver til de ressourcer, der er til rådighed. Det slider på personalets trivsel og påvirker deres arbejdsmiljø. Og det er jo i sidste ende også byrådspolitikernes ansvar, at Svendborg Kommune er en attraktiv arbejdsplads, hvor arbejdsmiljøet er i orden, for at vi kan få god velfærd for pengene.

Så, som Fyns Amts Avis skrev den 20. oktober, så lad os få gang i samtalen. Jeg glæder mig i hvert fald til at deltage i debatten om Svendborg Kommune.

Annonce
Ærø For abonnenter

En skorstensfejer, en læge og en militærmand: Mød de nye ansigter i Ærøs kommunalbestyrelse

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Anns mand vidste, at hun var lesbisk: Alligevel giftede de sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konkursramt vvs'er og arkitektfirma i konflikt: Beskyldningerne flyver, og store fynske prestige-byggerier forsinkes

Debat

Klumme: Spar ikke på visionerne for børnenes læring og dannelse

Søsiden

Når standardfærgen skal spare et kvarter: Ekspres-fart fordobler elforbrug

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Millionoverskud på ejendomme, overfladebehandling og rengøring - og to tilfredse murermestre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Plejecenter i vest. Tak

Langeland

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Ærø

Forvirring om avisbudene: Hvad skal der ske?

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Langeland

Nyt erhvervsnetværk: - Der gemmer sig små virksomheder derude, men vi kan ikke finde dem

Annonce