Annonce
Ærø

Klumme: Noget om stilhed

Eyvind Gulbrandsen, leder af Viften, Ærø Musik- og Ungdomsskole, klummeskribent
Annonce

Det første, jeg lagde mærke til under coronaens første nedlukning, var det pludselige fravær af støj.

Nu er der normalt rimelig stille på Ærø. Selv i Ærøskøbing, hvor jeg bor, er stilheden en betydelig del af hverdagsmiljøet. Selv de mest travle sommerdage, skal man ikke lede længe efter et sted, hvor der er helt tyst.

Og nu er der vinter. Og coronanedlukning. Stilheden kan nærmest ikke have bedre vilkår. Og dog.

Forleden dag gik jeg en tur med en god ven ude på Ommelshoved. En af de yderst sjældne januardage, hvor der er vindstille, høj blå himmel. Solen varmer. Det slog os med det samme, hvor stille der var. I en i forvejen stille verden var stilheden overvældende og, ja, opmærksomhedskrævende!

Der er ingenting som stilheden, der kan hviske opfordrende: “Hør!”


Paradoksalt nok er min ven og jeg ret snakkesalige, så vi brugte mere tid på at bryde stilheden med snak om, ja, stilhed, end at bare lytte.

Eyvind Gulbrandsen


For der er altid lyde. Stilheden fungerer som et forstørrelsesglas i forhold til alt, hvad der ellers drukner i larm. Man skal bare lytte.

Paradoksalt nok er min ven og jeg ret snakkesalige, så vi brugte mere tid på at bryde stilheden med snak om, ja, stilhed, end at bare lytte.

(Den intense og ufiltrerede oplevelse af natur får jeg nok bedst alene. Sammen med andre bliver oplevelsen hurtigt kransende omkring refleksion over oplevelsen. Det er også godt nok, omend noget andet).

Selv i den absolutte stilhed vil der altid være lyde tilstede. I et totalt lydisoleret rum vil man, er jeg blevet fortalt, høre (mindst) to lyde. En dyb (dine blodbaner, dit kredsløb) og en lys (dit nervesystem). Dertil kommer sandsynligvis en lille smule tinnitus, forhåbentlig dit åndedræt, suppleret med andre, mere eller mindre autonome kropslige lyde. Selvom disse lyde kan siges at komme indefra, er der jo forskel på den indre og ydre oplevelse af stilhed. Håbet, om at transcendere ind i den absolutte stilhed, skal selvsagt ikke findes i ydre omgivelser eller reelle hørbare vibrationer.

Mit store idol, komponisten John Cage, valgte, efter han havde dyrket zenbuddhisme i årevis, at finde “et stille sind” i de mest udfordrende miljøer, når der kommer til støj: Storbyen. Hvis han kunne opnå “a quiet mind” der, så måtte målet være nået.

Jeg tror mange af os oplever en pålagt stilhed i disse dage, hvor den ellers konstante “lyd af liv” er skruet helt ned for. Det var fascinerende i starten. Nu er også det ved at blive normalen. Skønt for nogle, frustrerende for andre, sikkert.

Der er et tydeligt link imellem stilhed og nedlukning. Ikke kun konkret i form af, at verden er mere tyst, men også, for mange af os, i form af mindre distraktion.

Meget af det sædvanlige “larm” som fylder hverdagen, forsvinder, og noget andet træder frem. Alt det som altid har ligget der, men dækket over af hverdagens trummerum, kommer til syne. Som når man slukker for køkkenviften.

Jeg oplever særlig at refleksionen og eftertænksomheden får mere plads. I denne nedluknings-omgang har jeg stillet mig selv spørgsmålet: Findes der et mætningspunkt for eftertænksomhed? Hvor meget mere refleksion er der behov for?

Det er netop det spændende med at lytte til stilheden; Der vil altid være en overraskelse på lur. Selv når du tror nulpunktet er nået, så dukker der et eller andet op. Noget, der rammer lige midt ind i dit fokusområde. Som hvis en ene stjerne skulle dukke op på en ellers sort nattehimmel.

Der bliver bare aldrig helt stille. Og tak for det.

Billedet er af Robert Rauschenberg og hedder “White painting; Three panels” (1951).

Til sidst vil jeg anbefale at undersøge Robert Rauschenbergs maleri “White painting; Three panels” (1951).

I 1952 skrev John Cage “4’ 33” som musikkens svar på Rauschenbergs maleri. Cage omtalte “White painting” som en lufthavn for lys, skygger, støv.

Man skal bare kikke. Eller lytte. Der sker altid noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Mette Frederiksens israelske vaccineplaner er “fløjtende ligegyldige” for den nuværende coronabølge, siger eksperter

Faaborg-Midtfyn

Det er folks egen sag: Læsere kritiske over for vaccinationstvang

Annonce