Annonce
Langeland

Klumme: Når fuglene afprøver forårsstemmen

Snevejr er et fænomen, der kan få fantasiløse vejrprogrammer på tv til at gå helt amok, lyder det fra Anni Bagge Jensen i dagens klumme. Arkivfoto: Anna Stærbo.

Så har vi lige haft to weekendender, som er gået fra vintertid til forårstid. Fra sne og hård frost forrige søndag til 12 grader i skyggen denne søndag. Begge vejrtyper indbød til skønne naturoplevelser og ture, blå himmel og udendørsaktiviteter, for slet ikke at tale om havets skiftende tilstand og farver og solopgange og -nedgange.

Jeg hørte sågar fuglene øve sig prøvende på det kommende forår denne søndag.

Jeg vil tro, at de fleste har haft en fest med det gode vejr, selvom det selvfølgelig er træls med sne, hvis man skal ud i det med bil eller på anden måde færdes. En af udfordringerne har været den is, der har ligget under snelaget. Det var i hvert fald ikke sjovt at gå eller cykle på.

Hverdagens helte, det vil sige dem, der står tidligt op og rydder og salter veje og fortove, er blevet en slags mediedarlings. I det hele taget er snevejr et fænomen, der kan få fantasiløse vejrprogrammer på tv til at gå helt amok.

Vi fik en forsmag for fænomenet, da vi fik lidt sne tidligere i år. Her var TV2s reporter taget til Årup til en seer, der havde indberettet 8 cm sne til TV2. Reporteren måtte simpelthen stille det uundgåelige spørgsmål for reportere i vore dage: hvordan oplevede du snevejret? Den sagesløse borger har nok fortrudt, at hun har sagt ja til TV, men hun svarede vist behersket. Jeg hørte ikke ordentligt efter, må jeg indrømme, fordi jeg var så opfyldt af kvalme, at jeg måtte forlade rummet.


Reporteren måtte simpelthen stille det uundgåelige spørgsmål for reportere i vore dage: hvordan oplevede du snevejret?


Og som den gamle krage, jeg er, genkaldte jeg mig de uforlignelige billeder fra vinteren 78-79 – se der kunne man tale om oplevelser ud over det sædvanlige.

På samme måde er TV i den forgange tid kørt ud til fastkørte bilister, til vejformænd og vejhjælp for at få sensationelle historier om saltning af veje, sneens situation, sneplove og andet potent materiel, og sørme om de ikke får vristet en slags katastrofestemning ud af de rolige mænd, der har lidt svært ved at holde masken overfor de jagtende journalister.

BLÅ BOG

Anni Bagge Jensen er biblioteksleder, Langeland Bibliotek.

Begyndte som bibliotekar i 1982 på Langeland Bibliotek.

Fra 2001-2011 arbejdede hun på Svendborg Bibliotek.

Næstformand i Repræsentantskabet for Fyns Amts Avis.

Har skrevet klummer for avisen siden 2008.

Lørdag havde DR nr. 2 i rækken af programmet ”Danmark griner”, der skulle bringe lidt sjov ind i tilværelsen. Og for mig lykkedes det fuldstændig. Tak til DR for at forsøge sig i den svære genre, der blandt andet havde Smadremanden, Christopher med en herlig tegnsprogssang, Damen med de blå tænder og ikke mindst en herlig sketch med en vejrvært, der bare lakonisk lovede samme vejr over det hele både denne og næste uge. For mig var det højdepunktet og spot on.

Citat efter hukommelsen: ”Vejret var meget som man kunne forvente det – og måske bliver det lidt bedre, men det gør det nok ikke.” Det lykkedes ovenikøbet komikeren at tale med den type svagt sydsjællandske dialekt, man åbenbart undervises i, hvis man skal kunne slå igennem som vejrvært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Friskoler byder ny skole velkommen: - Der er plads til flere i Svendborg

Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce