Annonce
Ærø

Klumme: Minder om sommer på Aggershøj for sømands- og fiskerenker

Klummeskribent Margit Ambrosen. Arkivfoto: Anders C. Østerby

I maj måned for ni år siden flyttede min mand og jeg vores liv til Ærø. Med dengang to små børn på et halvt og to år og adskillige trailere fyldt med alle vores ting.

Vi havde dengang sagt ja til at bestyre Sømandsmissionens Feriehjem Aggershøj i Marstal. Feriehjemmet åbnede i slutningen af krigsårene dørene for sømands- og fiskerenker, der havde mistet deres mænd på havet. Nogle søfolk var blevet bombet, andre minesprængt, og hjemme sad nu en ung mor alene med parrets børn. Dem ville Sømandsmissionen gerne gøre noget godt for og inviterede derfor enkerne og deres børn på 10 dages ferie hvert år, med alt betalt.

Hver sommer siden krigsårene har Aggershøj åbnet dørene og taget imod en god flok sømands- og fiskerenker. I år havde der været 75 års jubilæum, når enkerne en skøn sommerdag, havde drejet ned af indkørslen til Aggershøj. Men som så mange andre har vi måttet aflyse vores arrangementer grundet corona.

Det havde været vores 10. sommer med "damerne", som vi kalder dem, i huset. Det får os til at tænke ekstra meget tilbage på de mange gode stunder, vi har haft med damerne.

Allerførst modtagelsen af damerne på Marstal Havn, hvor der blev givet kram og grinet og sagt velkommen. Når sidste kuffert var trillet ned ad indkørslen til Aggershøj, blev der traditionen tro serveret nybagt kringle og kaffe i forhaven i skygge fra træerne og under det hejste dannebrog og dueflag. Så var dagene startet på god maner.

Så startede ferien rigtig for damerne, og der blev lagt planer for ture ud i det blå. Der er blevet pakket mange kaffekurve, og turene er gået til Vitsø, Søbygård, Kleven Havn, Marstal Havn, Voderup Klint og mange andre steder. Damerne er også selv gået på mange ture, til glæde for handelslivet i Marstal - for hvor mange damer er ikke vendt tilbage med tøj og sko, der er blevet vist frem i de gamle stuer… Damerne er kendt som agerhøns i hele Marstal, da de tit går gennem byen i grupper, sludrende i et væk.

Der er også blevet plukket bær i lange baner. Både dem i vores egen have og brombær i skoven. Det er blevet til mange desserter af frugtgrød og marmelade til vores høstmarkeder i huset. Vi har spist vafler i Kina, som vi siger, når alle damerne inviteres til sangaften i den kinesiske pavillon i forhaven. Der er foretaget utallige gåture til ”bænken” for toppen af Græsvænge-bakken, hvor solen er set gå ned i vest, og hvor der er blevet rum for de dybere samtaler.

Hver morgen startes med flaghejsning og morgensange ovenpå morgenmaden. Aftenerne byder på endnu mere sang, hvor damerne har sunget fædrelandssange, sange fra Skagen til Esbjerg til Hundested og sange, som de alle husker og genkalder sig, fra en tid i søndagsskolen. Aftenerne bringer ofte større emner i livet på bane og styrker samværet.

Tilbage på Marstal Havn triller damernes kufferter over rampen og ind på færgen. 10 gode dage er gået, og der siges på gensyn og vinkes, til færgen er ude af syne.

Hver sommer siden krigsårene har Aggershøj åbnet dørene og taget imod en god flok sømands- og fiskerenker. I år havde der været 75 års jubilæum, når enkerne en skøn sommerdag, havde drejet ned af indkørslen til Aggershøj. Men som så mange andre har vi måttet aflyse vores arrangementer grundet corona.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce