Annonce
Svendborg

Klumme: Man kender svaret, men kender man også spørgsmålet?

Peder Jest. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. Foto: Andreas Bastiansen
Annonce

Man kunne give en anbefaling, især til ledende personer i samfundet: vær ydmyg, du kunne tage fejl. Vær venlig, måske bliver du husket. Vær troværdig og se fremad. Undgå gengældelse, men vær i stedet generøs og nysgerrig. Vær tilgivende og vær dig selv.

Muligheden for at forblive lærerig vil også gøre dig gladere. Så er det langt sjovere og lettere at gå i diskussion med sine holdninger og synspunkter, uden at stille det som krav til andre og uden forventning om, at det skal reguleres og gælde for alle.

Sagen er, at rigtig mange mener noget om alt.

Det er godt at have meninger og synspunkter. Det er også godt at fremsætte dem på rette tid og sted. Rigtig fint, hvis andre bliver inspireret af dem, måske synes det samme, måske mener noget andet og kommer frem med dette.

Men der er en stærk tendens, for at sige det mildt, at andre skal rette sig efter den udtalte mening eller synspunkt. Hvis man ovenikøbet kan få mange følgere i ens synspunkt, så det bliver en sag, et krav.


Man kan spørge sig selv om, hvorfor det ikke er i orden, at vi har forskellige opfattelser af hverdagsting, andres meninger og håndteringer?

Peder Jest


Dertil kommer samtidig ønsket om, at området, synspunktet må reguleres, ja måske ligefrem lovgives. Meget ofte ender det med pressionsgrupper eller personangreb.

Allerværst ses det på de sociale medier, hvor mange tillader sig de mest uhyrlige ytringer, diskriminerende og personlige udsagn. Men det opleves også i medierne, de skrevne og de virtuelle.

Det mest bemærkelsesværdige er, at det ofte er ledende personer, opinionsdannere, der fremlægger synspunkter med krav om reguleringer. Dertil er det en smitsom sygdom, en slags meningsepidemi, hvor man selv kan skaffe sig medietid og personmarkering , hvis man følger op og tilslutter sig. Alt dette kan være rigtig godt, hvis det er fordi man vil bekæmpe uretfærdigheder, hjælpe udsatte eller lignende. Men langt det meste drejer sig om at regulere ting og personer.

Peder Jest

Peder Jest er ny klummeskribent på Fyns Amts Avis.

Peder Jest er 71 år og bor i Vindeby på Tåsinge med sin hustru. Han har fire børn, seks børnebørn og et oldebarn.

Indtil 1. september i år er han lægelig direktør på Odense Universitetshospital efter 13 år på den post. Herefter går han på pension. Peder Jest er uddannet læge med speciale i intern medicin og ældresygdomme og har siden 1990 gjort karriere i det sydfynske - som cheflæge på det tidligere Rudkøbing Sygehus, på Svendborg Sygehus og Sygehus Fyn.

Han har desuden været medlem af og formand for en lang række bestyrelser, udvalg og råd. Mange af posterne afspejler hans særlige interesse for sundhedsteknologi og ældre og sårbare patienter.

Man kan spørge sig selv om, hvorfor det ikke er i orden, at vi har forskellige opfattelser af hverdagsting, andres meninger og håndteringer? Hvorfor vi ikke blot kan lytte og tilkendegive egne holdninger? Hvorfor det skal ende i krav, ofte krav om tilpasning og regulering.

Vi ser det i små og store sager, vi afventer ikke fakta eller videnskabelige vurderinger, det bliver følelser og psykologiske opfattelser, med udgang i ens eget liv, der bestemmer udfaldet.

Eksemplerne er utallige. Senest om kvinder må få mulighed for at blive mødre i sen alder. Nogen vil regulere det helt og nærmest lovbestemme om sagen, andre vil sikre, at de ikke selv via skattebilleten finansierer det etc.

Et andet eksempel er om alkohol må indtages før det fyldte 18. år. Den debat er nærmest ikke afsluttet før kravene om lovindgreb fremsættes, ovenikøbet af formænd for magtfulde organisationer. Så må det jo være det rette?

Det er komplekse områder, hvad er sund fornuft, hvad er lov- og ordens samfundet, hvad er ensretning og hvad er knægtelse af personlige rettigheder? Hvordan er sagerne belyst, er det både samfundsgavnligt og forebygggende for den enkelte? Hvad ved man om effekterne af reguleringer, både de positive og de negative.

Det vil gavne løsninger og beslutninger, hvis man stillede flere spørgsmål end svar i diskussionerne og fremsættelsen af sine synspunkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce