Annonce
Langeland

Klumme: Langeland siger nej til løgn, personhetz og utopisk valgflæsk

Klummeskribent Anker Nielsen fra Bagenkop opfordrer til en hård, men fair valgkamp. Arkivfoto: Anna Stærbo

Den 16.november skal vi til kommunalvalg. Det er en af de helt store begivenheder i et demokrati. Vi, der bor her, skal udvælge 15 af de mange opstillede kandidater til byrådsmedlemmer - de mennesker, der skal varetage Langelands ve og vel i de kommende fire år.

Ved vort seneste kommunalvalg vandt vor borgmester, Tonni Hansen, en kæmpe sejr. En jordskreds-sejr, der gav genlyd i hele Danmark i form af en massiv, landsdækkende medie-omtale.

Nu står Tonni overfor en mega-udfordring. At forsvare dette helt "vanvittige", personlige valgresultat, der var Tonnis sejr. Langlændernes ubetingede støtte til "en af deres egne".

Annonce

Kan han gentage denne fantastiske præstation efter fire år i borgmesterstolen?

De politiske modstandere er nye ansigter øverst på andre partiers kandidat-lister. Spidskandidater som Peter Hansen (V), Søren Ramsing (R) og Jørgen Nielsen (K) er "nye topfolk", der i kraft af deres placering øverst på kandidatlisterne har store chancer for at blive valgt.

Folk er dødtrætte af dette overforbrug af fedt valgflæsk. Det fører til politiker-lede.

De vil utvivlsomt bringe nye ideer og målsætninger i spil. Det samme vil flere markante kandidater, der står lidt længere ned på listen, gøre. Det er kandidater, der har været meget synlige på Langeland. Her tænker jeg på Ole Sørensen, også kaldt Rebellen, Britta Andersen (tidl. Humble Bageri) og Jesper Skovhus (Langeland siger nej).

Jeg forventer, at de bliver nye, markante debattører.

Debatten, populært kaldet valgkampen, kan blive en endog meget barsk affære. Der har været mange ubehagelige eksempler på stridigheder, hvor kandidaterne er gået langt over stregen. Noget af det værste, jeg husker, var, da en markant langelandsk politiker lavede en personlig hetz under falsk identitet mod en politisk modstander.

Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at Langeland siger nej til en svinsk debat fyldt med usandheder, modbydelige person angreb, og ikke mindst kandidater, der lover guld og grønne skove om emner, der slet ikke kan besluttes på kommunalt plan, men derimod besluttes i regionerne eller i Folketinget.

Folk er dødtrætte af dette overforbrug af fedt valgflæsk. Det fører til politiker-lede.

Der er mange kandidater, men kun 15 pladser. Derfor er det naturligvis uhyre vigtigt for den enkelte kandidat at gøre sig synlig. Det er helt fint med en skarp valgkamp, hvor kandidaterne "går til stålet". Vælgerkravet er, at argumenterne er saglige.

De fleste kandidater stiller op med et oprigtigt ønske om at bidrage til det bedst mulige for Langeland. Derfor skal vi borgerne/vælgerne behandle vore politikere ordentligt. Det kan være meget utaknemmeligt at være politiker. Mange bliver svinet til med sprogets mest nederdrægtige gloser. Nogle udsættes for grove trusler, og i visse tilfælde bliver deres familie udsat for det samme. Ægtefæller, deres børn i skolen, osv.

Det er helt uhørt, ja undertiden sågar strafbart. Det hører ingen steder hjemme.

Det har i øvrigt også den konsekvens, at mange, der måske kunne blive fremragende politikere til gavn for Langeland, takker nej, når de opfordres til at lade sig opstille på en kandidatliste.

Pressen spiller en væsentlig rolle. Ikke mindst i en valgkamp, hvor kandidaterne presser på for at få så meget spalte-plads som overhovedet muligt. Det er meget vigtigt for demokratiet, at pressen lader folk komme til orde. Pressen har ansvar i sin redigering for at "dele sol og vind lige", uanset et indlæg tilhører rød eller blå blok.

BLÅ BOG

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

Jeg tillader mig at opfordre pressen til at konfrontere politikere, når de agiterer "helt ud i skoven". Spørge kritisk ind til kandidaterne og afsløre dem og deres utopi af hensyn til vælgerne.

"Langeland siger ja tak" til en benhård, men fair valgkamp. De 15, der ender med at blive valgt, skal trods alt kunne være i stue sammen de næste fire år.

Rigtig god valgkamp!

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport For abonnenter

GOG: Målmandsduellen er tilbage før DM-storkampene

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 17. og onsdag den 18. maj

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce