Annonce
Langeland

Klumme: Kender du Klippekort-Jørgen?

Lene Berthelsen skriver om Klippekort-Jørgen, som kan noget særligt, i denne klumme. Foto: Anna Stærbo

Kender du Klippekort-Jørgen? Hvis ikke vil jeg rigtig gerne fortælle dig en historie.

Jeg vil fortælle, hvorfor jeg synes, at Klippekort-Jørgen er noget særligt. Men allerførst: hvorfor dette lidt specielle navn?

For få år siden indførte regeringen begrebet klippekort. Det betyder, at hvis du bor på plejehjem, har du mulighed for at disponere over en halv time ugentlig ekstra, som kan bruges til, hvad du ønsker.

Det er lige fra avislæsning, ludospil, gåture, snak om gamle dage til en tur ud i det blå, eller sagt på en anden måde: Lige det, den enkelte borger gerne vil.

Her på Langeland har kommunalbestyrelsen valgt at benytte sig af dette tilbud.

På Humble Plejecenter er der 20 borgere, og her har man valgt at ansætte Jørgen 10 timer om ugen i fleksjob. Hvis der er uger, hvor enkelte borgere ikke ønsker eller har mulighed for at vælge, dækkes timerne af plejecentret, og Jørgen påtager sig andre opgaver.

En af Jørgens opgaver er også at passe borgernes høns og kaniner, og de borgere, som har lyst til at deltage i denne aktivitet, hjælper naturligvis til.

Han formår på en helt naturlig måde at få borgerne til at føle, at de stadig har pligter, selv om de bor på plejehjem – hvilket er en af de følelser, som får borgeren til at opleve, at de stadig er værdifulde.

En følelse, som ellers kan være rigtig svær at få frem hos borgeren.

Jeg har haft mulighed for at følge Jørgen en dag, hvor tilbuddet/ønsket var gymnastik.

Nu er der jo ikke noget særligt ved at tilbyde borgerne gymnastik - alligevel var oplevelsen noget helt særligt.

Det er vigtigt at nævne, at Humble Plejecenter er et demensplejecenter, hvor der bor borgere, som kan have rigtig svært ved at koncentrere sig på grund af deres mistede funktioner.

Jørgen besidder en helt særlig evne til at se, lytte og respektere hver enkelt borger.

Borgerne starter med at komme en halv time før, gymnastikken begynder, og her bliver de budt velkommen med genkendelig musik.

En af damerne bliver hentet af Jørgen, og da hun ser ham, kommer smilet frem, ryggen rankes, og et eller andet sted i hendes indre blomstrer en ung kvinde - det er helt fantastisk at betragte.

En anden af damerne spørger: ”hvor skal jeg sidde?”, og Jørgen svarer: ”du plejer da at sidde ved siden af mig” - hun smiler genert og svarer nååh ja.

Inden vi går i gang, tager Jørgen en runde, hvor han ser og hører hver enkelt borger, det emmer af god stemning. Gymnastikken tager ca. halvanden time i alt, og der deltager otte borgere.

Det, som er bemærkelsesværdigt, er, at alle borgere er aktive under hele forløbet, der er ingen der “melder sig ud”, sover eller forlader lokalet. Vi taler altså om demente borgere, som ofte kun er i stand til at koncentrere sig i kort tid ad gangen.

Når jeg spørger Jørgen, hvad det er, han gør, bliver han stille et øjeblik. Jeg kan se, han tænker, og derefter siger han med et lille skævt smil – det ved jeg ikke.

Jeg har derfor forsøgt at analysere mig frem til, hvad det er, der sker.

Med sin stille tilstedeværelse formår han at skabe et rum, hvor alle borgere føler, at de er noget særligt. Et rum, hvor alle bliver set og hørt, men hvor der også stilles krav.

Med sin stille humor formår han at lokke et smil frem hos alle, uden at der er nogen, som føler sig udstillet.

Man kunne godt spørge sig selv, om det ikke lige så godt kunne være en fra plejepersonalet, der kunne varetage denne opgave, men det er her, jeg tror, den store forskel er.

Når borgerne møder Jørgen, har de instinktivt nogle andre forventninger til deres egen deltagelse, fordi han har en anden rolle, som ikke handler om personlig pleje og omsorg. Ved personlig pleje og omsorg opstår der en ulig magtbalance, hvor borgeren ofte befinder sig i en meget intim, sårbar situation.

Når Jørgen møder borgeren, opstår der en meget mere ligeværdig situation – ligesom når vi andre møder et menneske, som vi har lyst til at være sammen med. Jørgen er der for at få dem til at smile og le – og han giver dem en god oplevelse. Jeg håber meget, at dette fantastiske tilbud er et, man vælger at bevare som en del af Langeland kommunes servicetilbud, alt andet ville være en skandale.

For alle borgere burde kende en som Klippekort-Jørgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Fyn

Fem testcentre på vej: Skal kunne corona-teste 5000 fynboer om dagen

Erhverv

Butikkerne lider: Men loyale kunder i lokalsamfund kan gøre livet lettere efter krisen

Annonce