Annonce
Langeland

Klumme: Katastrofen for Langeland var overhængende

Anker Nielsen, Bagenkop. Arkivfoto: Anna Stærbo

Jeg indrømmer det gerne. Umiddelbart lyder det som vittighed, at fem soldater udstationeret fra Flyvestation Skrydstrup til Marinestation Langeland i årene under Den kolde Krig, skulle udgøre nogen som helst forskel i styrkeforholdet mellem den militære supermagt Sovjetunionen og Den Vestlige Verden

Dette var ikke desto mindre tilfældet.

Sammen med de gode kolleger fra Søværnet, gjaldt det om at udnytte Langelands formidable geografiske strategiske betydning. De militære anlæg var på ingen måde frygtindgydende i sig selv, men i kraft af Langelands geografiske placering på verdenskortet, var der total kontrol med den samlede skibstrafik. Både den militære og den civile og, vigtigst af alt, den militære skibstrafik camoufleret som civil.

Annonce

Jamen hvad har ovenstående alvorlige militære situation med fem udstationerede flyversoldater at gøre? Her kommer radarstationen på Fakkebjerg ind i billedet. Der var nemlig etableret både radarudstyr til brug for søværnets overvågning af skibstrafikken, samt et anlæg, der var radarudstyr fra Flyvestation Skrydstrup, hvor vi gjorde tjeneste til dagligt.

Anledningen til denne klumme er, at Langelands Museum for nylig har udgivet bogen: Truslen fra Øst - Den kolde krig og Langelandsfortet. En særdeles læseværdig bog.

Under den kolde krig var mine kammerater og jeg udsendt til at gøre tjeneste hernede 14 dage ad gangen. Radarskærmen blev betjent af to radar operatører fra 08-17 og af to operatører fra 17-08. En af os havde en frivagt på skift.

Den afgørende strategiske betydning var, at radaren på Fakkebjerg kunne registrere endog meget lavtgående, mindre fly, der blev anvendt af især den polske efterretnings-tjeneste, der var særdeleles emsig både til lands, til vands og i luften.

BLÅ BOG

Født i 1946 i Kliplev, Sønderjylland.

Uddannet folkeskolelærer, skolebibliotekar, zoneterapeut, akupunktør, familieterapeut.

Har været selvstændig som alternativ behandler siden 1988 i Broager og Bagenkop.

Interesserer sig for litteratur, samfundsforhold, det sunde køkken og sport.

På Flyvesattion Skrydstrup var der ekstra forhøjet beredskab. Det betød, at der sad piloter ude i de startklare fly, så når der kom en alarm fra Radarstationen på Fakkebjerg, var F-100 starfighterne hernede på et par minutter.

Anledningen til denne klumme er, at Langelands Museum for nylig har udgivet bogen: Truslen fra Øst - Den kolde krig og Langelandsfortet. En særdeles læseværdig bog, der er af interesse for læsere i alle aldre. Forfatter: Peer Henrik Hansen.

Heldigvis er der, midt i den megen alvor, også blevet plads til omtale af hændelser, der trækker på smilebåndet, og for mig personligt vækker gode minder.

Møllegården ved Søndenbro Mølle blev købt med det formål,at indrette et orlogshjem, hvor soldaterne kunne mødes og finde lidt adspredelse i en ellers ret ensformig hverdag. Mange menige deltog aktivt som håndværkere i renoveringen af Møllegården.

Der blev indrettet en dagligstue, to kaffestuer og en fjernsynsstue. Orlogshjemmet blev indviet i december 1962. Det blev særdeles populært fra dag 1. Ikke mindst takket være valget af bestyrer for orlogshjemmet.

Valget faldt på Esther Pilegård Hansen. Hun flyttede ind i den dertil indrettede bestyrerbolig sammen med familien. Hendes husbond, Keld kørte lastbil for sin broder Heine, og hver eneste dag, "på slaget 12" kam han hjem til middagsmaden, der var som vor mor lavede mad. Jeg husker tydeligt, hvordan datteren, Marianne" hjalp til, når det var travlt, og det var der tit.

Esther blev med årene en institution i sig selv. Et meget udadvendt, socialt menneske, der var god at betro sig til, når en og anden havde behov for at få lettet sit hjerte. Ved orlogshjemmets 10 års jubilæum Blev Esther spontant båret i guldstol af et par marinesoldater, og der blev råbt hurraer i lange baner. Uden at ville være sentimental kan jeg garantere, at Esther var "en god mor" for mange unge værnepligtige, der kun sjældent kom hjem på orlov, eller rettere landlov, som vore super gode arbejdskolleger fra søværnet kaldte det.

Jeg mødte tilfældigt Esther og Keld den dag i 1996, hvor Martha og jeg var i Bagenkop for at se på hus. Klintevej 12. "en lækker sag", der blev købt på stående fod. Handelen tog 20 minutter. Anna, husets frue var der, men Jørgen måtte haste hjem fra Tåsinge, hvor han var skoleinspektør.

I ventetiden gik vi en tur, og på Mosevej stod Esther og Keld i haven. Det blev meget rørende for mig, da Esther sagde:"Du var altid så sød mod Marianne, er det ikke Anker du hedder? Og det efter så mange år. Hun mødte trods alt mange soldater i sit fantastiske virke på Orlogshjemmet.

Jeg sender hende en kærlig tanke hver eneste gang, jeg kører forbi deroppe.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 17. og onsdag den 18. maj

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce