Annonce
Langeland

Klumme: Jeg har aldrig forstået, hvorfor et barn i Hellerup og et barn på Langeland skal have vidt forskellige vilkår

Lulu Okholm fra Rudkøbing er dagens klummeskribent. Arkivfoto: Linea Andersen

Sådan er det altid. Bedst som man synes, at nu lysner det i horisonten, så får man et gok i nødden og bliver slået hjem igen.

I det sidste halve års tid er Langeland blevet talt rigtig meget op. Sommerhusene går som varmt brød, færgerne er fyldte, turisterne flokkes i hobetal i gaderne og i sommerlandet. Butiksejerne tæller kassen op hver aften med et saligt smil, nye butikker og værtshuse skyder op, og nye mennesker flytter til øen. Rudkøbing har fået færdiggjort sine fine varder, hvor man kan læse om byens seværdigheder, og det midterste Ramsherred bliver brolagt så sødt som i gamle dage.

Så sker det. Der går en sky for den glade sol. Alle langelændere blegner og gyser: Der er bud fra Christiansborg. Den årlige fattighjælp bliver ikke på de 69 millioner, borgmesteren har ansøgt om, men kun på 37. Hvad er gået galt? 

Annonce

Søren Ramsing fra de Radikale har et indlæg i avisen 13. september. ”Det har længe stået klart, at der var alvorlige problemer med at balancere den kommunale økonomi, så tingene hænger ordentligt sammen. De seneste år er pengene fosset ud af kommunekassen, og den er et ynkeligt syn ved årets udgang.” Javel. Kunne du ikke lige have fortalt os, Søren, hvad det er kommunen har kludret sådan med? Det vil vi da alle sammen gerne vide. Hvad ville du have gjort, du vil jo også gerne være borgmester? Hvad er pengene fosset ud til? Det er næppe varder og brosten, der har sprængt budgettet. Men vi er jo så tudsegamle her på øen, siges det.

Jeg har aldig forstået, hvorfor et barn i Hellerup og et barn på Langeland skal have vidt forskellige vilkår.

Og det er da også rigtigt, min gemal og jeg har sammen med naboer og genboer lige fejret, at vi 1. september har boet i vores gode, gamle skipperhus i Ramsherred i 50 år. Men vi betaler da vores tårnhøje kommuneskat og ligger vel i øvrigt ikke kommunen til megen last. Men det skal jo nok komme, og ældrepleje koster kassen.

Så er der befolkningssammensætningen - der flytter belastede familier til øen, hvor husene er billige, og hvor der ikke er meget arbejde at få. Nogle kan ikke klare forældrerollen, og børnene tvangsfjernes. Det er så tragisk og afsindigt dyrt, og her ligger Langeland højt i statistikken.

Skolerne koster, skønt der snart ikke er flere af dem. Og med alle disse overvældende udgifter er det, at en af mine gamle kæpheste slår sig i tøjret: Hvorfor er det os, der skal betale alt det her? Ok, vi har udligning, vi har fattighjælp, men det er åbenbart ikke nok. Hvorfor er det ikke Staten, der tager sig af det?

Vi kan da sagtens have frihed til at give vores skoler og ældrepleje indhold, selv om det er staten, der tager sig af driftsudgifterne. Jeg har aldrig forstået, hvorfor et barn i Hellerup og et barn på Langeland skal have vidt forskellige vilkår med hensyn til skolebespisning, computere til eleverne, udflugter, lejrskoler, svømmeundervisning, mm.

Alle børn bør have samme betingelser. Og det bør kommunerne også have, så langt, som det kan lade sig gøre. Staten er ikke et farligt ord. Jeg ville gerne sige ligesom Solkongen, Ludvig XIV: ”L’Etat, c’est moi.” Staten, det er mig.

BLÅ BOG

Lulu Okholm har været lærer på Rudkøbing skole gennem 33 år.

Hun er sanger, pianist og forfatter til utallige sange og flere teaterstykker.

Klummeskribent siden 2005.

Nå, her får jeg nok aldrig min vilje. Det gør jeg forhåbentlig i Rema-sagen, som dukkede op i avisen igen i dag, 15. september, hvor det fremgår, at der nu er et flertal i kommunalbestyrelsen på ni mod seks for projektet. Det er dog forunderligt. Hvor er det godt, at der er et kommunalvalg tæt forude. Nu ved vi da i hvert fald, hvem vi ikke skal stemme på.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Debat: Rema 1000 i Rudkøbing - handelsliv vil knække midt over

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce