Annonce
Svendborg

Klumme: Jeg er fan af de lokale helte

Peder Jest, klummeskribent, hylder sine lokale helte. Josefine Ottesen, Michael "Malala" Sørensen, Joachim Hoffmann-Petersen og Claus Holm.
Annonce

I Svendborg findes lokale helte, mange endog, der udtrykker og viser et anderledes engagement og en vilje, som inspirerer os andre i hverdagen. Politikere, folk i ledelsespositioner, offentlige og private, markerer sig ofte i medierne med synspunkter og handlinger. Det er en del af deres opgavesæt, de får så at sige løn for det, og vi andre bør forvente det. Men det beskriver sjældent dem selv som personer, og deres synspunkter har naturligvis en drejning, der matcher deres opgavesæt.

Derimod findes der nærmest impressionistiske personer, der viser deres stærke følelser, som verdenen omkring dem vækker i dem. Det kan være den faldne del af verden, gener over noget, den sociale del som trænger til hjælp og assistance, eller glæde og måske kroppen og dens fysiske udfoldelse. Disse mennesker er på en eller anden form idealer for os andre. Ikke at vi behøver være enige med dem. Men de bruger deres jeg til gavn for holdning, diskussion, mening – og det betyder noget.

Det inspirerer os andre til en ny og anderledes opfattelse af verden, vi ikke selv havde tænkt på. Det letter dystopien fra en selv, den til tider håbløshed vi alle kan føle til dagligdagen og livet. De er modeller, uanset enighed eller ej, som vi kan forholde os til. Der findes mange af den slags mennesker i Danmark og internationalt, nogle så berømte, at den personlige påvirkning forsvinder lidt og de kommer i gruppen af ”influencers” og meningsdannere, det umiddelbare forsvinder. Men der er også personer, som både har rod i lokalsamfundet og formår at bringe deres påvirkning videre. Sådan nogle har vi heldigvis i Svendborg. Ikke alene betyder de noget i vores opfattelse af livet, det gode, det dårlige, det menneskelig og umenneskelige. De er også på sin vis, selv om vi ikke kender dem personligt, en del af vores tættere hverdag, vi kan nå dem, måske møde dem ”live”. Det er lige her hos os de udtrykker sig, viser sig. Den tættere påvirkning, det, at de så åbenlyst har deres gang i vores lokalmiljø, bemærker vi os.


I realiteten demonstrerer sådanne mennesker netop det som politikere og ledere bør tage kompas af i deres udøvelse af deres overordnede beslutninger.


Det er godt for Svendborgs borgere, det er også god reklame for et godt sted at være, arbejde, leve, bo, med rigtigt levende mennesker, der viser deres rigtige liv på godt og ondt. De er ikke helte eller idoler, men menneskelige modeller, som kan inspirere andre til at gøre noget, mene noget, være sig selv. Derfor skal vi forundres og beundre eksempler på sådanne mennesker:

Mesterkokken Claus Holm. Hans entusiasme for mad, så den ikke bliver ”fisefornem”, hans anvendelse af sprog alle forstår, hans eget demonstrerede personlige forsøg på at vise andre sundhedsveje gennem motion og derved opmærksomhed på f.eks. Tåsinges natur, hans glæde og visen kærlighed for andre mennesker og sin hustru især.

TV-kokken Claus Holm.

Forfatteren Josefine Ottesen. Selvfølgelig hendes litterære aktivitet, der i princippet rammer alle mennesker. Men også hendes udtrykkelige fastholdelse i lokalsamfundet som ståsted i livet og hendes insisteren på at gøre noget, faktisk rent menneskeligt, for dette lokalsamfund, selvfølgelig fysisk udmøntet i købet af og etableringen Svendborg Forsamlingshus, og især ved de tilknyttede kulturelle aktiviteter.

Forfatter Josefine Ottesen. Foto: Robert Wengler

Joachim Hoffmann-Petersen. Overlæge på Svendborg Sygehus. Sommetider en torn i øjet på de formelle ledelser. Men med en fasttømret ret og pligt til at fremsætte sine uforbeholdne synspunkter lokalt og nationalt, når det drejer sig om først og fremmest mulighederne for patienterne helbredelsesmuligheder under corona - endemien, håndtering af medicinsk udstyr, eller børn vilkår i forbindelse med omskæring.

Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge på OUH og formand for Dansk Selskab for Anæstesiolog og Intensiv Medicin. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Michael ”Malala” Sørensen. Fodboldtræner i Tåsinge Forenede Boldklubber. Hans direkte og personlige åbenhed, uden frygt for at udstille sig selv, hans energi, passionerede tilgang og ikke mindst humor. Alt det, der også via TV demonstrerede nødvendigheden af det lokale sportsliv lokalt alle steder i Danmark, men med udgangspunkt på Tåsinge.

Fodboldtræner Michael Sørensen fra Tåsinge F. B. er et kendt fodboldansigt i det sydfynske og gik landet rundt i en miniserie på Viaplay i foråret. Foto: Katrine Becher Damkjær

Disse personer er bestemt ikke de eneste lokale helte, mange andre kunne nævnes. Men der er gode grunde til lokale medier, herunder Fyns Amts Avis, beskæftiger sig med dem. Alle disse personer udtrykker og viser det daglige livs mange facetter og er ikke domineret af eller bestemt af politiske eller ledelsesmæssige dagsordener. I realiteten demonstrerer sådanne mennesker netop det som politikere og ledere bør tage kompas af i deres udøvelse af deres overordnede beslutninger. Vores lokale helte giver en anden inspiration og virkelighedsopfattelse, end det vi ser på de sociale medier og mange politiske slagordsagtige udmeldinger. De erindrer i hvert fald mig om et citat af forfatterne Karl Ove Knausgaard: ”Mit princip er, at den der vil gøre noget mest, skal gøre det. Og den der gør det, bestemmer alt.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

GOG er på corona-standby resten af ugen

Svendborg For abonnenter

Birtha og Sanne flyttede med arbejdet til Udkantsdanmark: - Heldigvis var det Svendborg og ikke Hjørring

Annonce