Annonce
Ærø

Klumme: Jeg er blevet lidt af en baronesse, efter jeg er flyttet til Ærø

Karen Voetmann i sin have i Ærøskøbing. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Annonce

Efter jeg er flyttet til Ærø er jeg gradvist begyndt at føle mig mere adelig. Her vil den skarpe læser indvende, at enten har jeg eller også har jeg ikke blåt blod i årene. Men med mine arterier er det anderledes. Jeg har løbende fået transfusioner med blåt blod, når jeg har været af øen og besøgt et eller andet slot. Første gang følelsen af adel kom til mig var på Tåsinge, hvor en bådebro med lystyachter med syv lag lak var en del af udstillingen på det nu mod betaling tilgængelige slot. Big deal! sagde mit afkom, det har vi da også på Ærø!

Jeg har været på slotte, som har alverdens installationer til sport, musik, dannelse, lovprisning af Gud og hvad man nu ellers har brug for af dagligdags fornødenheder som godsejer. Et slot er vel strengt taget et temmelig stort hus med en gigantisk have, hvor én eller få personer ejer meget mere end de kan nå at benytte sig af jævnligt. Alligevel skal de ikke dele med nogen. Tingene står bare og venter på dem. I retfærdighedens navn kunne man jo forsøge at ophæve den private ejendomsret, men revolutioner er siden Berlinmurens fald noget passé, og det er heldigvis også fuldstændigt unødvendigt, i hvert fald når talen lige falder på Ærø.

Jeg er nemlig blevet lidt af en baronesse, efter jeg er flyttet hertil. Jeg har skridtet min by af og kan konkludere, at i hvert fald når det kommer til at fordrive fritiden med meningsfyldte ting, er det som at leve på et slot. Fra de fleste boliger i Ærøskøbing er der på den tid, det tager en godsejer til fods, adgang til tennisbane og anden sport, kunst, arkitektur, udstillinger, bibliotek, kirke med velklingende orgel, beplantede alléer, hjemmebiograf, musik, skønsang, teater, badebro med træskibe, plus det løse. (Og her er ikke engang inkluderet alle de frivillige initiativer som alsang, læseklubber, vinterbad og yoga, alle initiativer som en feudal greve ville forbyde).

Med andre ord er der en hel ufattelig overflod af kultur, åndsliv og ting til adspredelse på samme areal som et gennemsnitligt dansk slot.

Det, der er virkelig fascinerende, er, at jeg oplever, vi har et helt formidabelt udbud til meget få penge helt tæt på og der er faktisk aldrig kø. OK, det passer så ikke helt. Sidst jeg var til foredrag i Ærø Museums Venner, sad folk på nakken af hinanden og i vindueskarmene. Spøg til side, manglende kulturtilbud er et problem i storbyer. Mine gudbørn på Østerbro kunne aldrig lære at svømme på den lokale svømmeklubs begynderhold, sejle optimist eller synge i kor, enten fordi der var aldrig plads til dem, de skulle rejse langt eller ikke havde råd.

Og vi forbinder jo netop storbyen med det alsidige kulturliv, men det kan være svært at være kulturbruger, når der bare ikke er nok kulturtilbud til helt almindelig mennesker. Hvis man nu regner i kulturtilbud/m2 ville landets storbyer fremstå som ørkener med oaser, mens vi, der bor i byzone på Ærø, opholder os i en blomstrende have. Vi lever jo nærmest en højadelig tilværelse. Og alligevel bliver vi refereret til og refererer også til os selv som borgere i et udkantsområde.

Vi mangler simpelthen andre perspektiver på vores land end økonomi. Målt i kulturliv er vi borgere i udkanten nemlig helt i centrum.

Jeg har skridtet min by af og kan konkludere, at i hvert fald når det kommer til at fordrive fritiden med meningsfyldte ting, er det som at leve på et slot.

Blå bog

Karen Voetmann, født 1969, er oprindeligt fra Himmerland.

Er uddannet cand.mag. i dansk og kinesisk fra Københavns Universitet og har derudover en uddannelse som marketingøkonom fra IBA i Kolding.

Hun har arbejdet som tour-guide i Kina og højskolelærer og efter sine uddannelser med salg og markedsudvikling for forskellige internationale virksomheder, blandt andet med Østasien som område.

Flyttede i starten af 2019 fra Haderslev til Ærø, hvor hun i forvejen havde feriehus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

20 millioner at gøre godt med: Nu skal kommunalbestyrelsen på Ærø blive enige om, hvordan pengene bruges

Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Annonce