Annonce
Ærø

Klumme: I mødet med corona er vi alle ens fra Oklahoma til Ommel

Julie Skaar, kluymmeskribent og motordame. Arkivfoto: Melissa Hegge

Det er en voldsom storm, der fejer henover hele verden lige nu. I mødet med corona-sygdommen er vi alle ens fra Oklahoma til Ommel. Alligevel er det som om, at stormen raser mindre her på Ærø end andre steder. I skrivende stund er der konstateret et tilfælde af smitte på øen – og det er selvfølgelig slemt nok. Dog er livet - både det private, sociale og forretningsmæssige underlagt de sammen restriktioner, som i resten af landet. Og i denne klumme vil jeg særligt fokusere på det sidste.

Corona er et brud med normalen, der kan føre til, at vi ændrer os som mennesker og ændrer vores forbrugeradfærd. Det tror jeg personligt er ved at ske. Post corona vil vi opleve, at flere af os dropper udlandsrejsen og holder vores sommerferie hjemme i Danmark, flere kommer til at købe lokalt og vil indse, hvor stor værdi det har for dem med butikker, caféer og restauranter i deres nærmiljø og levende bykerner.

Lige nu ser man landet over, at mange restauranter og caféer holder en luge åben, hvorfra de kan sælge takeaway og fastholde kontakten til deres kunder. Det gør de for at holde skindet på næsen og for at opretholde en eller anden form for normalitet, selv om ingenting ligner sig selv lige nu.

Vi ser også, at folk køber gavekort og klippekort hos butikker, de gerne vil støtte, vi ser, at folk i stor stil køber takeaway hos de lokale kokke, og vi har sågar set corona-generalen Søren Brostrøm lave et opslag på det sociale medie Twitter, hvor han sender sin frisør en undskyldning for at have klippet sig selv og fortæller, at han har overført de penge til frisøren, han normalt ville have betalt for en klipning. Det er udtryk for en følelse af samfundsmæssig forpligtelse, hvor vi holder hånden under hinanden, og hjælper til at holde hjulene i gang. Og her på Ærø kan det få os til støtte de lokale endnu mere.

Det hele kommer ned til adfærd, vaner og rutiner. Lad os gribe i egen barm og tænke over, hvordan vi selv bedst understøtter, at vores virksomheder og ø kommer godt ud af det her.

Kan vi selv ændre vores vaner, så vi for eksempel bliver bedre til at købe en kop kaffe eller et måltid på en af øens caféer eller restauranter, selv om det måske i nogles øjne kan virke som unødig luksus? Kan vi sørge for at invitere venner til at holde deres sommerferie på Ærø, så de lejer et feriehus eller bor på en af øens campingpladser og handler lokalt? Kan vi lave et støttearrangement for øens virksomheder, når alt det her er ovre?

Men det er jo ikke nok, at vi her på øen sørger for os selv og sejler vores egen sø. Vi er nødt til at holde lugen til omverdenen åben – det går ikke, at vi lukker os om os selv og lukker ’de andre’ ude. Hvis vi holder lugen åben gennem krisen, vil vi have lettere ved at komme tilbage og starte op igen, når vores samfund gradvist bevæger sig ud af den her kollektive lammelse. Vi bør være proaktive, udadvendte og optimistiske i vores kommunikation med andre. Den kommunikation, der udgår fra Ærø lige nu, er nødt til at være konstruktiv og velovervejet, så vi ikke kommer til at skræmme de sommerhusejere og turister væk, vi er så afhængige af på den anden side af alt det her.

En ting er i hvert fald sikker – jeg glæder mig til de fysiske og analoge møder, hvor vi igen kan mødes på kryds og tværs på caféen, til fredagsbaren, i svømmehallen og i forsamlingshuset - alle de steder, hvor vi nyder at være sammen med hinanden som ærøboer og med vores gæster!

Kan vi selv ændre vores vaner, så vi for eksempel bliver bedre til at købe en kop kaffe eller et måltid på en af øens caféer eller restauranter, selv om det måske i nogles øjne kan virke som unødig luksus? Kan vi sørge for at invitere venner til at holde deres sommerferie på Ærø, så de lejer et feriehus eller bor på en af øens campingpladser og handler lokalt?

Blå bog

Julie Skaar er født i 1985 på Ærø. Hun er uddannet Cand.mag. i dansk med profil i kommunikation fra Københavns Universitet.

Julie Skaar købte i 2017 sammen med to medmotordamer Motorfabrikken Marstal, hvor hun i dag er fondsdirektør for Fonden Motorfabrikken Marstal og projektleder for det maritime iværksætterhus Dynamo.

Hun bruger mestedelen af sin tid på Ærø, og hun har hus i Ommel med kæresten Lasse Bøgeskov Andersson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dødsfald For abonnenter

Nekrolog: Praktiserende læge i Rudkøbing Erik Søgaard Rasmussen var aldrig bange for at tage ansvar på sine patienters vegne

GOG

GOG forlænger med stregtalent

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce