Annonce
Fyn

Klumme: Hvad skal vi se i aften, skat?

Tegning: Gert Ejton
Annonce

Tyv tror, hver mand stjæler, siges det. Men jeg er nu ret sikker på, at mange par kender følgende scenarie: Man kommer hjem efter en lang dag på arbejde. Måske har man været ude at handle til aftensmaden på vej hjem. Middagen er indtaget. Det beskidte service er skyllet af og sat i opvaskemaskinen. Telefonsamtalen med familie eller venner er overstået. Børnene, hvis man har nogen, er lagt i seng. Der er lige et par timer tilbage af dagen til sig selv og sin medsammensvorne, inden en ny dag truer, og man skal i seng.

Så sidder man der i sofaen med en kop kaffe i hjemmetøj og hyggesokker og trænger til at blive underholdt. Bare en time eller to, hvor man kan give sig hen til en god visuel fortælling uden at skulle bekymre sig om madpakker, mikroplast eller mundbind.

Men hvad skal man se?

I gamle dage, altså da jeg var knægt i 70’erne og 80’erne, var svaret såre simpelt: Danmarks Radio.

Bevares, hvis man var heldig at bo tæt nok på den tyske grænse, var der også ARD, ZDF og NDR - med sne. Ret beset var der altså kun DR. Steen Bostrup og Mette Fugl. Erling Bundgaard, Jørgen de Mylius, Poul Nesgaard og andre koryfæer.

Muligvis var det hele en smule støvet og kedeligt. Især for os børn.

”Jul og grønne skove”  - eller ”Poul og Nulle i hullet”, som det hed i folkemunde - var måske hipt, men der var sgu ikke nogen i Oksbøl, der forstod det. Men vi så, hvad der var. Vi havde jo ikke andre muligheder.

Og holdt man ud en lørdag aften, gav det pote i form af en amerikansk krimiserie: ”McCloud”, ”Kojak” eller ”Columbo”.

Min favorit fra dengang var sidstnævnte med Peter Falk i hovedrollen som den snu og lejlighedsvis usoignerede politikommissær, der med velvalgte spørgsmål afslørede det ene udspekulerede mord efter det andet.

Jeg kan såmænd stadig finde på at finde dvd-boksen frem og se et afsnit.

Der var også andre, gode serier tilbage i monopolets dage: ”Herskab og tjenestefolk”, ”Når der kommer en båd”, ”Fanny og Alexander”, ”Coloradosagaen”. Og når vi tog ud i skoven for at lege cowboy og indianer, ville alle være Jacques Pasquinel, fordi alle havde set serien, og alle syntes, han var den sejeste.


”Columbo” og ”Herskab og tjenestefolk” holder stadig i min optik, men jeg er ikke sikker på, at yngre generationer er enige med mig.


Hvor mange af de gamle serier, der holder i dag, ved jeg ikke.

”Fanny og Alexander” fik jeg mere ud af at gense som voksen. ”Columbo” og ”Herskab og tjenestefolk” holder stadig i min optik, men jeg er ikke sikker på, at yngre generationer er enige med mig.

Min pointe er da heller ikke, at alting var bedre dengang. Jeg ønsker mig på ingen måde tilbage til en tid, hvor der kun var én kanal, men det var nu engang nemmere.

Tilbage i sofaen er kaffen ved at blive lunken. Minutterne tikker ned, til man skal i seng. Hvad skal vi se? Det kan være svært nok at navigere i junglen af serier, som de mange streamingtjenester stiller til rådighed. Det nærmer sig en umulighed at skulle finde noget, som begge gider at investere tid i.

Værst er det, når man ikke selv har ”magten” og kan scrolle hen over de mange tilbud. For husfredens skyld trækker man vejret dybt og finder mobilen frem for at slå ventetiden ihjel. En ventetid værre, end nogen lægeklinik kan hoste op med. Det ultimative spild af tid: At vente på noget, der, når alt kommer til alt, er tidsspilde.

Måske er det derfor, vi bruger så megen energi på at snakke serieanbefalinger over fredagsøllen på arbejde eller til familiefesten. Vi vil gerne have nogen til at tage valget for os. Eller i det mindste gøre valget lettere: ”X siger, at den er god, så skal vi ikke se den?”

Min medsammensvorne og jeg har dog efterhånden fundet en hel del serier, vi begge holder af. Anbefalinger fra andre, men også serier, som vi bare har givet en chance - det vil sige set en tre-fire afsnit, inden vi har givet op.

Og som en service, fordi du har holdt ud så længe, får du her et udpluk af vores favoritter i vilkårlig rækkefølge: ”The Crown” (Netflix), ”Sharp Objects” (HBO), ”True Detective” (HBO), ”Sopranos” (HBO), ”Succession” (HBO), ”Shtisel” (Netflix), ”Mindhunter” (Netflix), ”Deadwood” (HBO), ”Breaking Bad” (Netflix), ”Peaky Blinders” (Netflix), ”Normale mennesker” (DR), ”Vores mødre, vores fædre” (DR).

God fornøjelse.

Et andet godt tip herfra er at have en back-up-serie i baghånden, som man kan sætte på, når partneren er faldet i søvn. Her er ”The Umbrella Academy” (Netflix) et godt bud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Et godt og affaldsfattigere 2021

Fyn

Kyndelmisse: Andagt i Vor Frue Kirke

Navne

80 år: Finnebarn blev på Langeland

Annonce