Annonce
Svendborg

Klumme: Godt november snart er forbi – især i år

Peder Jest. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen
Annonce

Jeg kan ikke lide november. Grå og dyster. Lytter til det gamle melankolske, nærmest symfonisk dystopiske nummer, November Rain af Guns N´Roses. November er næsten depressiv på mange måder. Det vil være mørkt længe, dagene bliver kortere, alle skal nå mere på kortere tid. Der har ikke været udsigt til megen opmuntring i et stykke tid.

Der er da optakten til jul? Nej! Ikke fordi julen ikke er dejlig, men fordi merkantiliseringen ikke kan være tydeligere end lige i november, længe før jul. Det gælder om at trække penge ud af hinanden på alle mulige måder. OK, bare vi så i det mindste handler lokalt.

Udenfor er det mørkt og dystert, sådan vil det være længe. Vi har lige passeret oktober og er sluppet igennem ” Knæk Cancer”-ugen. Selv ikke covid-19 situationen formåede at ændre meget her, vi fejrede nærmest uge 42. Atter i år skulle vi i ugevis høre om utallige lidelses – eller solstrålehistorier, den ene kendis efter den anden ytrer deres massive støtte til sagen. Værst af alt merkantiliseringen, hvor vi kan støtte sagen via tilkøb af store præmier, mens firmaer af alle typer direkte eller indirekte reklamerer for deres produkter. Jo, det er vigtigt at samle ind til forskning og mulig behandling af invaliderende og dødelige sygdomme. Jeg har selv haft kræft og kommet godt igennem det og har medfølelse for alle, der udsættes for det. Men hvor ville det være vederkvægende, hvis man ændrede formen, både mediemæssigt og fra Kræftens Bekæmpelse. Sidstnævnte dominerer år efter år velgørenhedsindsamlinger og gør det svært for andre lige så relevante velgørenhedsorganisationer at nå bare rimelige store højder i deres indsamlinger. Jeg foreslår Kræftens Bekæmpelse næste år meddeler, at de donerer halvdelen af de indsamlede midler i Knæk Cancer-ugen til for eksempel Børns Vilkår, behovet netop litterært godt beskrevet af Sissel-Jo Gazan i Hvide Blomster. Nå, det er nok mig, der via min lægegerning gennem årene har set og hørt om utallige menneskelige lidelser og nu er blevet for ømskindet. Sorry!

Lidt er vi dog sluppet for. Movember, i og for sig en fornuftig organisation af mænd for mænds sundhed, hvor blandt andet prostata skal frem i lyset, har vi ikke set meget til i år. Men så er vi sluppet for at se de smarte og kendte lade overskægget stå som symbol på deres menneskelige offervilje, uanset udseende i øvrigt, i hele måneden. Sluppet for at kendte kvinder fortæller om, hvad mænd skal gøre, og for at de selv optræder med påklistrede overskæg. Kun ”Den grå ræv ” Bent Nyegaard har fortalt om overskæg, cykelrytternes for en gangs skyld, selv om der ikke var nogle rigtige cykelstyrs overskæg.


Hvor jeg glæder mig til at træde ind i december måned, men nok af andre grunde end alle børnenes spændte forventninger.


Vejret og andet er elendigt. Der har ikke været grænser for mediernes fokus på egne journaliststjerner i denne november, som hvert fjerde år er ekstra slem, begrundet af det amerikanske præsidentvalg. Alle er de valfartet, trods corona, til USA. Selv Ulla Therkelsen måtte absolut derover og journalistunderholdningen på gader og stræder har fyldt mere end den dybdeborende journalistik, og nok skubbet andre og væsentligere ting i baggrunden.

I det mindste plejede vi at kunne fejre min gode svigerfar, børnenes elskelige morfar og hans fødselsdag i november. Nu er han død. Og endnu en ny november forhindring dukker op. Man har ikke fået ryddet færdigt op i haven. Det er blevet meget moderne med naturhaver, synes man endelig lige selv havde gennemført noget godt for klima og insektverdenen, og så er mængden af haveaffald blevet fordoblet. Men man kan ikke længere smide det i affaldsspanden. Vi er nemlig, klogeligt selvfølgelig, kommet godt i gang med affaldssorteringen i kommunen, så en ny træls udfordring venter, hvis man ikke vil købe sig ud af det gennem kommunal merkantilisering.

Hvor bliver det dejligt at træde ind i december måned. Allerede den 1. december kan man nok snuppe sig en øl, sikkert non-alcoholic, men alligevel. Det er fra den nye julekalender man trods alt har fået af sin dejlige hustru, der gerne vil holde modet oppe hos en. Hvor jeg glæder mig til at træde ind i december måned, men nok af andre grunde end alle børnenes spændte forventninger. Mange, især nordjyder og minkavlere, har nok samme fornemmelse af og fremadrettede erindring om denne november, især den 5. november, hvor statsministeren gennemførte de virkeligt alvorlige restriktioner omkring covid-19-situationen.

Jeg sætter gang i John Lennons gamle nummer Remember, der hvor han til sidst synger: remember, remember, the fifth of november – efterfulgt af en kæmpe eksplosion, BOOM!!! Tænk, statsministeren ramte samme dato for indførelse af restriktioner i Nordjylland. Godt november endnu en gang snart er overstået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OB's Jens Jakob Thomasen er færdig for i år

Annonce