Annonce
Langeland

Klumme: Gode oplevelser, fællesskab og følelsen af at gøre en forskel for Danmark

Hans Jakob Clausen. Arkivfoto: Michael Bager

Jeg er nu nået til tredje indlæg om min fritidsinteresse gennem mange år. Jeg har tidligere været rundt om, hvad der driver os som medlemmer af hjemmeværnet og flyverhjemmeværnet, og hvilke opgaver vi løser. Jeg har også tidligere fortalt, at frivillige i flyverhjemmeværnet gennemgår en specialiseret uddannelse i militære lufthavnes særlige forhold, så de kan indgå i beredskabet på lige fod med flyvevåbnets ansatte. Jeg har også skrevet om flyverhjemmeværnets specialiserede bevogtningsfunktioner som bevogtningsdelinger, bevogtningsassistenter, hundefører, Security Force, navigatører, piloter og så videre. Og som jeg senere vil komme ind på, gennemgår nye medlemmer, hvis de ikke har været værnepligtige eller lignende, en grundlæggende militær uddannelse, som helt svarer til forsvarets.


Mange kan vel heller ikke sige sig helt fri for at tænke tilbage på værnepligtstiden som en sjov tid med et godt kammeratskab.


Annonce

Men jeg vil også gerne fortælle lidt om det kammeratskab og fællesskab, mange oplever, når de kommer ind i en underafdeling eller eskadrille, som det hedder i flyverhjemmeværnet. For der er ikke noget, som skaber samhørighed og fællesskab, som når man bliver rystet sammen under fysisk og psykisk krævende øvelser, og man kun har hinanden til at holde modet oppe med. Det fællesskab og den loyalitet over for gruppen og kammeraterne, som man oplever, går på tværs af sociale skel og varer ved i årevis. Det har givet mig venner for livet. Mange kan vel heller ikke sige sig helt fri for at tænke tilbage på værnepligtstiden som en sjov tid med et godt kammeratskab. I hjemmeværnet kan du få de samme oplevelser i din fritid og i et tempo, som passer dig.

Hjemmeværnets grunduddannelse (HGU) består af et introforløb, som gennemføres i min egen underafdeling og på internettet, selve den værnsfælles grunduddannelse, som tages på Hjemmeværnsskolen eller et af uddannelsescentrene rundt om i landet.

Blå Bog

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing.

Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk.

Hans Jakob Clausen er desuden medlem af Odd Fellow Ordenen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Efter grunduddannelsen kan du indgå i din underafdelings uddannelsesaktiviteter og give kompetent førstehjælp. I flyverhjemmeværnet skal du i det værns specifikke grundforløb ud over ”Ophold på flystation” blandt andet gennemføre en geværskytteuddannelse. Du kan også tage en lang række flexmoduler, når du har tid, og som er relevante i forhold til din kommende funktion i underafdelingen og videre vej i uddannelsessystemet. For eksempel kan du tage ledelseskurser, måske for at blive gruppe- eller delingsfører som befalingsmand eller officer. Kurser, som du også kan bruge i dit civile job. Du kan blive helt op til kaptajn som medlem af hjemmeværnet.

Jeg håber selvfølgelig, at mine små skriv har vakt interesse for flyverhjemmeværnet og hjemmeværnet blandt avisens læsere. Hjemmeværnet som organisation skal helst afspejle et gennemsnit af befolkningen, så jeg vil opfordre alle, som har tid og lyst, til at overveje, om et medlemskab ikke kunne være et godt bud på en kommende fritidsinteresse. Mit indlæg her om uddannelsesmulighederne i hjemmeværnet er selvfølgelig langt fra udtømmende. Du kan læse meget mere om flyverhjemmeværnet og uddannelsesmuligheder på hjv.dk., som er hjemmeværnets webside.

Mit lange medlemskab har givet mig mange gode oplevelser, fællesskab, gode kompetencer og ikke mindst følelsen af at gøre en forskel for Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Fire nye dyt i bamsen: Danmark rev russerne midt over i vild spille-rus

Annonce